Erkeklerin Toplum Tarafından Tuhaf Bulunan Davranışlarının Sebebi Testosteron Çıktı!

Kanadalı bilim insanları tarafından hormonların sadece fiziksel anlamda değil, davranışlar konusunda da belirleyici olduğu yönünde araştırmalar yapıldı. Hormonlar erkek ve kadında var olan yapılardır. Doğal yollarla oluşan bu hormonların özellikle ergenlik döneminden itibaren etkileri daha fazla hissedilmektedir. Peki bu hormonların davranışlarımıza yön verdiğini belirtsek tepkiniz ne olurdu? İşte araştırmaya dair bilgiler ve elde edilen sonuçlar… […]


Kanadalı bilim insanları tarafından hormonların sadece fiziksel anlamda değil, davranışlar konusunda da belirleyici olduğu yönünde araştırmalar yapıldı.
Hormonlar erkek ve kadında var olan yapılardır. Doğal yollarla oluşan bu hormonların özellikle ergenlik döneminden itibaren etkileri daha fazla hissedilmektedir.
Peki bu hormonların davranışlarımıza yön verdiğini belirtsek tepkiniz ne olurdu?
İşte araştırmaya dair bilgiler ve elde edilen sonuçlar…
1- Testosteron Hormonu Nedir?Erkeklerde yoğun olarak üretilen üreme sisteminin baş yapıtıdır. Spermlerin çoğalmasını sağlar.
Sadece üreme konusunda değil, kas yapılarının oluşmasında ve korunmasında da etkileri mevcuttur. Erkeklerin kemik yapılarını ve yoğunluğunu da belirler.
Ergenlikten itibaren oluşan fiziksel değişimlerin ana kaynağı da testosteron olarak belirtilmiştir. Ses kalınlaşması, vücutta kıllanma, fiziksel görünümde değişme, sivilcelenme gibi birçok durumun nedenidir.
Ancak yapılan araştırmalar testosteron hormonunun daha fazla etkisi olduğunu kanıtladı.
2- HEC Montreal Üniversitesi Kapsamında Araştırmalar Başladı
HEC Montreal Üniversitesi bünyesinde çalışma gösteren bilim insanları toplamda 174 kişilik bir denek grubu oluşturdu.
Denek grubunda yer alan insanların 83’ü erkek, kalan 91’i ise kadın olarak belirlendi. Katılımcıların hormon değerlerini ölçebilmek adına tükürük örnekleri alındı.
Hormon seviyesinin belirlenmesinden itibaren davranışlarını ortaya çıkarabilmek adına birisinden hoşlandıkları zaman ne hissettikleri ve nasıl davrandıkları yönünde sorular soruldu.
Burada temel amaç davranışlar arasında ‘etik’ ve ‘etik olmayan’ davranışları belirlemekti.
Ayrıca davranışları kategorileştirmek adına ekstra bir testte uygulandı. Bu testte örnek cümle olarak ‘ Gelir vergisinde şüpheli kesintiler yaparak vergi kaçırmak’ ya da ‘evli erkek/kadın ile ilişki yaşamak’ gibi toplum tarafından kabul görmeyen davranışlar bulunuyordu.
3- British Journal of Psychology Dergisinde Sonuçlar Yayınladı | Erkeklerin Hormonlarından Etkilendiği Ortaya ÇıktıSonuçları duyurulan araştırmada kadınlarda bulunan miktarı az ya da çok testosteron seviyesinin davranışları üzerinde bir etki bulunmadığı tespit edildi. Hormon düzeyleri ile davranış arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı.
Söz konusu erkeklere gelince ise durum biraz değişti. Araştırmacılardan birisi olan Marcelo Vinhal, ‘’Yüksek testosteron seviyesine sahip kadınlar bir erkekten hoşlandığında, hem cinsi kadınlara yönelik düşmanca ya da ‘etik dışı’ davranışlar sergilemiyor.
Ancak erkekler de durumun farklılaştığı görülüyor. Testosteron seviyesi yüksek olan erkeklerin, kendisine nazaran düşük hormonlu erkeklere göre daha fazla etik dışı davranışlarda bulunuyor.
Özellikle hoşlandığı kadını etkilemeye yönelik intraseksüel rekabet ettikleri sonucu ortaya çıktı’’ şeklinde belirtti.
4- Peki İntraseksüel Rekabet Nedir?İntraseksüel rekabet ya da davranış özellikle hayvanlar arasında görülen bir davranış şekli. Erkek olanların dişisini etkilemek için hemcinslerine yönelik rekabetini temsil ediyor. Ancak insanlar tarafından gerçekleştirilen bu tarz davranışlar ‘etik dışı’ şeklinde de yorumlanabiliyor.  

Exit mobile version