Engelli Raporuyla Araç Satın Alma Nasıl Yapılır? Koşulları Nedir? 

Tüm dünyada olduğu gibi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak adına engelli raporuyla araç satın alma gibi çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu konuda merak edilen önemli bir kolaylık ise, kanuni düzenlemeler sayesinde engelli bireylere sunulan, özel tüketim vergisi ödemeksizin araç satın alma imkanı olarak dikkat çekiyor. Peki, engelli raporuyla araç satın alma nasıl yapılır? Koşulları nelerdir? İşte, konuya dair merak edilen detaylar…

Engelli Raporuyla Araç Satın Alma | Engelli Raporu Kaç Olursa Araç Alınır?

Engelli Raporuyla Araç Satın Alma Nasıl Yapılır? Koşulları Nedir? 
Engelli Raporuyla Araç Satın Alma Nasıl Yapılır? Koşulları Nedir?

Engelli raporuyla araç satın alma işleminde alınacak araçlarda vergi indirimi uygulanarak da kolaylık sağlanıyor. Ancak uygulamada yüzde 40 ve üzeri engelli raporu ile yüzde 90 ve üzeri engelli raporu olanlar açısından farklılıklar bulunuyor.  Yüzde 40 ve üzeri engelli (Yüzde 40 ile yüzde 89 arası) raporu olanlar, kendileri tarafından kullanılacak araç alabilirlerken, yüzde 90 ve üzeri engelli raporu olanlar ise ancak yakınları tarafından kullanılabilecek araç satın alabiliyorlar.

Araba seçimi konusunda kararsızsanız ve dünyanın en güzel arabaları hangileri merak ediyorsanız, yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Engelli Raporuyla Araç Satın Alma İçin Gereken Koşullar Nelerdir? 

Engelli Raporuyla Araç Satın Alma Nasıl Yapılır? Koşulları Nedir? 

Oldukça merak edilen bir konu olan engelli raporuyla araç satın alma için gereken koşulları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Engelli raporuyla araç satın alma isteyen bireyin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor,
  • Yine özel tüketim vergisi (ÖTV) muafiyetinden faydalanacak engelli bireyin 18 yaşından büyük olması da gerekiyor
  • Engel durumunu gösteren ve tam teşekküllü bir hastaneden alınmış raporun bulunması da zorunluluk teşkil ediyor, bu noktada belirtelim ki hastanelerden alınacak engelli raporları süresiz ya da süreli olarak düzenlenebiliyor. Bu nedenle alınan rapor süreli ise bu tür raporların süresinde güncellenmesi önem taşıyor,
  • Engel derecesi yüzde 40 ile yüzde 89 arası olan engelli bireylerin H sınıfı ehliyetlerinin bulunması gerekiyor, Engel derecesi yüzde 90 ve üzeri olanlarda ise sürücü belgesi bulunmasına şartı aranmıyor,
  • Ancak yüzde 90 ve üzerinde engel derecesi bulunan bireyler ile zihinsel engeli bulunan bireyler açısından vasi atanması ve satın alınacak araç ile ilgili tescil işlemlerinin de vasi adına gerçekleştirilmesi gerekiyor,
  • Engelli raporuyla araç satın alma yapılabilecek ve bu kapsamda özel tüketim vergisi uygulanacak aracın sıfır kilometrede olması da diğer bir zorunluluk olarak öne çıkıyor.

Engelli raporu ile satın alınabilecek araç türleri arasında binek otomobil, arazi aracı, pikap, panelvan ve ATV gibi araçlar yer alıyor. Ancak özel tüketim vergisi muafiyeti ile alınan araçların 5 yıl süre ile tekrar satımı mümkün olmuyor.

Bu kapsamda alınacak arabanın, engelli raporu bulunan kişi üzerine kayıt ettirilmesi gerekiyor.

Araç Almada Engel Sebebi Önem Taşır mı?

Engelli Raporuyla Araç Satın Alma Nasıl Yapılır? Koşulları Nedir? 

Engelli raporuyla araç satın alma konusunda merak edilen bir hususta, engel nedeninin herhangi bir önem taşıyıp taşımadığı. Engelli raporu ile araç satın alma işlemlerinde, bireyin engel nedeninin herhangi bir önemi bulunmuyor. Buna göre herhangi bir fark olmaksızın konuşma, görme, işitme, ortopedik ya da zihinsel engeli olan bireyler ÖTV indirimi ile araç satın alma hakkına sahip bulunuyorlar.

Özel tüketim vergisi yani ÖTV indirimi yalnızca sıfır kilometre olan araçlar için söz konusu olduğundan, engelli raporu olan bireylerin ikinci el araç satın alması durumunda ise herhangi bir özel indiriminden yararlanması mümkün değil.

Yüzde 40 ile yüzde 89 arası engelli olan bireyler, ÖTV indirimli araç alırken H sınıfı ehliyete sahip olmalıdırlar ve bu araçlar engelli bireyin raporunda yer alan engel durumu göz önüne alınarak özel olarak dizayn edilmelidirler.

Yüzde 90 ve üzerinde engel derecesi bulunan bireyler açısından ise aracın kendileri tarafından kullanılma zorunluluğu bulunmadığından, bu kişilerin 3. dereceye kadar yakınları aracı satın alabilirler. Engelli raporuyla araç satın alma sonrasında vergi muafiyetinden yararlanarak satın alınan araçlar ilk beş yıl kimseye satılamaz. Ancak beş yıllık süre dolduktan sonra istenilen kişiye rahatlıkla satılabilir.