Ders çalışma uygulaması özellikle odaklanma problemi yaşayan ya da hangi derse ne kadar ağırlık verdiğini görmek isteyenler tarafından tercih edilir.
Ders çalışma uygulamaları lise başta olmak üzere ortaokul döneminde, üniversite döneminde de kullanılabilmektedir. Hatta KPSS gibi ciddi sınavlara çalışırken de sık sık indirilmektedir.
Ders çalışma uygulamaları ücretsiz ortaokul ve diğer kademedeki öğrencilere sunulmaktadır. Kimi uygulamalarda indirmek ücretsizken ücretli olarak uygulama içi satın almalar mevcut olabilmektedir.
Bu yüzden kişilerin tek tek uygulamaları inceleyip kendine uygun gördüğü ders çalışma uygulaması konusunda karar vermesi gerekir.
İşte ders çalışma uygulama listesi…
Ders Çalışma için Hangi Uygulamalar Kullanılmalı? Ders Çalışma Uygulaması Ücretsiz Listesi
Listede yer alan her bir ders çalışma uygulamaları farklı kademedeki öğrenciler tarafından kullanılabilir. İlköğretim ve öncesinde ciddi bir hazırlık süreci olmadığından kullanım çoğu zaman tercih edilmez.
En çok ders çalışma uygulaması ücretsiz ortaokul ve lise öğrencileri tarafından kullanılmaktadır. Özellikle ortaokuldan liseye geçiş kademesindeki sınavlar ve üniversiteyi kazanmak adına ders çalışma uygulaması lise öğrencileri arasında tercih edilir.
1- Evernote
Evernote, en iyi ders çalışma uygulamaları ücretsiz olarak sunulan uygulamaların başında yer alıyor. Üstelik sadece ders çalışma değil ofis ortamlarında da not almak için birebir bir uygulamadır.
Uygulamanın temel mantığı not alma üzerine kurulmuştur. Burada çeşitli yeni klasörler oluşturarak yazılarınızı, notlarınızı kısa sürede alabilirsiniz.
Not aldığınız her bir bilgiyi kategorileştirerek daha düzenli durmasına neden olabilirsiniz. Özellikle teknoloji dünyasında olduğumuzu düşünürsek oldukça keyifli bir uygulamadır.
Ajanda kullanmak istemeyenler için birebir olduğunu söylemek mümkün.
2- Any.do
Son birkaç senedir özellikle pandemi dolayısıyla geçilen uzaktan eğitim sisteminde öğrenciler kendini kontrol altına alabilmek adına ders çalışma uygulaması arayışına girdi. Any.do neredeyse bir öğretmen kadar kişide kontrol sağlayan uygulamalardan birisidir.
Yapılacaklar listesi oluşturarak bu uygulama aracılığıyla programlar oluşturabilirsiniz. Sınavlarınızı, çalışılacak ders saatlerini girebilirsiniz.
Uygulamayı diğer uygulamalardan farklı kılan ve en iyi ders çalışma uygulamaları ücretsiz kategorisinde bulunduran husus ise hatırlatma özelliğidir.
Girdiğiniz herhangi bir görevi tamamlayana kadar sizi sürekli olarak bildirimlerle rahatsız ediyor nerdeyse, böylece görevinizi yerine getirmek adına kamçılanıyorsunuz.
3- Photomath
Tamamıyla ücretsiz olmasa da özellikle matematik adına ders çalışma uygulaması olarak değerlendirilebilir.
Bu uygulamayı telefonunuza ücretsiz indirip kayıt olun. Kayıt olduktan sonra size günlük olarak soru limiti oluşturacaktır.
Matematikte çözemediğiniz soruyu kameranızla çekerek uygulamaya yükleyin. Uygulamada yer alan diğer katılımcılar tarafından sorularınız cevaplandırılıp sizlere atılıyor.
Ders çalışma uygulamaları arasında dikkat çekmesinin diğer sebebi size birden fazla soru çeşidini de gösteriyor olmasıdır. Burada yer alan sorulara yanıt verip hem katılımcılara yardımcı olabilirsiniz hem de siz de farklı sorulara bakabilirsiniz.
4- Ders Çalışma Uygulaması Bilgisayar Önerisi: Xmind
Ders çalışma uygulamaları pc ücretsiz olarak bulundurulan XMind aslında bir konuyu özümsemeniz için çok iyi fırsat sunuyor.
Eğitim Bilimleri alanının uzmanları tarafından şema ve kavram haritaları üzerinde çok fazla durulmaktadır. Hem konuyu öğrenirken hem de konuyu tekrar ederken şemaların beyin üzerinde etkisi fazladır.
Ezberci sistemden uzak konuyu kısa sürede özümsemek ve görsel hafızaya atmak için bu ders çalışma uygulaması tam size göre!
Herhangi bir sözel ders için kavram haritalarını istediğiniz şekil ve renkte oluşturabilirsiniz. Zaman kaybı olarak gelse de aslında kavram haritasını oluştururken bile ders çalışmış oluyorsunuz.
Uygulamayı hem bilgisayar hem de tablet üzerinden kullanabilirsiniz.
5- Google Keep
Google tarafından ücretsiz olarak sunulan bu uygulama bir öğrencinin ihtiyacı olan çoğu şeyi karşılıyor. Uygulama içinde renkli post-it kullanarak not alabilirsiniz.
Düz not almanın yanı sıra görsel ekleme imkânını da bu ders çalışma uygulaması size sunuyor. Ders ders renklendirme yapmanız işinizi de kolaylaştıracak cinsten.
Bununla birlikte sahip olduğunuz bu noktaları aynı Google hesabı ile bilgisayar ya da tabletten giriş yaptığınızda elde edebiliyorsunuz. Böylece not paylaşım konusunda sorun yaşamanız da mümkün değil.
6- CamScanner
Ders çalışma esnasında notlarınızın dijital ortama aktarılması konusunda yardımcı bir ders çalışma uygulaması. Uygulama ile defter ya da kitapta bulunan notları daha net bir şekilde telefon, bilgisayar aktarımını sağlayabilirsiniz.
Kameranızla notları çektikten sonra düzenleme alanında kenar çizgilerini belirleyin. Tarama yapıldıktan sonra ekranınızda yazı puntolarını daha koyu hale getirebilirsiniz.
7- En Çok İndirilen Ders Çalışma Uygulaması: Forest
Ağaç dikerek odaklanmaya ne dersiniz? Forest size odaklanma sorununuzda yardımcı oluyor.
Özellikle teknoloji devrinde olmamızdan dolayı çeşitli uyarıcılardan ötürü dikkatimiz daha kolay dağılıyor. Telefon da başlıca dikkat dağıtıcı unsurlar arasında bulunuyor.
Telefonuna indireceğiniz bu ders çalışma uygulaması size ağaç dikme olanağı sağlıyor. Ağaçları belirli süreyi seçerek dikiyorsunuz.
Bu dakika aralığı boyunca eğer telefonu elinize alıp işlem yaparsanız ağacınız ölüyor, ancak süreyi tamamlarsanız para kazanıyorsunuz.
Kazandığınız paralarla farklı güzel ağaçlar alabiliyorsunuz. Üstelik günlük, haftalık ve aylık olmak üzere toplam çalışma saatine erişebilirsiniz.
Ağaçlara etiketler koyarak hangi derse ne yoğunlukta çalıştığınızı görmeniz de mümkündür. Buraya kadar anlatılan özellikleri ücretsiz olarak sizlere sunulmaktadır.
Ancak ücretli kısma geçtiğinizde arkadaşlarınızı ekleyerek onlarla beraber bir yarış ya da grup çalışması da yapabiliyorsunuz.
8- FLIP – Ders Çalışma Uygulaması Bilgisayar için Öneri!
Ders çalışma uygulama olarak çoğu zaman telefonlarda bulunsa da bilgisayar adına tercih edebileceğiniz farklı yöntemler mevcut.
FLIP, ders çalışma uygulaması olarak tercih edilmektedir. Tarayıcı üzerinden indirdiğiniz bu eklenti sayesinde bilgisayarınızın ana ekranında süre oluşturabilirsiniz.
Böylece kaç dakika çalışmanız gerektiğini daha net görebilir, pomodoro tekniği de oluşturabilirsiniz.
Ders Çalışmaya Dair Merak Edilen Diğer Sorular
Ders çalışma uygulaması kadar ders çalışmakla ilgili merak edilen farklı sorular mevcuttur. Öğrencilerin temelde nasıl ders çalışılır, çalışma ortamı nasıl hazırlanmalıdır gibi sorulara da yanıt bulması gerekir.
İşte o merak edilen soruların uzmanlar tarafından verilen cevapları…
Ders Nasıl Çalışılır?
Öncelikle ders çalışmanın ciddi bir etkinlik olduğunun ancak bunun hayatınızın merkezinde yer almaması gerektiğini de bilmelisiniz.
Doğru bir ders çalışma yöntemi zamanı kontrol etmek ve planlı olmaktan geçer. Öğrencilerin ilk düştüğü hata zaman kontrolü yapmamasıdır.
Bu durumda ders çalışma uygulaması kullansanız dahi hangi derse ne kadar ağırlık verdiğinizi, günlük ne kadar çalıştığınızı öğrenemezsiniz.
Diğer bir hata da öğrencilerin genelde yapabildikleri derslere odaklanmasıdır. Birkaç derse fazla ağırlık vermeniz gereken durumlar elbette olacaktır. Ancak bunlar yapabildiğiniz derslerden ziyade yapamadığınız dersler olmalıdır.
Her derse çoğu zaman eşit yaklaşarak hareket etmelisiniz. Böylece doğru bir ders çalışma planı oluşturabilirsiniz.
Son olarak ders çalışma uygulaması kullansanız ya da kullanmasanız da fiziksel olarak ders çalışmaya uygun bir halde olmalısınız. Nasıl mı? Aç karnına, uykusuzken ya da yorgunken kendinizi ders çalışmaya zorlamayın.
Aksi halde verimlilik düşmanı olan yapıları hayatına sokarak sürekli başarısızlık deneyimlersiniz.
Çalışma Düzeni Nasıl Oturtulur?
Çalışma düzeni oturtamamanın temel sebebi öğrencilerin anlık olarak oluşturduğu programların ağır olmasından kaynaklanır.
Yeni çalışmaya başladığınız zaman daha hafif ve uygulanabilir görevler belirlemelisiniz. Küçük adımları sağlam attıktan sonra zamanla ders çalışma sürenizi arttırmalısınız.
Örneğin başta 5-6 saat çalışmak yerine günlük 2-3 saat ile çalışmaya başlayın. Bu tempoyu oturttuktan sonra bir üst kademeye geçin. Böylece düzeni daha rahat elde edersiniz.
Hangi Saatlerde Ders Çalışmak Verimli Olur?
Öğrencilerin en çok aklını karıştıran konulardan birisidir. Ders çalışma saatleri kişiye özgü olarak oluşturulmalıdır.
Günlük yaşamında hangi saatlerde neler yaptığı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer erken kalkabiliyorsanız uzmanlar tarafından erken saatlerde 7-8 gibi beynin daha aktif olduğu söylenmektedir.
Ancak gece insanıyım diyorsanız, erken kalkmak size zulüm gibi gelebilir. Bu noktada gün içinde çalışmak kadar gecede çalışabilirsiniz.