Enflasyon nedir sorusu iktisatçıların her ortamda sürekli açıklama yapma ihtiyacı duydukları ve normal yaşamda da tanımı pek anlaşılamayan bir kavramdır. Enflasyon, iktisat literatüründe pek çok cevaba karşılık gelmektedir. Genel anlamda, piyasadaki fiyatlar genel düzeyinde gözlemlenen artışlar olarak tanımlanabilir. Ancak bu artışlar bir seferlik olursa bu durumda enflasyondan söz edilemez.
Enflasyon olgusunun gerçekleşmesi için fiyatlarda gözlemlenen artışların sürekli ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Yani fiyatların yüksek olması durumu veya hayat pahalılığının olması o ülkede enflasyonun olduğunu göstermez.
Enflasyonla ilgili bir diğer önemli husus ise, ekonomide bulunan tek bir malın fiyatındaki değişmeleri baz almamasıdır. Ekmek fiyatları arttı diye enflasyon arttı denilemez. Enflasyondaki değişimler, ekonomideki tüm malları temsil eden bir mal sepetini dikkate almaktadır. Bu mal sepetine seçilerek konulan malların her birinin sepetteki ağırlıkları birbirinden farklı olabilmektedir.
Bu durumda enflasyon nedir sorusu mal sepeti baz alınarak şöyle açıklanabilir. Mal sepetinde yer alan mallardaki ortalama fiyatların düzenli ve sürekli bir şekilde artması enflasyon olarak ifade edilmektedir. Sonuç olarak fiyatlar genel düzeyindeki artışı, bu mal sepetinde bulunan malların ortalama fiyatlarındaki değişim belirlemektedir.
Mal sepetinde yer alan birkaç malın fiyatının artması, sepette bulunan malların ortalama fiyatında yukarı yönlü bir değişme meydana getirmediğini düşünelim. Bu şekilde olduğu sürece enflasyon olgusu gerçekleşmemiş olacaktır.
Enflasyon Nedir? Enflasyon Nedenleri Nelerdir?
Yeri gelmişken enflasyon nedenleri de açıklanmalıdır. Enflasyonun meydana gelmesine neden olan pek çok husus olabilmektedir. En temel neden olarak arz- talep dengesinde meydana gelen değişimler gösterilebilir. Piyasada belirli miktarda bulunan bir malın talebi artarsa bu mal, görece kıt bir duruma gelecektir.Bu süreç sonunda da talep kaynaklı bir enflasyon oluşacaktır.
Arz Enflasyon Nedir?
Talep yönlü enflasyonun dışında arz enflasyon için de birkaç cümle kurmak yararlı olacaktır. Enflasyon talep yönlü olabileceği gibi arz yönlü de gerçekleşebilmektedir. Üretim faktörlerinde meydana gelen kıtlıklar arz enflasyonlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Teknolojide yaşanan olumlu gelişmeler ise üretim faktörlerinin verimliliklerini artıracağı için arz yönlü enflasyonu aşağı çekecektir.
Enflasyon Nedir Nasıl Düşürülür?
Enflasyon nedir nasıl düşürülür konusu önemlidir. Enflasyondaki artışın tersine enflasyonun düşmesi, fiyatların azalması anlamına gelmemektedir. Enflasyon düşebilir ancak fiyatlar yine de artıyor olabilir. Bu kavram genellikle yanlış anlaşılmaktadır.
Enflasyon, bir artış oranını temsil ettiği için enflasyonun düşmesi, bu artış oranının düşmesi anlamına gelmektedir. 2019 yılında %20 olan enflasyon oranı, 2020 yılında %10 olarak gerçekleşirse enflasyon düşmüştür. Ancak fiyatlar bir önceki yıla göre 2020 yılında %10 artmıştır. Enflasyonu düşürmenin en temel yolu, enflasyona neden olan durumun tespit edilerek ortadan kaldırılmasıdır.
Enflasyon Oranı Nedir?
Enflasyon oranı nedir sorusuna 2019 yılı için cevap verilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 12 aylık ortalamalar baz alındığında sonuçlar elde edilebilir. 2019 yılının enflasyon oranları arasında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %15,18 olarak gerçekleşirken Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de %17,56 olarak oluşmuştur. Enflasyon nedir konusu, etkileri nedeni ile önemli olmaktadır.
Enflasyon Nedir? Enflasyonun Etkileri Nelerdir?
Enflasyon nedir sorusundan başka enflasyonun etkileri nelerdir sorusu da merak edilmektedir. Ülkeler, merkez bankaları aracılığı ile kendi para birimlerine ilişkin para arzını kullanarak piyasaya müdahale etmektedir. Enflasyonun arttığı dönemlerde paranın reel değeri düşeceği için merkez bankaları tarafından uygulanan para politikalarının da etkisi azalmaktadır.
Ayrıca hane halkı tarafından yapılan tüketim harcamaları, bunların gelirlerinin ya da servetlerinin artmadığı düşünelim. Aynı tüketim kalıbı satın alınacağı düşüncesi sonucunda, nominal olarak artacaktır. Çünkü aynı miktarda mal ya da hizmeti satın almak için daha fazla tutarda ödemenin yapılması gerekecektir.
Enflasyon nedir sorusu, enflasyon, ekonomiyi ciddi anlamda etkilediği için önemlidir. Enflasyonun nasıl meydana geldiği ve sonuçlarının ne olduğu iyi bilinirse önlem almak daha kolay olabilir. Enflasyon talep kıtlığı sonucunda meydana geliyorsa talep artışı ile çözüm bulunabilir. Arz kıtlığı nedeni ile ortaya çıkmışsa da kıtlık yaşanan üretim faktörüne yönelik sorunun çözümüyle arz kaynaklı enflasyon problemini ortadan kaldırılabilir.
Türkiye cumhuriyet merkez bankası, fiyatlar genel düzeyinin sürekli artmaması için belli bir oranda faiz oynaması yapabilir. Bu oynamalar çeşitli hesaplar ile yapılır. Maliyet enflasyonu için ayrı, talep enflasyonu için ayır, yüksek enflasyon için ayrı tedbirler alır. Fiyatların genel düzeyini koruma altına alarak bir denge kurmaya çalışır.
Böyle dönemlerde yatırım yapmak isteyenler olursa, bir demo hesap açarak piyasayı sanal para ile test etmeleri gerekir. Gerçek paranızı riske atmadan enflasyon nedİr öğrenmiş olursunuz. Bu sayede üretilen mal ve hizmette zarara uğramazsınız.