Elektronik Ortamda Hacizli Malların Satış İşlemleri Yapılabilecek | Yeni Torba Tekliften Bazı Detaylar Ortaya Çıkmaya Başladı

Hükümet tarafından hazırlıklarında sona gelinen ve genel anlamda ekonomiyi yakından ilgilendiren torba teklifinde bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bu düzenlemelerde haciz işlemleri ile ilgili de yenilikler bulunuyor. Bu kapsamda haciz açık artırmalarına katılabilmek için teminat verilmesi yanında elektronik ortamda haciz açık arttırmalarının yapabilmesi imkanı da sağlanacak. Yeni Torba Teklif Yeni torba teklif içinde hacizden, vergi […]

Hükümet tarafından hazırlıklarında sona gelinen ve genel anlamda ekonomiyi yakından ilgilendiren torba teklifinde bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bu düzenlemelerde haciz işlemleri ile ilgili de yenilikler bulunuyor. Bu kapsamda haciz açık artırmalarına katılabilmek için teminat verilmesi yanında elektronik ortamda haciz açık arttırmalarının yapabilmesi imkanı da sağlanacak.

Yeni Torba Teklif

Yeni torba teklif içinde hacizden, vergi sistemine ve akaryakıt satışlarına dek çok sayıda farklı başlık bulunuyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) hazırlıklarına devam edilen torba teklif içinde haciz işlemleri ile ilgili de birçok yeni düzenleme yer alıyor. İşte, merak edilen yönleriyle yeni torba teklif içinde haciz ve açık artırmalar…

Hacizli Satışlara Yeni Düzenlemeler

Hacizli mallar için yapılacak açık artırma ile satış işlemlerinde, açık artırmaya katılmak isteyenlerden, hacizli mala biçilen değerin yüzde beşi kadar bir teminat alınması yeni düzenleme ile gelecek.   Yine torba teklif taslağında, muhafaza edilmesi masraflı ya da tehlikeli olan menkul nitelikteki hacizli malların da pazarlık usulü ile satılabilmesinin yolu açılacak. 

Ayrıca yeni torba teklifte yer alan düzenlemelerde, haciz konusu olmuş menkul ya da gayrimenkul malların açık artırma ile elektronik ortamda satışları gerçekleştirilebilecek. Bu sayede hacizli mal satışlarından çok daha fazla kişinin haberdar olabilmesi ve böylece açık artırmaya daha fazla katılımın sağlanması hedefleniyor. 

Yine elektronik ortamda yapılacak açık artırma ile hacizli malın gerçek değerinden satılabilmesinin yolunun açılması, bu malları almak isteyenlerin satış mahallerine gelmek zorunda kalmadan elektronik ortam üzerinden tekliflerini sunabilmeleri ve bu şekilde hacizli malların satışlarının da kısa bir süre içinde sonuçlandırılması amaçlanıyor.

Tecil Faizi Düzenlemesi

Yeni düzenlemeler ile hacizli bir malı almaktan vazgeçen ya da bu mal için belirlenen bedeli verilen sürede ödemeyen kişi, ihale ile ilgili zararları karşılamak zorunda kalacak. Bununla beraber belirlenen ihale bedeli üzerinden hesabı yapılacak yüzde on beş tutarında bir tecil faizini de ödeme mecburiyetinde olacak. Ayrıca bu şekilde gerçekleştirilen satışlarda belirlenen ihale bedelinin tamamını ödemeyerek ihalenin feshine neden olan kişi ise, teklif ettiği bedelle bir sonraki ihale bedeli arasında oluşacak fark ve zarardan sorumlu tutulacak. Bunun yanında iki ihale arasındaki fark üzerinden hesaplaması yapılacak tecil faizi de ödemek zorunda kalacak.  

Yeni Torba Teklifte Hapis Cezaları

Torba teklif ile akaryakıt piyasasına da yeni düzenlemeler getirilecek. Bu kapsamda kendilerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından lisans verilen akaryakıt dağıtıcısı ya da bayisi firmalardan, kayıt dışılığa neden olabilecek şekilde belgesiz olarak akaryakıt alım satımı yapanların ya da sattıkları akaryakıtların belgelerini başka kişi veya firma adına düzenleyenlerin ve bu belgeleri kullananların eylemleri “Kaçakçılık Suçu” kapsamına alınacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilecek lisanslarda ise bundan sonra “Vergi borcu olmaması” koşulu aranacak. Vergi borcu bulunan firmaların ise lisans talepleri kabul edilemeyecek. Taslak metne göre kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığıyla etkili ve etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmediği halde ödeme kaydedici cihazların mührünü kaldıran, yazılım ya da donanımlarını değiştiren veya satışlara dair mali bilgilerin cihazda kayıt altına alınmasını engelleyenlere ise 3 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Ayrıca bu cihazlarda kayıt altına alınmış bilgileri silen ya da değiştiren, kamu kurum ve kuruluşlarına iletilmesi gereken bilgi, belge ya da verilerin iletimini engelleyen veya bunları gerçeğe aykırı bir şekilde ileten kişiler için de 5 yıla dek hapis cezası verilebilecek.  

Exit mobile version