Hayatındaki insanla çok güzel bir ilişki içerisindesin. Ara sıra tartışmalarınız olsa da iyi bir çift olduğunuzu düşünüyorsun. Hatta belki evlilik yolunda ilk adımınızı attınız. Peki, evlilik gibi önemli bir kararı verirken hangi noktalara dikkat etmelisin? Evliliğe gerçekten hazır mısın? O kişi, hayatını beraber paylaşmak istediğin kişi mi? Haydi bu soruların yanıtlarını beraber inceleyelim.
1 – Evlendikten Sonra Nerede Yaşayacaksınız?
Partnerinle beraber yaşama düşüncesi çok güzel değil mi? Peki nerede yaşamak istediğinize karar verdiniz mi? Evlenmeden önce birlikte yaşayacağınız yeri ortak bir kararla belirlemeniz en sağlıklısı olacaktır.
Karşındaki insanın gönlü olsun diye “Evlendikten sonra nasılsa onu ikna ederim.” düşüncesiyle bu kararı yalnızca partnerine bırakırsan mutsuz olabilirsin. Düzen oturttuktan sonra bunu değiştirmek pek kolay olmayacaktır. Bu yüzden sevgilinle konuşarak, evlendikten sonra nerede yaşamak istediğinizle ilgili beraber bir karar vermelisiniz.
2 – Birbiriniz için Gönüllü Olarak Fedakarlık Yapıyor Musunuz?
İlişkilerde bir diğer önemli konu fedakarlıktır. Kendi içine dönerek şu soruları sormalısın: “Sevgilim için fedakarlık yapmak, ona manevi anlamda kendinden bir şeyler vermek bana keyif veriyor mu yoksa bazen mecbur kaldığım için, bazen de sadece onu kaybetmemek için mi bunu yapıyorum? Peki ya o bana gerektiği durumlarda fedakarlık yapıyor, verici davranıyor mu veya bunu yaparken şikayet ediyor mu?” Bu soruların muhakemesini yaptığında sorun görmüyorsan evliliğe doğru güçlü bir adım daha atabileceğini söyleyebiliriz.
3 – Sevgilin Hayatının Geri Kalanını Neden Seninle Geçirmek İstiyor?
Bu soruyu sevgiline sorduğunda aldığın ‘Çünkü seni seviyorum.’ yanıtı aradığımız cevap değildir. Yani elbette sevgi çok değerlidir ve ilişkinin temel unsurlarından biridir, fakat tek başına yeterli değil.
Aşık Veysel’in de dediği gibi ‘Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece.’ Hayat bir yolculuktur aslında ve bir yol arkadaşı neredeyse hepimiz isteriz. Fakat herkesin hayat yolculuğu farklı bir yöne doğrudur. Farklı istikamete yol almak, farklı amaçlar edinmek herkesin hakkıdır.
Evleneceğin kişiyle bu konuyu mutlaka konuşmalı, bundan sonra neler yapmak istediğinizle ilgili kararlar vermelisiniz. İkiniz de dürüstçe gelecek planlarınız ve ilerlemek istediğiniz istikametten bahsetmeli, ortak bir yol belirlemelisiniz.
4 – Birbirinize Yeterince Güveniyor Musunuz?
Güven duygusu, evlilik için son derece önemli bir kavramdır. İlişkinin ve aşkın temelini oluşturan bu güven duygusu olmadan, ilişkinizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi imkansızdır. Güven duygusunu güçlendirebilmek için partnerlerin birbirlerinin duygularını onaylaması ve birbirlerine saygı duyması gerekir.
Ona ne kadar güvendiğiniz konusunda kafanızda soru işaretleri varsa, duygularınızı dile getirirken kendinizi yeterince rahat hissetmiyorsanız evlenme gibi ciddi bir kararı bir kez daha gözden geçirebilirsiniz.
5 – Hayattan Beklentileriniz Ne Kadar Benzerlik Taşıyor ?
Aslında yukarıda bahsettiğimiz maddeye benziyor. Evliliği kumara benzeten büyüklerimiz aslında evliliğin ne kadar riskli bir şey olduğunu anlatmaya çalışır. Ruh ikizi dediğimiz kişi, aynı zamanda bizimle yol arkadaşı olabilecek biri olmalıdır.
Uzun vadede birbirlerinin hayattan beklentilerinden habersiz çiftler, evlendikten sonra çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Elbette gelecekten beklentileriniz birebir aynı olmayabilir, ancak evrensel değerler gözetildiğinde benzer beklentilere sahipseniz bu iyiye işaret eder.
6 – Evlendikten Sonra Kendinize Vakit Ayırma Anlayışına Sahip Misiniz?
Bazı çiftlerin devamlı birlikte zaman geçirdiğini, neredeyse her şeyi beraber yaptığını görürüz. Ancak bu ilişkiler için sandığın kadar olumlu bir durum değil. Evlilik yolunda adım atmış olmanız, bütün vaktinizi birbirinizle harcamanız gerektiğini anlamını taşımıyor.
Sevgililik döneminde genellikle çiftler aynı evde yaşamadığı için kendilerine zaman ayırabilecek konfora sahip oluyorlar. Evlendikten sonra ortak bir yaşam alanında bulunacak olmanız, ikinizin de birbirinizden ayrı zaman geçirmesine ve kendinize vakit ayırmasına engel olmamalı.
Evlenmeden önce bunu da sevgilinizle konuşabilirsiniz. Örneğin en azından haftada bir günü kendi hayatlarınıza yönelmeniz iyi bir fikir olabilir. Böylece hem birbirinize duyacağınız saygı arttıracaktır hem de eşinize sizi özlemesi için bir fırsat meydana gelecektir.
7 – Evliliğin Sizin için Doğru Karar Olduğundan Emin Misiniz?
Evet, evlenmeye karar verdiniz. Ancak bu kararından dolayı için rahat mı? Yoksa kafanızda anlam veremediğiniz huzursuzluklar, soru işaretleri mi var? Bu konu üzerinde iyice düşünmeli, müstakbel eşinizle detaylı bir şekilde bu soru işaretlerini konuşmalısınız. O kişiyle evlenmeyi ne kadar istediğini kendinize dürüstçe sormalısın.
Çevrendekilerin baskısından rahatsız olduğun için, evlenen arkadaşlarına özendiğin için, birileri memnun olsun diye veya eski sevgiline inat olsun diye böyle ciddi bir karar verirsen kısa vadede mutlu olacağını düşünsen bile uzun vadede pişman olabilirsin. İçindeki ses kulak ver, o senin işini kolaylaştıracaktır.