Engelli İnsanların Korona Sürecinde Yaşadığı Büyük Problemler!

Bernadette Auersperg doğuştan sağır

Bernadette Auersperg doğuştan sağır olarak dünyaya geldi. Koronavirüs günlerine kadar onun için ayakkabı almak ya da alışveriş yapmak hiç zor değildi. Fakat korona virüs nedeniyle maske takma yükümlülüğü getirilince Auersperg ve Almaya’da yaşayan diğer engelli insanlar için alışveriş yapmak oldukça zorlaştı. Tabi bu durum diğer ülkede yaşayan işitme engellileri içinde zor olmaya başladı.

Koronavirüs Döneminde İşitme Engelli Kişilerin Yaşadıkları!

Bernadette Auersperg, Hamburg Sağırlar Derneği ‘nde yaptığı bir sohbette, maske takılmaya başlanmadan önce yüzdeki ifadeleri rahatlıkla görebildiğini ve anladığını ifade etti. Koronavirüs nedeniyle maskeler takılmaya başlandıktan sonra yüz ifadelerinden konuşulanların bir sorumu yoksa bir ifade mi olduğunu ya da konuşmaya devam edilip edilmediğini dahi anlamadığını anlattı. Ve bu durumun çok zor olduğunu belirtti.

Auersperg, Avusturya’da yaşadığını ve 6 yıldır Almanya’da ikamet etmeye başladığını ifade etti. En son gittiği bir dükkandan ayakkabı almak istediğinde, maskeli olarak bir mağazaya girdiğini ve satış elemanı ile yazışarak anlaştığını söyledi. Mağazaya ilk girdiğinde dükkanın boş olduğunu ve bu nedenle yazışarak anlaşmakta çok fazla sorun yaşamadığını anlattı. Satıcı ile konuştuğu esnada yüz ifadesi gerektiren bir şey olmadığı içinde rahatlıkla anlaştıklarını belirtti.

Fakat maske ile dolaşırken anlaşmanın her zaman kolay olmadığını anlatan Bernadette Auersperg bu zorluklar nedeniyle Hamburg Sağırlar Derneği’nin, koronavirüs günlerinde işitme engelli kişilere daha fazla dikkat edilmesinin gerektiğini ve bunun dernek tarafından talep edildiğini vurguladı.

Yaşlıların İletişim Kurması Daha Zor!

Almanya’da takriben 80 bin sağır ve 16 milyon civarında da işitme engelli insanın olduğu ifade ediliyor.  Sağırlar Derneği Hamburg Başkanı Ralph Raule ise işaret dili bilmeyen insanların olduğunu ve bu nedenle engelli kişilerin  yüz maskesi ile iletişim kurmakta zorlandıklarını söylüyor. Fakat siperlik takıldığında ortadan iletişimle ilgili sorunun kalktığını söyleyen Raule, siperlik kullanıldığı zaman özellikle hastanede, eczanede veya polis teşkilatından herhangi birinin yüzündeki ifadenin rahatlıkla görülebildiğini anlatıyor.

Özellikle siperliklerin fiyatının Almanya’da 5 ile 20 Euro arasında olduğunu söyleyen Raule ayrıca bu tür siperliklerin evlerde de rahatlıkla yapılabileceğini söylüyor.

Hamburg Sağırlar Derneği araştırma görevlisi Bernadette Auersperg ise siperlik kullanan kişilerle engellilerin daha rahat iletişim kurabileceklerini vurguluyor. Maske kullanan kişilerle yaşlıların daha zor anlaştıklarını da ayrıca sözlerine ekliyor.