Kış ayları yaklaştı ve soğuklar kendini belli etmeye başladı, her kış olduğu gibi bu kış da kalorifer petekleri içerisinde temizlik yapılması şart.
Kalorifer peteklerinin doğru düzgün yanmaması kış aylarında büyük sorunlar teşkil ediyor, daha kış tam başlamamışken temizliğe başlanmasında fayda var;
Kalorifer Peteklerinin Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalı?
Elektrikli süpürge yardımıyla, kaloriferlerin arasındaki ve arkasındaki tozları iyice temizleyin.
Uzun bir sopaya ya da vileda sapına, eski kullanmadığınız bir bezi bant yardımı ile sabitleyin daha sonra kalorifer peteğinizin altına boydan boya bir bez serin, ucuna bez bağladığımız sopa yardımı ile kaloriferin üstünden altına doğru temizleyin. Temizleme sonrasında oluşacak kirler altına serdiğiniz beze düşecektir. Tüm bu işlemlerin ardından bir kovanın içerisine deterjanlı su hazırlayın ve iyice köpürtün hazırladığınız bezi bu suyun içerisine daldırıp fazlalığını sıkın, kaloriferlerinizin ulaşabildiğiniz her alanını iyice silin. Silme işlemi bittikten sonra Kaloriferlerinizin paslanmaması için kuru bir bezle sildiğiniz yerleri kurulayın. Kaloriferinizin bağlı olduğu duvarı kontrol ederek toz birikimi varsa aynı yöntemle yıkayarak o tozlardan da kurtulun. Kombi peteklerinin temizliği de bu şekilde yapılabilir. Paslanan Kalorifer Petekleri Nasıl Temizlenmeli? Nemle temas kurmuş ve uzun süre neme maruz kalmış Kaloriferlerde pas oluşumu görülür, peteklerin ve boruların diplerine çökerek ısınmanızı büyük ölçüde engeller, peki oluşan paslardan nasıl kurtulabiliriz? Kalorifer peteğinizin çevresini eski bezleriniz ile kaplayın ve bir kova hazırlayın, petekten çıkan kirli suları almanız için oldukça lazım olacak. Peteklerin iki ucunda bulunan vanaları kapatın, ısıyı ayarlamakta kullandığınız vanaları eliniz ile kapatmanız kolay olabilir ancak diğer plastik kapaklı olanı kapatmak için bir boru anahtarına ihtiyacınız olacak. Kapatma işlemini yaparken kaç tur çevirdiğinizi unutmayın çünkü tekrar açmak için lazım olacak. Isı ayarlamak için kullanılan vananın cıvatalarını gevşetin. Daha sonra Radyatör Anahtarı ile su çıkısı vanasını açın, bu işlem sırasında kovayı altına tutmayı unutmayın çünkü kirli sular her yere saçılabilir. Plastik kapaklı olan ikinci vananın cıvatalarını gevşeterek peteğinizi duvardan sökün. Petekten kirli su akma ihtimaline karşın etrafını bezler ile sarın ve tek başınıza taşıma işlemini gerçekleştirmeyin. Çıkış vanalarına banyoda hortum yardımı ile tazyikli su tutun bu sayede içindeki kirlerden arınacaktır. Tüm işlemler bittikten sonra tüm vanaları sıkıca sıkarak peteğinizi eski yerine monte edebilirsiniz.
Kaloriferli Evlerde Nem Nasıl Sağlanır?
Kış aylarında nem problemleri yaşıyorsanız peteklerinizin üzerine içi su dolu teneke kola şişeleri koyabilirsiniz bu sayede odada nem üretimi sağlanır ve kuru havadan kurtulursunuz. Kuru hava baş ağrısı ve boğaz kuruluğu gibi etkilere sahiptir.
Tasarruf Etmek İçin Unutmamanız Gerekenler
Doğalgazdan tasarruf etmek istiyorsanız alışkanlık olarak yapılan kalorifer üzerine giysi serme işleminden ya da perdeleri üzerinden geçirme işleminden vaz geçin, yakılan kaloriferlerin ısıları vermesini engelleyecek ve kombiyi daha fazla açmanıza sebep olacaktır.Eğer kullanmadığınız odalar varsa peteklerinin kapalı olduğundan emin olun, kapılarınızın yalıtımları düzgün değilse kapı altlarına ve açık olan yerlerine bezler koyarak soğuk hava akışını önleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Doğalgaz Faturasından Tasarruf Etmenin 4 Adımı