Evin anahtarını değiştirmek boşanma nedeni olabilir mi? Bu yazımızda çok sorulan ve merak edilen hukuki konular arasında yer alan “Evin anahtarını değiştirmek boşanma nedeni midir?” sorusunu ve bu sorunun yanıtını tüm yönleri ile alacağız.
Türk Medeni Kanunu Kapsamında Evlilik | Evin Anahtarını Değiştirmek Boşanma Nedeni mi?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 185. maddesinde “Evliliğin Genel Hükümleri” başlığı altında şu hükümlere yer verilmiştir.
“Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur.
Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.
Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar”
Madde düzenlemesinden de açıkça anlaşılacağı üzere eşlerin birbirlerine karşı olan hak ve yükümlülükleri arasında birlikte yaşama yükümlülüğü de bulunur. Bu kapsamda evin anahtarını değiştirmek boşanma nedeni olarak gösterilebilir.
Eşlerin Birlikte Yaşama Yükümlülüğü
Evlilik birliği kurulduğunda artık eşlerin bir arada yaşama hak ve yükümlülüğü de doğmuş olur. Tedavi, askerlik, öğrenim, iş (çalışılan kurumca başka yerde görevlendirilme) gibi nedenlerle belirli bir süre ayrı yaşamak ise birlikte yaşama yükümlülüğüne aykırılık oluşturmaz.
Ev Anahtarını Değiştirmek Boşanma Nedeni Olur mu?
Peki, evin anahtarını değiştirmek boşanma nedeni olur mu? Evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin, diğer eşin rızası olmaksızın evin anahtarını değiştirmesi (yani kilit değiştirme), yukarıda ayrıntıları ile açıkladığımız eşlerin birlikte yaşam sürme kuralına aykırılık oluşturan bir durumdur.
Bir başka ifade ile evin anahtarını değiştiren eş, bu eylemi diğer eşi eve sokmamak yani evden uzaklaştırmak amacı ile işlerse (eğer ortada yasalar tarafından kabul edilebilecek şiddet, darp gibi haklı bir neden bulunmuyorsa), bu durum diğer eş yönünden boşanma ve de manevi tazminat isteme nedeni olur. Çünkü evin kilidini yani anahtarını değiştirmek, diğer eşin ortak konuta girebilmesini engelleyici bir eylemdir.
Bu konudaki Yargıtay uygulaması ve kabulü de, evin anahtarının değiştirilmesinin (diğer eşi eve sokmamak amacı ile işlenmişse) diğer eş yönünden haklı bir boşanma nedeni oluşturduğu yönündedir.
Özetle konuya bakacak olursak, herhangi bir haklı neden bulunmaksızın (darp, şiddet ve benzeri) eşlerden biri, diğer eşi eve sokmamak amacı ile evin kilidini değiştirirse, diğer eş boşanma davası açma ve açtığı davada manevi tazminat isteminde bulunma hakkına sahip olacaktır. Ancak bu noktada her olayı ayrı ayrı değerlendirmek ve öncelikle eylemin işleniş amacını belirlemek gerekir.
Evin Kilidini Değiştirmek Suç Teşkil Eder mi?
Son olarak belirtelim ki, evin anahtarını değiştirmek boşanma nedeni olmasının yanında, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu 232. madde düzenlemesi kapsamında kötü muamele suçunu da oluşturabilir.
Ceza hukukumuz kapsamında kötü muamele suçu, aynı konutta birlikte yaşam sürenlerden herhangi birine karşı şefkat ve merhamet duygusuyla bağdaşmayacak bir şekilde kötü davranılmasıyla oluşur.
Uygulamaya yön veren Yargıtay 18. Ceza Dairesi, yeni tarihli bir kararında aralarında anlaşmazlık bulunan eşinin eve girmesini engelleme amacı ile kapı anahtarını değiştiren kocanın eyleminin, kötü muamele suçunu oluşturacağına karar vermiştir. Böylece yasal olarak evin anahtarını değiştirmek boşanma nedeni olarak gösterilmiştir.
Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka ve Tazminat İstenir mi? İlgili konumuz hakkında bilgi almak isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.