ENERGYFI nedir? EFI Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Merkeziyetsiz finans (diğer adıyla

Merkeziyetsiz finans (diğer adıyla DeFi) teori olmaktan çıkıp, başlı başına bir ekosistem haline geldi. Geleneksel merkezi sistemin aksine; bu yenilikçi sistem, stakeholderlar, aracılar, bankalar ve sigorta şirketleri gibi aracıları otomatik ve güvenli akıllı sözleşmeler aracılığıyla kredi, sigorta ve diğer ürünlerden yararlanmalarını sağlayacak.

Bloomberg‘e göre, Andreessen Horowitz, Bain Capital Ventures ve Michael Novogratz gibi risk sermayedarlar dahil olmak üzere büyük kurumlar da 2020’de 12 milyar dolardan Ağustos 2021’de 80 milyar dolara çıkan bir pazarda yatırım fırsatını kaçırmak istemiyorlar.

Ancak ortada iki sorun yer alıyor: birincisi işlem maliyetlerinin yüksek olması, ikincisi ise, ki en önemlisi, bu tür ağların aşırı enerji tüketiminin neden olduğu devasa karbon ayak izi.

Böyle bir soruna “yeşil” ve ucuz bir çözümün ortaya çıkması, bu konuya sadece dikkat çekmekten daha fazlası anlamına geliyor,

ENERGYFI projesi tam olarak bu noktada devreye giriyor.

Peki, ENERGYFI Nedir?

İlk olarak, EFI token‘i (hepimizin aşina olduğu BTC madencilik depoları gibi inanılmaz seviyelerde enerji gerektirenler de dahil olmak üzere) her türlü madencilik sürecinin dışındadır. Dolayısıyla, bu token, Binance Smart Chain, Near & Avalanche üzerinde çalışan PoS (Proof of Stake) sistemine dayanmaktadır. Fakat, EFI projesi sadece basit bir token değil, daha yeşil, şeffaf ve pratik bir dünya için oluşturulmuş bir ekosistemdir.

Projenin amacı mass adoption (kitlesel benimseme) sayesinde kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmaktır. EnergyFi, tüm blockchain geliştiricileri ve yatırımcıların kripto projelerini ve startuplarını, ICO’nun karmaşık sürecine gerek kalmadan tokenlerini merkezi olmayan mekanizmalar aracılığıyla satarak para toplamalarını sağlayan bir ILO platformu olan EnergyPad’de başlatmalarına olanak tanır.

Ancak hepsi bu kadarla sınırlı değil, EnergyFi aynı zamanda, stakeholderlarin token alım satımı yapabilecekleri ve likidite eksikliği riskini ortadan kaldırabilecekleri bir platform aracılığıyla yeni projelerinin anında çalışmasına izin verecek merkeziyetsiz borsasını (DEX) sunuyor.

Neden EFI Satın Almalıyım?

Her ne kadar kripto projelerini başlatmayı kolaylaştırıp, dünya için faydalı olsa da bu token’e orta hatta küçük düzey yatırımcılar neden rahatlıkla yatırım yapabilir?

İlk olarak, EFI tokenlarını satın almanın en büyük bir artısı, önemli EnergyFi hizmetlerine (lending/borrowing veya kriptoları borç verip alma) erişmenize ve yönetim hakları aracılığıyla oy vermenize olanak tanır.

İkincisi ise kişisel kârınız. EFI tokenlarını elinizde tutmak, Staking ve Farming yoluyla bu tokenlar üzerinde faiz kazanmanıza ve böylece EnergyPad tarafından üretilen kârların yeniden dağıtılması yoluyla pasif gelir elde etmenize imkan sağlar. Dahası, tokenin tasarlanma biçimi, her işlem için mevcut EFI tokenlerinin miktarını (supply olarak da adlandırılır) sürekli olarak azaltır (her seferinde işlemin %0,5’i yakılır) ve işlem hacmi arttıkça fiyatı artacak olan deflasyonist bir sistemdir (arz ve talep kanunu).

Ayrıca, tüm EFI token sahiplerine orantılı olarak projenin %1 işlem ücreti verildiğinden, EFI bakiyeniz her zaman artacaktır.

Son Sözler

Özet geçmek gerekirse EnergyFi hem projelerini yeniden başlatmak için “yeşil” bir alternatif ve hepsi bir arada bir çözüm arayan geliştiriciler açısından hem de borrowing/lending (borç verme/borç alma) ile pasif bir gelir elde etmeyi saglayan tamamen şeffaf bir ekosistemden yararlanacak yatırımcılar açısından mükemmel bir proje yapıyor gibi görünüyor.

Bu ekosistem hakkındaki tüm bilgileri ve daha fazlasına EnergyFi nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz: https://www.energyfi.io/ ve Telegram kanalından: https://t.me/Energyfi_official  ulaşabilirsiniz.