Sevimli mi sevimli bakışları, bazen hüzünlü bazen de çılgın gibi davranışlarıyla evcil hayvanların en sevimlisi kedilerdir. Evde kedi bakımı yapmak, kedinin sağlığını ve mutluluğunu sağlarken, bu sevimli dostlarla evde nasıl bir hayat geçirmek istediğinizin de ipuçlarını vermektedir.
Eve yeni bir kedi getirirken, kediye nasıl bir hayat sağlayacağınız yanında, kedi bakımı için bazı ritüelleri de sürekli tekrarlamanız gerektiği unutulmamalıdır. Kedi bakımının yanında, kedinin eve alışması, aile üyelerine alışması da önemlidir.
1 – Kedinin Tuvaleti
Kedinin en önemli ihtiyaçlarından birisi kedi tuvaletidir. İster tek katlı ister birkaç katlı evde yaşayan bir kedi olsun, çok katlı evlerde her kata bir kedi tuvaleti konması gereklidir. Gerekmediği sürece, tuvaletlerin yeri değiştirilmemelidir.
Kedi tuvaleti yeri; sessiz, yüksek olmayan, kuytu yerlerde olmalıdır.Haftada bir kere tuvaletin temizlenmesi ve tüm kutunun bakteri ve pisliklerden arındırılması gereklidir.Eğer birden fazla kedi varsa, kedi sayısı kadar kedi tuvaleti temin edilmelidir.Kedi tuvaletleri farklı olabilir. Kimisi kapaklı kimisi kapaksızdır. İlk tuvalet alışkanlığı hangisine göre yapıldıysa, aynı tuvalet ile devam edilmeli ve tuvalet tipi değiştirilmemelidir.Genç ve yaşlı kedi tuvaletleri için, kedinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Artrit ya da sağlık sorunları olan kedilerde çok daha uzun bir tuvaleti kullanmak zor olacaktır. Özel ihtiyaçlara sahip olan yavru kediler ve erişkin kediler için, kolay erişebilecekleri yükseklikte tuvaletin bulunması gerekir.
2 – Kedi Tuvaleti Temizliği
Kedi tuvaleti temizliği , kedi bakımı için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Kediler, tuvaletlerini yaparken; kuytu, sakin ve rahat girip çıkabildikleri bir yer ararken, temiz kokan bir tuvaleti de tercih eder.
Kedi tuvaletleri , haftada bir kere temizlenmeli ve genel temizlik için 15-20 günde bir kere tüm kum dökülerek yerine yenisi konmalıdır. Kedi tuvaleti her zaman temiz tutulmalıdır. Kedi tuvaleti tam temizliği yapılırken; amonyak, deodorant ya da limonlu sıvılar kullanılmamalıdır.
3 – Kedilerde Beslenme
Kedilerde beslenme için ilk olarak, yüksek kaliteye sahip yavru kedi ve erişkin kedi maması kullanılmalıdır. Kedinin yaşı, dişi ya da erkek oluşu, yaptığı aktiviteler, sağlık durumu gibi faktörler, kedinin beslenme şeklini belirleyen unsurlardır.
Kedilerde kalp ve göz sağlığı açısından, temel aminoasit olan taurin gereklidir.Kedinin içtiği su her zaman temiz ve taze olmalıdır. Yani kedinin su kabı her gün temizlenmeli ve yerine yeni su konmalıdır.Kedilere, insan yavrusuna verilen mamalardan verilmemelidir. Bebek maması, soğan, sarımsak gibi maddeler, kediye zarar verirAnoreksiya, kusma, uyuşukluk, ishal gibi durumlarda muhakkak veterinere danışılması gerekir. Kedi beslenmesi sürecinde 3-6 aylık yavru kediler günde 3 kez beslenmelidir. 6-12 haftalık yavru kediler günde 4 kez beslenmelidir. Yetişkin bir kedi ise günde 1 büyük öğün ya da i-3 öğün küçük porsiyonlar verilmelidir.
Kedilerin Yiyebileceği ve Yiyemeyeceği Ürünler
Kedilerin yiyebileceği ve yiyemeyeceği ürünler bulunur. Özellikle kediniz için bir beslenme programı hazırlamalı ve buna göre kuru ya da yaş mamaları tercih ederek, günde ne kadar vermeniz gerektiği, veterinerden öğrenilmelidir.
Kedilerin yiyebileceği besinler;
Pişmiş ya da konserve balık (ringa, orkinos, somon, alabalık, tuna, beyaz balık)Protein besinler (pişmiş et, pişmiş yumurta, pişmiş kuzu, pişmiş hindi, pişmiş derisi alınmış tavuk, pişmiş karaciğer, şarküteri etlerinden çok az miktarda)Pişmiş baklagiller (arpa, esmer pirinç, mısır, kuskus, darı, yulaf ezmesi, polenta, buğday meyveleri)Meyve ve sebzeler (avokado, kavun, yaban mersini, salatalık, pişmiş yeşil fasulye, bezelye, kabak, pişmiş havuç, pişmiş kuşkonmaz, haşlama brokoli)Çok az miktarda peynir
Kedilerin yememesi gereken besinler arasında;
Pişmiş kemikler, yağ ve çiğ balıkİnek sütüSarımsak, kuru üzüm, soğan, Frenk soğanı, kuru soğanEkmek hamuruÇikolata, tohumlar, Hindistan cevizi sütü, alkol, fındık, yapay tatlandırıcı ve şekersiz sakız
4 – Kedilerde Temizlenme ve Vücut Bakımı
Kedilerde temizlenme işlemi için bazı aparatlara ihtiyaç duyulmaktadır. Genellikle kediler kendi kendilerini temizledikleri için, yıkanma ihtiyacı duymazlar. Ancak nadir de olsa, bazı durumlarda kedilerin yıkanması önerilir.
Kedilerin sıklıkla fırçalanması, tüy dökmemesi ve daha sağlıklı tüy yapısına kavuşması için gereklidir. Kedilerin fırçalanması yani taranması, kürkündeki ölü tüyleri yok eder. Ciltte oluşan pullanmayı giderir ve kan dolaşımını sağlar.Kedilerde oluşabilecek parazitler, alerjen durumlar ya da herhangi bir cilt problemiyle karşılaşıldığında, veterinere götürülmesi gerekir. Kedilerde pençe ve tırnak bakımına dikkat edilmelidir. Kediler hareketli, tırmanmayı seven hayvanlardır. Bunun yanında avlanma içgüdüsüne sahip canlılardır. Bu yüzden tırnak ve pençelerinin sağlıklı olması gerekir. Düzenli olarak tırnak kesimi yapılmalıdır. Eğer evde tırnak kesimi yapılamıyorsa, veterinerden bu konuda yardım alınmalıdır.Kedilerde ağız bakımı da tıpkı insanlardaki gibidir. Kedinin keskin dişlere ve sağlıklı diş etlerinin olmasına ihtiyacı bulunur. Dil, dişler, damaklar ve diş etlerinin zarar görmemesi gerekir.Kedinin de diş fırçalama yapması gerekir. Bunun için yumuşak kıllı bir diş fırçası ile veteriner diş macununa ihtiyaç vardır. İnsanların kullandığı diş macunları, kediler için kullanılmaz.
Kedinin dişi fırçalandığında
Dişlerde plak ve birikintileri azaltır.Ağızda kokuyu giderir.Diş hastalıklarından korunmasını sağlar.
5 – Kedilerde Aşılama
Hem kedilerin hem de insanların sağlığının korunabilmesi için, kedilerde aşılama ve zamanlarına dikkat edilmesi gerekir. Yapılan aşılar, kedinizi birçok hastalıktan korurken, daha uzun süre yaşamasına da olanak tanıyacaktır.
Parazit aşısı (6. hafta)Karma aşı 1 (8. hafta)Karma aşı 2 (12. hafta)Lösemi aşısı (16. hafta)Kuduz aşısı (20. hafta)Fiv aşısı (22. hafta)Karma aşı (1 yaş)Kuduz (tekrar etme süresi 1 sene)
Kedilerin 2-3 ayda bir iç ve dış parazit tedavisi yapılmalıdır. Yavru kedilerin 6-20 haftalık iken olmaları gereken aşılar bulunur:
Kuduz aşısıKedi gençlik hastalığı aşısıViral solunum yolu enfeksiyonu aşısıHerpes virüsü aşısıKedilerde Aşı Öncesinde ve Sonrasında Yapılması GerekenlerKedilerde aşı sürecinin başlamasından önce yapılması gerekenler bulunur. Buna göre;Kedi yavrulayacaksa aşıya götürülmemelidir.Dişi kedilerde çiftleştirilme öncesi, leukemia aşılaması yapılmalıdır.Kedinin üşütme, ishal ya da başka hastalıkları olmaması gerekir.Süt emen kediler, sütten kesilmeden aşıya götürülmez.Bir kedi sahibinin aşı sonrasında da dikkat etmesi gerekli noktalar bulunur. Buna göre;Kedilere stres yaratacak ortamlar yok edilmelidir.Kedinin dinlenmesi sağlanmalıdır.Kedinin aşıdan sonraki ilk saatleri gözlemlenmelidir.Kedide aşı sonrasında anormal davranışlar, alerji gibi durumlar söz konusu olursa, hemen veterinere götürülmelidir.Aşı yeri ara sıra kontrol edilmeli ve nadir de olsa rastlanabilen tümör oluşma olasılığına bakılmalıdır.
Kedi bakımı oldukça dikkat ve sabır gerektiren bir durumdur. Bu yüzden veterinerden sahibi olduğunuz kedi hakkında tüm ayrıntıları öğrenmeli ve tüm bakım ve beslenme konusunda detaylar iyi öğrenilmelidir.
Son olarak, tekir kedi bakımı , 1 aylık yavru kedi bakımı , kedi bakımı oyunu , kedi bakımı ekşi , yetişkin kedi bakımı , kedi bakımı için gerekli malzemeler , kedi bakımı videoları ve kedi bakımı masrafları konuları için takipte kalınız.