Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Durumunda Tazminat Ödenir mi? Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Hakkında Merak Edilenler…

Evlilik nedeniyle işten ayrılma

Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda tazminat ödemesi alınabilir mi? Kıdem tazminatı alınabilecek durumlar, çok merak edilen hukuki konular arasında yer alıyor. Evlilik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hakkı olup olmadığı da sık sorulan sorular arasında bulunuyor. Peki, İş Kanunu düzenlemesi kapsamında yalnızca “Kadın işçilere” yönelik olarak öngörülen bir husus olan, evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alma koşulları nelerdir? Evlilik tazminatı nasıl alinir 2022? Evlilik nedeniyle işten ayrılan tazminat ne zaman ödenir?

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma | Kadın İşçinin Kıdem Tazminat Hakkı

Evlilik nedeniyle işten ayrılma konusu, evlenerek işten ayrılmak durumunda kalacak kadınları yakından ilgilendiriyor. 4857 sayılı İş Kanunu ile daha önce yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi hariç diğer tüm maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak 1475 sayılı İş Kanunu 14. Maddesi halen daha yürürlüktedir ve bu madde kapsamında kadın işçiler yönünden sağlanan bir avantaj olan, evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alabilme imkanına ilişkin düzenlemede yer almaktadır.

1475 sayılı İş Kanunu 14. maddesi kapsamında yalnızca kadın işçilere evlilik nedeniyle iş akitlerini fesh etme hakkı tanınmıştır ve evlilik nedeniyle işyerinden ayrılan kadın işçilere kıdem tazminatı isteme hakkı verilmiştir.  Aslında bir kıdem tazminatı olan bu ödeme halk arasında evlilik tazminatı olarak da isimlendirilmektedir.

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Sonrasında Kadın İşçinin Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilme Şartları

Evlilik nedeniyle işten ayrılma, kadın işçiler yönünden kıdem tazminatı alabilmeleri gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir;

*  İşçinin, en az bir yıldır aynı işverenin yanında çalışması,

* İşçinin bu çalışmasını İş Kanunu kapsamında sürdürmesi,

* Evlilik nedeni ile işten ayrılacak işçinin, kadın işçi olması,

* Kadın işçinin, evlendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde iş akdini evlilik nedeni ile fesh etmesi gerekir.

Kanuni düzenlemeden de açıkça anlaşılacağı üzere evlilik nedeniyle işten ayrılma ile iş akdini sonlandıran erkek işçilerin, bu sebebe dayalı olarak kıdem tazminatı talep hakları bulunmamaktadır. Evlilik nedeniyle işten ayrılma erkek çalışanlar için geçerli bir durum değildir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma, kadın işçinin kıdem tazminatını talep edebilmesi yönünden kanunda bir hak düşürücü süre tanımlanmıştır. Peki, evlilik nedeniyle işten ayrılma ihbar süresi ne kadar? Bu hak düşürücü süre bir yıl olup, kadın işçi bu süre içerisinde evliliği nedeniyle işten ayrılmalı ve kıdem tazminatını talep etmelidir. Bu süre geçirildikten sonra (1 yıl dolduktan sonra) bu sebebe dayalı kıdem tazminatı isteme hakkı kaybedilecektir.

Hak düşürücü süre olan bu bir yıllık süre, resmi nikahın yapıldığı tarihte başlar. Yani resmi nikah olmaksızın dini nikahla evlenmeye dayalı olarak bu hak talep edilemez.

Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın işçinin, işverene yapacağı işten ayrılma bildirimi açısından özel bir şekil şartı öngörülmemişse de, ispat kolaylığı açısından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması ve de evlilik cüzdanının bir örneğinin de bildirime eklenmesi işçi yararına olacaktır.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kadın işçinin belirlenen sürelere uymak ve diğer koşulları taşımak kaydıyla kıdem tazminatı talep hakkı bulunurken, ayrıca bir ihbar tazminatı talep hakkı ise bulunmaz.

Farklı bir nedenden dolayı işten ayrılacaksanız, Özel sektörde tazminat alma şartları nelerdir? Kıdem tazminatı nasıl alınır? konumuza göz atabilirsiniz.

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan Kadın İşçinin Kıdem Tazminatı Davası

Evlenen kadın işçiye, koşulları taşıması ve süresinde talep etmesine karşın kıdem tazminatını ödenmezse, kadın işçi dava açarak bu hakkını talep edebilir.  Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda tazminat ödemesi zorunludur. Ancak bir işçi alacağı olan kıdem tazminatı yönelik davalar açısından, dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk başvuru şartı bulunmaktadır.

Yani kadın işçi dava açmadan önce arabulucuya başvurmalı ve ancak bu süreç olumsuz neticelenirse dava açma yoluna gitmelidir. Kıdem tazminatı ve de diğer işçilik alacakları yönünden açılacak davalarda görevli mahkeme ise İş Mahkemesi’dir. Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda tazminatın içeriği de oldukça merak edilmektedir. Ancak evlilik tazminatı hesaplama kişinin çalışma süresi ve maaşına bağlı olarak değişiklik gösterir.