Doğanın vazgeçilemez parçalarından biri olan bitkiler dünyasının canavarları et yiyen bitkiler hakkındaki gerçekler sizi çok şaşırtacak. Üstelik bu bitkiler sadece filmlerde gördüğünüz Amazon ormanlarında yer almıyor. Onlar her yerdeler. Öyle ki oturduğunuz evin bahçesinde bir yerde bir et yiyen bitki yer alıyor olabilir. İşte, et yiyen bitkiler nelerdir sorusunun cevabı!
Et Yiyen Bitkiler / Etobur Bitkiler Nelerdir ?
Birçoğu hayatımızda en az bir kez rastladığımız et yiyen bitkiler, aslında bir tür hayat mücadelesi vermektedir. Öyle ki otçul hayvanlara karşı kendilerini savunmak, böcek ve küçük hayvanlardan zarar görmemek adına geliştirdikleri doğal bir savunma olan bu davranış, onları canavar bitkiler olarak da adlandırmamıza neden olmaktadır. İşte, insanlar ve hayvanlar için tehlikeli bitki isimleri ve özellikleri!
1 – Etobur Bitkiler Dünyasından Düğünlerin Vazgeçilmezi Müge Bitkisi
Bir et yiyen bitki türü olmasa da müge bitkisi insan sağlığını son derece tehdit eden bir bitkidir. Böyle bir yanının olmasına rağmen, düğünlerde en çok kullanılan çiçek türü de mügedir. Peki Müge bitkisinin tehlikeli sırrı nedir? Müge bitkisi, insanlar tarafından yenildiğinde kalbe zarar verme etkisine sahiptir.
2 – Zakkum Bitkisi Hakkında Bilinmeyenler
Yine et yiyen bitkiler arasında olmamasına rağmen insan sağlığına zararı olan zakkum bitkisinin tek bir yaprağını yemeniz ile kalbiniz durabilir. İçerisinde bulundurduğu kalp glikozidi size kalp krizi ya da kalp durması yaşatabilir. Dünyanın en tehlikeli bitkisi olarak bilinen zakkum, çiçeğinden köküne kadar her yeri ile zehir içeriyor.
3 – Sinekkapan – Venüs Sinek Kapanı
Et yiyen bitkiler arasında yer alan venüs sinek kapanı bitkisi insan parmağına zarar verecek güçte olmamasına rağmen, küçük böcekleri avlama özelliğine sahiptir. Fotosentez becerisi de bulunan bu bitkiler aynı zamanda avcı bitkiler olarak da tanınırlar.
4 – Su Baldıranı ( Cicuta Maculata )
Dünyanın en zehirli bitkileri arasında yer alan su baldıranı sikotoksin ile dolu bir bitkidir. Öyle ki tek bir parçasının yenmesi kas titremelerine ve ölüme sebep olabilmektedir.
5 – Güzelavrat Otu ( Atropa Belladonna )
Ülkemizde güzelavrat otu olarak adlandırılan Atrona Belladonna bitkisinin 10 ile 20 tanesinin yutulması, bir insanın ölmesine neden olabilmektedir. Kalp ve bağırsak kaslarını etkisiz hale getiren bu ölümcül bitki, Avrasya ve Kuzey Afrika kıtalarında oldukça çok yetişmektedir.
6 – Manşinel Ağacı ( Hippomane Mancinella )
Zehrini sadece bir dokunuş ile salabilen Manşinel ağacı son derece ölümcül bitkiler arasındadır. Her ne kadar et yiyen bir bitki olmasa da içerdiği zehirli öz suyu ile temas halinde ölme ihtimaliniz çok yüksek. Meyveleri elmaya benziyor olması, aldatıcı etkiye sahiptir. Bu noktada bir ısırık ile dudakların ve ağzın şişmesi ve nefes almakta zorluk çekilmesi gibi durumlar ortaya çıkacaktır.
7 – Boru çiçeği ( Datura Stramonium )
Dünyanın en zehirli bitkileri arasında yer alan boru çiçeği, yüksek oranda tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilmektedir. Bu bitkiyi tüketen toplumlarda, halüsinasyon etkisi yaratan alkaloit toksinleri ile insan yaşamı oldukça risk altındadır.
8 – Hint Yağı Bitkisi ( Ricinus Communis )
İlaç sektöründe sıklıkla kullanılan Hint yağı bitkisi cildi güzelleştirmesi ile de bilinen bitkiler arasındadır. Fakat bu özel bitkinin tohumları risk içermektedir. İşlenmemiş hint yağı tohumu tüketmek, dolaşım sistemini etkisiz hale getirerek iç kanamaya neden olabilmektedir.
9 – İntihar Ağacı ( Cerbera Odollam )
Adından da anlaşılabileceği gibi oldukça tehlikeli bitkiler arasında olan intihar ağacı meyvesi zehir doludur. İçeriğindeki glikozit yoğunluğu nedeniyle canavar bitkiler kategorisine giren bu bitkinin tohumları kalp ritmine zarar vermektedir.
10 – Kurtboğan ( Aconitum Napellus )
Dokunulması dahi oldukça tehlikeli olan Kurtboğan bitkisi içeriğindeki alkaloit toksin nedeniyle dokunulduğu vücut bölgesinde uyuşma meydana getirir. Ardından kalp çarpıntısı gelirken, yutulan bitki ile ishal, yüksek tansiyon ve kusma ortaya çıkar.
11 – Drosera Spatulata
Doğada en çok rastlanan zehirli bitkiler arasında yer alan Drosera Spatulata ‘nın ana vatanı Avusturalya, Yeni Zellanda, Tazmanya ve Çin’dir. Tam 133 türü bulunan bu canavar bitki, etobur bitkiler severlerin en sevdiği türler arasında yer almaktadır. Çok çabuk gelişen bu etobur bitki, aynı anda bir çiçekten yüzlerce tohum üretmesi ile de tanınmaktadır.
12 – Güneş Gülü
Et yiyen bitkiler arasında yer alan Güneş Gülü , kendisine has görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Yapraklarının sahip olduğu elips şekil, hayvanların dikkatini çekerken, küçük böcek ve sinek türlerinin ezeli düşmanı olduğu gerçeğini değiştirmez. Avını boğarak öldüren bu bitki, yapraklarında Apiomerus türündeki böcekler yaşamaktadır. Mutual bir yaşam süren bu özel bitki ve böcek, birbirine zarar vermemesi ile de oldukça şaşırtıcı bir dengeyi koruyorlar.
Tüm bu etobur bitkiler nasıl olur da doğada yaşamlarını devam ettirir? Başka hayvanları tüketen ya da diğer bitkileri avlayan bu bitkiler nasıl bir yapıya sahiptir? Gene olarak bu et obur bitkilerin içi sindirim sıvısı ile doludur. Bu yönü ile hem genel olarak zehirli hem de etobur bitkiler arasında yer alan canavar bitkiler çoğu zaman filmlere de konu olmuşlardır. Yapışkan yapıları ile avladıkları böceği kolayca sindiren bu bitkiler ile daha önce karşılaşmış olabilirsiniz. Şanslısınız ki yememişsiniz.