Erteleme Hastalığına Yakalandıysanız Çözümü Basit: 2 Dakika Kuralı!

Erteleme hastalığına mı yakalandınız?

Erteleme hastalığına mı yakalandınız? Eğer her şeyi erteleyip tembellik yapmaktan kurtulmak istiyorsanız çözümü oldukça basit; 2 dakika kuralı!

Erteleme hastalığı günümüzün en popüler rahatsızlıklarından biri. Özellikle evde kalmayı gerekli kılan koronavirüs pandemisiyle birlikte insanlar yapması gereken şeyleri, nasılsa evdeyim diyerek bol bol ertelemeyi huy edindi. Eğer siz de normal yaşama dönmek için yakalandığınız erteleme hastalığına dur demek istiyorsanız 2 dakika kuralı ile hemen tembelliği üzerinizden atmaya başlayabilirsiniz. Peki, 2 dakika kuralı nedir?

Procrastination: Erteleme Hastalığı

Procrastination: Erteleme Hastalığı

Modern çağın rahatsızlıklarından biri; erteleme hastalığı. Bu rahatsızlık için İngilizcede Procrastination tabiri kullanılıyor.

Erteleme Hastalığı Nedir ?

Erteleme Hastalığı Nedir ?

Erteleme hastalığı; yapılması gerektiği saatler hatta günler önce belli olan bir işin son dakikaya bırakılması durumudur. Örneğin; 15 gün sonra teslim edileceği belli olan bir projenin son güne bırakılması erteleme hastalığına örnek olarak gösterilebilir.

Erteleme Hastalığı Yenilebilir

Erteleme Hastalığı Yenilebilir

Erteleme hastalığı uzun süreli olarak alışkanlık haline geldiğinde tembelliği kalıcı hale getirebiliyor. Bu nedenle de çok geç olmadan bu rahatsızlığı yenmeli. Neyse ki erteleme hastalığının üstesinden gelmek çok basit bir strateji ile mümkün. BU stratejinin adı ise; 2 dakika kuralı.

2 Dakika Kuralı ile Erteleme Hastalığını Yenin!

2 Dakika Kuralı ile Erteleme Hastalığını Yenin!

2 dakika kuralı, herhangi bir işin yapılmaya başlanmasını tetikleyen bir kural olarak karşımıza çıkıyor. Yapmanız gereken işleri ya da yapılması gereken işlerin bir kısmını 2 dakikaya indirgeyerek tembelliğinize son verebilirsiniz. Peki, 2 dakika kuralı nedir, bunun için neler yapmak gerekir?

2 Dakika Kuralı Nedir ?

2 Dakika Kuralı Nedir ?

Tembelliğinizi ve erteleme huyunuzu yenmek istiyorsanız, işlerinizi 2 dakikaya indirgemelisiniz. Yapacağınız işler, iki dakikadan fazla sürmemeli! Ve daima aklınızda şu olmalı; yapacağınız iş, iki dakikadan az zaman alıyorsa hemen yapmalısınız!

İşlerinizi 2 Dakikaya İndirgeyin

İşlerinizi 2 Dakikaya İndirgeyin

Örneğin; her gece uyumadan önce birkaç sayfa kitap okumak gibi bir amaç edinmiş ama erteleme hastalığı sebebiyle bunu bir türlü gerçekleştiremiyor olabilirsiniz. Bu durumu 2 dakika kuralına göre aşmak isterseniz yapmanız gereken; here gece uyumadan önce 2 sayfa kitap okuyacağım demek olacaktır. Kısacası burada hedeflenen; bir işe başlamayı kolaylaştırmak.

2 Dakika Kuralı ile Daha Üretken Olabilirsiniz

2 Dakika Kuralı ile Daha Üretken Olabilirsiniz

Erteleme hastalığı ile baş etmek ve tembelliği engellemek için 2 dakika kuralı size biraz garip gelebilir. Ancak bir kere bu alışkanlığı edindiğinizde daha üretken olmaya başladığınızı, gününüzü daha verimli geçirmeye başladığınızı fark edeceksiniz. Çünkü bir işe başlamak için adım atmak, o işi devam ettirmek için teşvik edici.

Bir İşe Başlamak, Devamını Kolaylaştırır

Bir İşe Başlamak, Devamını Kolaylaştırır

Tembelliğin huy haline gelmesini engellemek için 2 dakika kuralı gereğince bir işe başlamak, devamının da gelmesini sağlar. Örneğin; sabahları yürüyüş yapmayı düşünüp bunu bir türlü gerçekleştiremiyor ve evden çıkamıyorsanız sadece 2 dakikanızı alacak bir eylemi yapın ve üstünüzü spor kıyafetlerle değiştirin. Bunun devamında evden çıkmanız çok daha kolay bir hale gelecektir.

Her Şeyi 2 Dakikaya Sığdırın

Her Şeyi 2 Dakikaya Sığdırın

Çoğunlukla yapılması gereken hiçbir iş 2 dakika sürmez. Eğer işe başlamak için iki dakikanızı ayırmak size bir artı katmıyorsa, yapmanız gereken şeyleri gerçekten de iki dakikaya indirgeyin. Gerçekten de geceleri yatmadan önce sadece 2 dakika kitap okuyun, sadece iki dakika ders çalışın, iki dakika spor yapın… Sonuçta bunları hiç yapmamaktansa sadece iki dakika yapmak çok daha iyi.

2 Dakika Ritüelleri Oluşturun

2 Dakika Ritüelleri Oluşturun

Eğer 2 dakika kuralını ritüel haline getirirseniz çok daha kolay bir şekilde yapmanız gerekenlere adapte olabilirsiniz. Örneğin; sabahları yataktan çıkmak size zor geliyorsa 5 dakika daha demek yerine iki dakika sonra yataktan çıkın. İki dakika sabah sporu ya da meditasyonu yapın. Bunların ritüel haline gelmesi, zamanla sizi diğer işleri yapmak için hazır hale getirecektir.