Erasmus Nedir? Erasmus Öğrenci Değişim Programı Ne İşe Yarar?

Erasmus nedir sorusu sıklıkla

Erasmus nedir sorusu sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Hemen herkesin bir yurt dışı görme hevesinin olduğu malumdur. Yurt dışında hayatın nasıl olduğu, oradaki insanların yaşamlarını ne şekilde idame ettirdikleri ve başka ülkelerin atmosferi pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Yurt dışı ülkelerine gitmek, orada uzun süre konaklamak ve farklı kültürleri tanımak için ciddi anlamda bir bütçenin ayrılması gerekmektedir. Ancak Erasmus programı sayesinde tüm bu deneyimler için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur. Hibe programı sayesinde ücretsiz olarak bir Avrupa ülkesine gidilmektedir. Burada eğitim alarak aynı zamanda pek çok macerayı yaşamak imkanı da bulunmaktadır.

Erasmus Nedir? Programın Amacı Nedir?

Erasmus nedir sorusundan sonra programın amacı da sıklıkla merak edilmektedir. Programın amacı üniversite öğrencileri ile akademisyenleri Avrupa ülkelerine yer alan üniversiteler arasında değişime tabi tutarak kültür ve bilgi düzeylerini artırmaktır. Bu sayede pek çok kişi, farklı ülkenin kültürünü tanımakta, yabancı dilini geliştirmekte ve dünyayı tanımaktadır.

Programın bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartları taşıyanların belirli bir dönem için programdan faydalanması mümkündür. Her üniversite Erasmus programını desteklememektedir. Erasmus programına katılmak için üniversitelerin, kurula başvuru yapması ve bu başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.

Program Tam Olarak Nedir?

https://www.youtube.com/watch?v=Nlg9qTxdkV0

Erasmus programı Avrupa Birliği bünyesinde hazırlanan bir değişim programıdır. Her ülke, program kapsamında yer almamaktadır. Program kapsamında yer alan ülkelerdeki tüm üniversiteler de programa dahil değildir. Erasmus programı 1980’li yılların sonlarına doğru başlayan bir programdır. Programın süresi 3 ay ile 12 ay arasında değişmektedir. Ancak üç dönem boyunca süren ülke programları da bulunmaktadır. Program 2014 yılına kadar Erasmus Hayat Boyu Öğrenme Programı ismi ile devam etmiştir.

2014 yılından sonra 2020 yılına kadar erasmus plus olarak adlandırılmıştır. Program halen daha aynı isimle anılmaktadır. Program kapsamında yaklaşık 31 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerin 27 tanesi Avrupa ülkesidir. Avrupa ülkesi olmayan ülkelerden de programa dahil olan ülkeler bulunmaktadır. Programa 1800’den fazla üniversite dahil olmuştur. Türkiye’de 94 devlet üniversitesi ve 45 vakıf üniversitesi de program kapsamında yer almaktadır.

Erasmus Programında Neler Yapılmalıdır?

https://www.youtube.com/watch?v=lpYYu8WE5gY

Erasmus nedir sorusu ile birlikte bu programı en iyi şekilde nasıl geçirmek gerektiği sorusu da önem kazanmaktadır. Erasmus programında eğitim ve öğretimin aksatılmaması önemlidir. Ancak bu programın kişiye hayat tecrübesi ve farklı ülke kültürü öğrenme imkanı tanıdığı da unutulmamalıdır.

Bu nedenle fırsat buldukça, eğitim için gidilen ülke de gezilmelidir. Sosyal ortamlara girmek, yeni arkadaşlar edinmek ve ülke kültürünü tanımak için çaba gösterilmelidir. Bu sayede hem öğretim kısmı tamamlanırken hem de bulunulan ülkeden keyif alınabilecektir. Programa katılmak için herhangi yaş ya da etnik kısıt yer almıyor.

Erasmus Nedir Kimler Başvurabilir?

Erasmus nedir Kimler Başvurabilir sorusu için kısa bir açıklama yapılmalıdır. Erasmus programına katılmak için üniversitede herhangi bir programa kayıt olmak gerekmektedir. Programa kayıt olduktan sonra Erasmus kapsamında yer alan programda okuyor olmak da diğer şartlardan biridir. Çünkü her bölüm Erasmus kapsamında yer almamaktadır. Üniversitede belirli dönemlerde programa yönelik bilgilendirmeler çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Eskiden üniversitenin panolarına asılan ilanlar, bugün, üniversitenin internet siteleri üzerinden de takip edilebilmektedir.

Erasmus plus başvurusu için not ortalaması oldukça önemli olmaktadır. Not ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 olursa programa başvuruda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmayacaktır. Üniversitede lisans öğrencilerinin en az 1 yılını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Üniversitelerin hazırlık sınıfları tamamlansa dahi bir yıl sürenin hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 olması, 100’lük sistemde de en az 80 olması diğer şartlar arasında yer almaktadır. Erasmus programından hibe şeklinde yararlanmak için herkesin 1 hakkı bulunmaktadır.

Şartları Taşıdıktan Sonra Programa Hemen Kabul Edilmek Mümkün Müdür?

Erasmus plus programına katılmak için şartları taşıdıktan sonra bir de sınava girmek gerekmektedir. Çünkü bu programa göre her üniversite ve bölümün bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartları taşıyanlar arasında yapılacak sınav sonucunda bir liste oluşturulmaktadır. Listeye göre kontenjan içerisinde kalabilen öğrenciler, programa kabul edilmektedir. Program dahilinde öğrencilerin gidilecek ülkedeki eğitim dilini belirli bir seviyede bilmeleri gerekmektedir. Yani Erasmus programı dil öğrenme programı değildir.

Dili bilmenin yanı sıra bu dil için pratik yapılmasına imkan tanıyan bir programdır. Başvurularda akademik puan ile dil yeterliliği yarı yarıya değerlendirmeye alınmaktadır. Dil yeteneğini belirlemede hangi sınav yönteminin uygulanacağı, programı mevcut ülkeden idare eden üniversiteye bırakılmıştır.

Dil yeterliliğinin belirlenmesi sırasında konuşma yeterliliği sınavı, toplam dil sınavının %25’inden daha fazla bir ağırlığa sahip olamamaktadır. Öğrencilerin alttan ders almaları ya da daha önceden disiplin cezasına sahip olmaları, programa kabul edilmelerine bir engel teşkil etmemektedir.

Program Sürecinde Öğrenciye Verilen Hibe Ne Kadardır?

Erasmus nedir sorusundan sonra program kapsamında verilen Erasmus ücretleri ne kadardır gibi soruların da cevaplanması gerekmektedir. Hibe miktarı, ülke gruplarına göre değişmektedir. Bazı durumlarda verilen hibe tutarı, bulunulan ülkenin hayat pahalılığı nedeni ile öğrencilere yetmeyebilir.

Öğrencinin herhangi bir ülkeye Erasmus programı dahilinde gidecek olmasının kesinleşmesinden sonra, hibe tutarının %80’i öğrenciye gönderilmektedir. Geriye kalan %20 de programın tamamlanmasından sonra kesin hesaplaşma sonrasında verilmektedir. Programda 4 farklı ülke grubu bulunmaktadır. En düşük, aylık 300 Euro olan hibe tutarı en çok 600 Euro şeklindedir.

Erasmus Kimdir?

Erasmus nedir sorusunu daha iyi anlayabilmek adına erasmus kimdir sorusunu cevaplamak gerekmektedir. Programa ismini veren Erasmus, Hümanizm akımı içerisinde yer alan Avrupa’nın gelişmesini ve sanat, bilim alanında ilerlemesini desteklemiş olan bir kişidir. Yaşadığı dönemde, bulunduğu yerin eğitim felsefesine önemli katkılar sunmuştur. Bu nedenle, programın ismi, Erasmus’un ismi ile özdeşleştirilmiştir.