Eşlerden Birinin Boşanmaması Halinde Sonuç Ne Olur?

Eşlerden birinin boşanmaması halinde

Eşlerden birinin boşanmaması halinde sonuç ne olur? Türk Hukuk sisteminde evlilik birliğinin sonlandırılabilmesi yani boşanma için bir mahkeme kararı gereklidir. Yani eşler serbest iradeleri ile evlenebilirlerken, boşanma noktasında anlaşsalar dahi ancak belirli koşullar altında bunu Aile Mahkemesi önünde ve denetiminde gerçekleştirebilirler.

Peki, eşlerden birinin boşanmaması durumunda ne olur? İşte, tüm merak edilen yönleri ile anlaşmalı ve çekişmeli boşanma süreçleri…

Eşlerden Birinin Boşanmaması Durumunda Ne Yapılmalı? Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma Nedir?

Eşlerden Birinin Boşanmaması Halinde Sonuç Ne Olur?

Eşlerin boşanma ve de boşanmanın sonuçları üzerinde (velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi) ortak bir kararda buluşmaları durumunda, eğer evlilikte en az bir yıl sürmüşse, eşler arasında anlaşmalı boşanma gerçekleşir.

Anlaşmalı boşanma sonrası nafaka ve tazminat istenir mi merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Ancak eşlerden birinin boşanmaması, bu durumda anlaşmalı boşanmanın mümkün olmayacağını doğurur. Çünkü, anlaşmalı boşanma davası görülebilmesi için her iki eşinde boşanma konusunda hemfikir olması ve bir anlaşma protokolü düzenlemeleri gereklidir.

Ancak eşlerden birinin boşanmaması durumunda, çekişmeli boşanma davası açılabilir. Yani eşlerden biri, boşanmaya konu olay yönünden haklı ve diğer taraf kusurlu ise boşanma tek tarafın isteğiyle gerçekleşebilir. Hukuk sistemimiz içerisinde çekişmeli boşanma dava nedenleri ise özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedeni olmak üzere 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Eşlerden Birinin Boşanmaması Durumunda Özel Boşanma Nedenleri

Eşlerden Birinin Boşanmaması Halinde Sonuç Ne Olur?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ( TMK) kapsamında özel boşanma nedenleri;

Zina (TMK madde 161), Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış (TMK madde 162), Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme (TMK madde 163), Terk (TMK madde 164), Akıl Hastalığı (TMK madde 165) olarak sayılmıştır. Bu özel boşanma nedenlerinin bulunması durumunda eşlerden biri boşanma davası açarak boşanmanın gerçekleşmesini sağlayabilecektir.

Genel Boşanma Nedeni

Eşlerden Birinin Boşanmaması Halinde Sonuç Ne Olur?

Bu sayılan özel boşanma nedenleri dışında eşler arasında çekişmeli boşanma davasında ileri sürülebilecek bir diğer boşanma nedeni ise, genel boşanma nedeni adı verilen “şiddetli geçimsizlik yani eşlerin evlilik birliğinde ortak hayatı sürdürmeleri olanaksız derecede temelinden sarsılmış olması” durumudur.

Yukarıda sayılan özel boşanma nedenleri söz konusu olmasa bile, bir evlilik temelinden sarsılmışsa eşlerden biri çekişmeli boşanma davası açabilecektir.

Eşlerden birinin boşanmaması durumunda çekişmeli boşanma davasında hakim, sunulan delilleri ve eşlerin kusur durumlarını göz önünde bulundurarak kararını verir. Eğer, boşanmayı gerektiren bir durum söz konusu ise eşlerin boşanmasına dair hüküm kurar. Ancak boşanma davası reddedilirse aynı gerekçeden kaynaklı olarak üç yıl içerisinde yeniden dava açılamaz, lakin bu sürede (3 yıl içerisinde) taraflar bir birlik sağlayamamışlarsa bu kez kusur aranmaksızın eşlerin boşanmasına karar verilir.

Çekişmeli boşanma davaları nitelikleri itibari ile (delil sunulması, delillerin tartışılması, kusur durumlarının tespiti gibi) anlaşmalı boşanma davasına oranla daha uzun bir süreçtir ve mahkeme önünde daha uzun sürer. Eşlerden birinin boşanmaması, boşanma sürecini büyük ölçüde uzatacak etmendir.

Çekişmeli Boşanma Davası Aile Mahkemesi Önünde Nasıl Açılır?

Eşlerden Birinin Boşanmaması Halinde Sonuç Ne Olur?

Çekişmeli boşanma davası, davacının ya da vekilinin boşanma istek ve nedenleri ile gerekçelerini bildiren bir dilekçe ile Aile Mahkemesi önünde açılır. Bu dilekçe de boşanmaya yönelik deliller yanında varsa tazminat, nafaka ve velayet istemi gibi taleplere de yer verilmesi gerekir.

Son olarak belirtelim ki, eşlerin boşanması ya da eşlerden birinin boşanmaması durumunda açılan Türk Hukuk Sisteminde Boşanma ve Boşanma davalarının sonuçlarına (nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi) Aile Mahkemeleri önünde bakılır.