Elektrik kesintilerinde abonelerin tazminat hakkı bazı koşullar altında ortaya çıkabiliyor. Elektrik kesintileri, aboneler açısından sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. Özellikle kış şartlarında daha da artan bu kesintiler nedeni ile oluşan voltaj dalgalanmaları elektrikli ev aletlerinin de arızalanmasına sebep olabiliyor. Bu kesintilerin büyük bir kısmı (neredeyse tamamı) ise bildirimsiz olarak yapıldığından elektrik abonelerinin kesintiye karşı tedbir alma gibi bir şansları da ne yazık ki bulunmuyor.
Kovid-19 salgını sebebi ile konutlarda daha çok zaman geçirildiği, alışveriş ve tüketimlerin daha çok internet üzerinden yapıldığı, öğrencilerin eğitimlerini online olarak sürdürdükleri bu dönemde oluşan kesintiler elektrik kullanıcılarının yaşam koşullarının olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Peki, bu elektrik kesintilerine karşı abonelerin başvuru ve zararlarının tazmini hakları bulunuyor mu? Uzun süreli elektrik kesintilerinde ya da yıllık olarak belirlenen sayı ve sürenin üzerindeki elektrik kesintilerde abonelerin tazminat hakkı neleri kapsıyor? İşte 29 Aralık 2020 günü yayınlanan ve 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği” kapsamında abonelerin tazminat hakları…
Uzun Süreli Kesinti Tazminatı ve Yıllık Kesinti Tazminatı
Söz konusu Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği’nin 3. Maddesi kapsamında yer alan tanımlar ve kısaltmalar bölümünde uzun süreli kesinti tazminatı ve yıllık kesinti tazminatının tanımları ise;
“Uzun süreli kesinti tazminatı: Kentsel dağıtım bölgesinde 10 saati, kentaltı dağıtım bölgesinde 11 saati ve kırsal dağıtım bölgesinde 12 saati aşan ve sebebi şebeke işletmecisi veya dışsal olan kesintiler için; kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından ödenen tazminat,Yıllık kesinti tazminatı: Bir takvim yılı içerisinde meydana gelen kesintiler için Tablo 9-A’da yer alan eşik süre ve/veya eşik sayı değerlerinin aşılması nedeniyle kullanıcılara ödenen tazminat”
Şeklinde yapılmıştır. Bu tazminatlar yani elektrik kesintilerinde abonelerin tazminat hakkı, kesinti süresi ve sayısı gibi değerlerin yönetmelikte belirlenen katsayılar ile çarpımı ya da ilgisine göre sabit ödeme değerleri ile belirlenerek hesaplanır. Bu tanımlarda geçen “Kentsel dağıtım bölgesi” ; Tüm illerin merkez mahalleleri ile 2019 yılı TÜİK tarafından açıklanan nüfus verilerine göre toplam (merkez, belde ve köyler dahil) nüfusu 50.000 ve üzerinde olan ilçelerin merkez mahallelerini,
“Kentaltı dağıtım bölgesi” : Kentsel dağıtım bölgesinde olmayan merkez mahalleleri ile merkez mahalle olmayan ve 2019 yılı TÜİK tarafından açıklanan nüfus verilerine göre nüfusu 2.000 ve üzerinde olan mahalleleri,“Kırsal dağıtım bölgesi” ise: Merkez mahalle olmayan ve 2019 yılı TÜİK tarafından açıklanan nüfus verilerine göre nüfusu 2.000’den az olan mahalleler ile köy ve mezralarını ifade eder.
Bu ödemelerin ilgili dağıtım şirketleri tarafından kullanıcının başvurusuna gerek duymaksızın kullanıcıya ödenmesi yönetmelik kapsamında kural olarak getirilmiş ise de dağıtım şirketleri bu ödemeleri genellikle yalnızca başvuru durumunda ödediklerinden, abonelerin tazminat kapsamında kalan kesintiler nedeniyle ilgili Enerji Dağıtım Şirketlerine başvuru yapmaları önem taşır.
Bu başvurular ilgili şirketlerin web siteleri ve müşteri hizmetleri üzerinden yapılabileceği gibi ilgili şirketlere yazılı olarak da gerçekleştirilebilir. Bu başvurularda kullanıcılar tazminat talepleri açısından, isterlerse faturadan düşürme, vezneden tahsil ya da banka hesabına yatırılmasını isteme gibi seçimlik ödeme şekillerinden birini tercih edebilirler. Kısacası; elektrik kesintilerinde abonelerin tazminat hakkı farklı şekillerde kullanılabilir.
Abonelerin Diğer Tazminat Hakları
Bulunan bölgeye göre belirlenen 10, 11 ve 12 saati aşan uzunluktaki kesintiler sebebi ile ödenecek tazminatlar ile yıllık kesinti tazminatları yanında abonelerin elektrik kesintisi sebebi ile elektrikli aletlerinde oluşabilecek hasarlar gibi uğradıkları diğer zararlar nedeniyle de ilgili dağıtım şirketlerine başvuru hakları bulunmaktadır. Bir şekilde zarara uğrayanlar yani elektrik kesintilerinde abonelerin tazminat hakkı söz konusudur.
Elektrik kesintileri nedeniyle abonelere ait elektrikli aletlerde meydana gelen ve dağıtım şebekesi kaynaklı hasarlara ilişkin ise, aboneler zararlarının tazmini için ilgili dağıtım şirketine 10 iş günü içerisinde talepte bulunabilirler. İlgili dağıtım şirketleri başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde, inceleme ve değerlendirme yaparak başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, haklıysa zararın tazmin edilmesine dair yapılacak işlemleri abonelerine bildirmek zorundadırlar. Elektrik kesintilerinde abonelerin tazminat hakkı için süreye dikkat etmesi gerekmektedir.
Dağıtım şirketleri, haklı başvurular neticesi ya 10 iş günü içerisinde tamirat yaptırmak, ya tamirat masraflarını karşılamak ya da hasar gören elektrikli alet tamir edilemiyorsa tespit edilecek veya ettirilecek rayiç bedeli ilgili aboneye ödemekle yükümlüdürler. Bu zarar taleplerinin ilgili dağıtım şirketleri tarafından karşılanmadığı durumlarda, kullanıcıların zarar miktarına göre Tüketici Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Mahkemelerine başvuru hakları bulunur.