Elektrikli Otomobiller, aracın çalışmasında elektrik enerjisinin kullanıldığı otomobillerdir. Bir veya daha fazla elektrikli motorun kullanıldığı, batarya ve diğer depolama araçlarından sağladığı elektrikle çalışan ve hareket etmesini sağlayan araçlardır. Bu otomobiller hayatımızda yer almaya çoktan başladılar. Hatta gün geçtikçe sayılarının daha da artacağı kaçınılmaz bir gerçektir.
Elektrikli Otomobillerin TarihiElektrikli otomobillerin tarihi 20.yüzyılın başlarına dayandığı ifade edilir. Ancak ilk yapılan otomobillerde elektrikle çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Ama batarya teknolojisinin gelişmemiş olması ve araçları harekete geçirecek yeterli elektriğe ulaşılamaması bu teknolojinin rafa kaldırılmasına neden olmuştur.
2000’li yıllarda petrol fiyatlarının sürekli artması, çevre kirliliğin ciddi boyutlara uzanması gibi durumlar Elektrikli Otomobilleri tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Bu durumların yanı sıra 21.yüzyılda batarya teknolojisinde meydana gelen gelişmeler elektrikli arabaların çalışacağına dair umutları artırdı. Yapılan çalışmalar sonucunda 2012 yılında elektrikli arabaların seri üretimine başlayan firmalar oldu. Bu araçlara Tesla Roadster, Nissan Leaf ve Mitsubishi i-MiEV otomobillerini örnek verebiliriz.
Elektrikli Otomobillerin Çalışma SistemiAraçların hareket edebilmesi için motorların çalışması gerekmektedir. Motorların çalışabilmesi için yakıt kullanılması gerekir. İçten yanmalı otomobillerde yer alan yakıt depolarının yerine elektrikli arabalarda batarya ve piller yer almaktadır.
Elektrikli araçların çalışması için gereken elektrik bu batarya ve pillerden elde edilir. Bataryalardan elde edilen elektrik ile motorun çalışması sağlanır ve araç hareket etmeye başlar. Bataryaların şarj edilebilmesi için herhangi bir elektrik kaynağı kullanılabilir. Aracı kullanırken yapmış olduğunuz frenlerde bataryanın şarj edilmesine yardımcı olmaktadır.
Elektrikli Otomobilleri Nasıl Şarj Edebiliriz?Elektrikli aracınızın şarjını evinizdeki bir elektrik prizi ile yapabilirsiniz. Tabi bu herkesin bileceği gibi bataryanın şarj edilmesi için uzun bir süre gerektirir. Ancak bu süreyi kısaltmak için sadece batarya şarj etmek için kurulan istasyonlarda aracınızı daha kısa bir sürede şarj edebilirsiniz.
Elektrikli araçlarda en önemli konu şarjın %20’ye gelmesi durumunda tekrar şarj etmenizdir. Şarj etmediğiniz takdirde aracınız her yerde şarj etme durumu olmadığından yolda kalabilirsiniz. Şarjı bitene kadar aracınızı kullanmanız batarya ve pillere zarar verebilir. Bu nedenle şarjınızın %20’nin altına düşmemesine özen göstermelisiniz.
Elektrikli Otomobiller seri bir şekilde üretilmeye ve daha çok kullanılmaya başlandığında şarj istasyonları her yerde yer alacaklardır. Gelecekte, yapılan araştırma ve geliştirmeler sonucunda araçların daha hızlı ve daha kolay bir şekilde şarj edileceği ifade edilmektedir. Şarj sürelerinin daha uzun sürmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Elektrikli aracınızı şarj edebileceğiniz alanlar sanılanın aksine o kadar az değildir. Neredeyse tüm alışveriş merkezlerinde şarj istasyonu vardır. Ayrıca Google’nın sunmuş olduğu haritalar uygulamasında size en yakın şarj istasyonunu bulabilirsiniz.
Elektrikli Otomobillerin Bakım Süreciİçten yanmalı motorların bakımı içerdikleri parçaların çok olması nedeniyle bakımı zaman almakta ve masraflı olmaktadır. Ancak Elektrikli Otomobillerin hareket aksanında az parça bulunması nedeniyle bakımı hem daha kolay şekilde hem de daha kısa zamanda yapılmaktadır. Elektrikli araçların bakım süresi marka ve kullanılan bataryalara göre değişiklik gösterebilir. Bu araçlarda bakımı yol aldıkları mesafeye ya da kullandıkları bataryaların süresine göre yapılmaktadır.
Elektrikli Otomobillerin Bakımı için şunlara dikkat edilmesi gerekir;
Aracın lastiklerinin hava ve basınç oranları ya da lastiklerde meydana gelen yıpranmalar kontrol edilmeliFren sistemi gözden geçirilmeli ve fren yapıldığında bataryanın hızlı şarj edilip edilmediği kontrol edilmeliElektrikli otomobilin motorunun performansı ölçülmeliBatarya ve pillerin verimliliği kontrol edilmeli. Yıpranma olup olmadığı incelenmeli ve bir sorun oluşması takdirinde değişimin yapılması gerekmektedir.Elektrikli Otomobillerin AvantajlarıElektrikli Otomobillerin Avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;
Elektrikli otomobiller yakıttan tasarruf etmenize yardımcı olacaklardır. Örneğin 100 km’lik bir yolu elektrikli bir araçlar 4 – 6 TL arasında bir elektrik maliyetiyle gidebilirsiniz. Ancak içten yanmalı motora sahip araçla bu mesafeyi gidecekseniz en az 10 kat daha fazla bir fosil yakıt almanız gerekir.Elektrikli otomobilleri kullandığınız takdirde, diğer araçların egzozlarından çıkan karbon gazının yarattığı hava kirliliğini önlemiş olursunuz. Bu sayede yaşadığımız çevrenin daha güzel bir hal almasına yardımcı olursunuz.Benzin ve mazotla çalışan araçlardan alınan ÖTV tutarından %30 daha az bir vergi ödeyeceksiniz. Ayrıca elektrikli otomobillerden MTV’ de tahsil edilmeyecektir.İçten yanmalı bir motora sahip araca göre elektrikli araçlar daha fazla teknolojik donanıma sahip olacaktır. Bu da size hem rahatlık hem de sürüş kolaylığı sağlayacaktır.Elektrikli otomobillerin düşük bakım maliyetleri olacağı için ekonomik açıdan size daha fazla katkı sağlayacaktır.Elektrikli Otomobillerin dezavantajı diğer otomobillere göre daha pahallı olmasıdır. Ancak bu durum elektrikli arabaların seri şekilde üretilmeye başlandığında değişecektir. Araçlar pahallı olsa bile size yakıt, bakım ve onarım tasarrufu sağladığı için aradaki farkı kapatmaktadır.
Bütün elektrikli araçlar (Tesla nın ya da tamamen elektrikli otomobil modelinde ) farklı km menzile sahiptir. Tam olarak tam elektrikli araçlar (jaguar i pace gibi ), benzinli ve dizel araçlara göre de farklı km s sahiptir.