Evde Bebek Güvenliği İçin 5 Adımda Dikkat Edilmesi Gerekenler | Eviniz Bebeğiniz İçin Ne Kadar Güvenli?

Evde bebek güvenliği sağlamak

Evde bebek güvenliği sağlamak anneler için en önemli detaylar arasında yer alır. Bebeğin güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümesi, gelişimi açısından da oldukça mühimdir.

Bebekler evin neşesi olmakla birlikte yetişkinler tarafından korunmaya ihtiyaç duyarlar. Aslında hareketlenmeye başladıkları andan itibaren tehlike çanları çalmaya başlar. Ev ortamı onlar için bazen çok sakıncalı olabilecek koşullar barındırır. Bu yüzden bebeğiniz emeklemeye başlamadan önce evde gerekli güvenlik önlemlerini almanız gerekir.

Özellikle emekleme ve yürüme çağına gelmiş bebekler, onlara yabancı gelen her şeye ilgi duyarlar. Kaza, tehlike gibi kavramlardan henüz haberleri yoktur. Balkon demirliklerine tırmanabilecekleri gibi yüksek bir yerden kendilerini aşağıya atabilirler.

Kısıtlamak her zaman sağlıklı bir çözüm olmayacaktır.  Bunun yerine ona zarar verebilecek nesneleri veya tehlike arz edecek durumları ortadan kaldırmanız daha iyi bir fikir olabilir. Çocuk güvenlik ürünleri ve aldığınız tedbirlerle evinizi bebeğiniz için güvenli bir hale getirebilirsiniz. Nasıl mı? İşte bebek güvenliği ile ilgili dikkat edilecek noktalar!

Adım Adım Evde Bebek Güvenliği

Sizce eviniz bebeğiniz için ne kadar güvenli ? Eğer bebeğiniz ev içerisinde dolaşırken acaba başına bir şey gelir mi gibi olası korkularınız varsa ev düzeninizi gözden geçirme vakti!  Evde bebek güvenlik önlemleri almak olası kazaların önüne geçecek ve çocuğunuzu koruyacaktır.

1- Evde Bebek Güvenliği İçin Temizlik Malzemeleri Konulan Dolap Kilitli Tutulmalı!

Evde annelerin genellikle en çok vakit geçirdikleri yer mutfaktır. Haliyle annelerinin peşinden ayrılmayan bebeklerin de birinci adresi mutfak olacaktır. Çoğunlukla temizlik ürünlerinin bulunduğu dolap mutfak tezgahının altına konur. Bu yüzden özellikle deterjan, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri koyulan dolaplara dikkat etmek gerekir. Kilitlenerek güvenli hale getirilmesi bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Emekleme çağına gelmiş bebekler, yeni tanıştıkları her şeyin tadına bakmak ister, temizlik malzemeleriyle tanışma gibi bir durum söz konusu olursa ürünlerin kapağını açmayı denerler ve hatta içerler. Böyle bir durum bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.

Temizlik malzemeleri koyulan dolap banyoda ise, yine aynı şekilde kilitlenerek muhafaza edilmelidir. Ayrıca mutfakta tencerede sıcak su, çaydanlık veya yemek bulunan eşyalar ocak üstünde değil çocukların ulaşamayacağı yerlere koyulmalıdır.

Fırın kullanımında da aynı hassasiyet gösterilmeli, fırın kullanılacağı zaman bebeğin mutfaktan uzaklaşması sağlanmalıdır. Evde çekmece kilidi nasıl yapılır konulu videoları izleyerek bu konuda evinizde tedbirlerinizi hızla almanız önemle tavsiye edilir.

2- Evde Bebek Güvenliği Söz Konusu ise Minik Eşyalara ve Kesici Aletlere Dikkat!

Çevresindekileri yeni yeni keşfetmeye başlamış bebeklerin evdeki her şeye aynı ilgiyi göstereceği unutulmamalıdır. Çatal, bıçak veya delici mutfak aletleri de onların ilgi alanına girebilir. Bu yüzden bu tür malzemelerin olduğu dolap veya çekmecelerin de kilitli tutulması gerekmektedir.

Çok küçük olduğu için önemsenmeyen belki de dalgınlıkla fark edilmeyen minik eşyalar da çocuğun hayatını tehlikeye sokabilir. Buzdolabının üzerine yapıştırılan renkleri canlı dikkat çeken küçük magnetleri de önemsemelisiniz.

Keşfedeceği her yeni şeyin tadına bakmak isteyeceği göz önüne alınırsa bu objeleri de kolaylıkla ağzına götürebilir hatta yutabilir. Gözümüzden kaçabilecek bu küçük obje, bebeğin solunum yollarına kaçarak boğulma tehlikesi yaşamasına sebep olabilir. Bebek güvenlik köşe koruyucu ya da tv ünitesi bebek koruma ürünleri ile bebeğinizi korumalısınız.

3- Evde Bebek Güvenliği | Beşik ve Prizler için Güvenlik Önlemleri

Bebeğinizin rahat ve güvenli uyuyabilmesi için seçtiğiniz beşiğin kalitesi oldukça önemlidir. Beşikteki parmaklıklardan bebeğin parmakları geçemiyor olmalıdır. Bebeğin güvenliği için koyulan koruyucu parmaklıkların uzunluğu, bebeğin boyundan büyük olmalıdır. Karyolada bulunan yatak kaymamalı, yatak boyutu bebek için uygun seçilmelidir.

Prizler, bebeklerin en çok ilgisini çeken yerlerden bir tanesidir. Bu nedenle evdeki tüm prizlerin koruyucu kapakları olmalıdır, elektrik kabloları ise bebeğin ulaşamayacağı yerlere saklanmalıdır. Bu tedbirler alınmadığı taktirde bebek, prize parmaklarını sokmak isteyebilir veya elektrik kablolarının tadını merak edebilir.

Bebeğin odada yalnız bırakılması uygun değildir, tüm önlemler alınmış olsa bile odanın kapısı tam kapatılmamalıdır. Ayrıca bebeğin yatağının pencere çevresinde olması da hatta altına koyulması sakıncalı bir diğer durumdur. Odayı havalandırmak için pencere açık bırakıldığında bebek karyoladan pencereye doğru tırmanmak isteyebilir.

4- Evde Bebek Güvenliği İçin Çocuğunuzun Banyoya Tek Başına Girmesine İzin Vermeyin

Çocuğunuz tek başına banyo yapmak isteyebilir, ancak bu oldukça tehlikeli olacaktır. Ebeveynlerin bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir. Islak ve kaygan zemine sahip banyo, çocuğun kayıp düşmesine sebep olabilir.

Fiziksel olarak tek başlarına banyo yapabilecek güce erişseler bile en azından küvet içerisinde kaydırmaz mat kullanmak faydalı olacaktır. Sivri, sert objelerin üzeri kapatılmalı, klozet kapakları ise devamlı kapalı kalmalıdır.  Çocuğun boğulma tehlikesinin engellenmesi için, içerisine su konulan kovalar ortadan kaldırılmalıdır.

5- Evde Bebek Güvenliği İçin Evin Düzeni Bebeğe Göre Ayarlanmalı

Sehpa, büfe, masa gibi köşeli cisimle bebekler için sakıncalı olabilir. Bebeğin çevresinde tehdit oluşturabilecek nesneler kaldırılmalıdır. Estetik açıdan veya işlevsel anlamda kullanmaktan hoşlanılan eşyaların sivri köşeleri ve kenarları kauçuk koruyucu bantlar yardımıyla güvenli hale getirilebilir.

Vitrin, televizyon ünitesi gibi eşyaları sabitlenmesi gerekmektedir. Aksi halde bebeğin üzerin devrilerek ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kırılabilir eşyaların bebeğin ulaşabileceği yerlerden uzak tutulması da bir o kadar önemlidir. Ayrıca merdiveni olan evlerin merdivenleri için ayrıca güvenlik önlemleri alması gerekmektedir. Bebeğin yaşadığı ev bahçeli bir ev ise, bahçe kapısı kilitlenmeli, havuzu varsa bebeğin erişemeyeceği bir şekilde kullanılmalıdır.

Evdeki halıların kaymasını ve çocuğa zarar vermesini önlemek için kayganlık önleyici bantlar tercih edilmelidir. Evde bulunan ilaçların nerede muhafaza edildiği de oldukça önemlidir, ilaç kutusunun kilitlenmesi ihmal edilmemeli ve çocukların ulaşamayacağı yerlere konması gerekmektedir.