Ekşi maya nasıl yapılır? Sağlıklı ve zengin içerikli ekmek tüketmek isteyenlerin ilk tercihi hiç kuşkusuz ekşi mayalar oluyor. Yapımı oldukça zahmetli olan ekşi maya neden sağlıklı? Ekşi mayanın farkı ne? Ekşi mayanın orijinal olup olmadığı nasıl anlaşılır? Ekşi maya nasıl yapılır? Tüm detaylara yazımızda yer vereceğiz.
Gerçek Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
Ekşi mayanın yapım aşamaları oldukça merak ediliyor. Özellikle 100 yıllık ekşi maya, 150 yıllık ekşi maya olduğu söylentileri kişilerin bu konu üzerinde daha fazla merak uyandırmasını sağlıyor. Gerçek ekşi maya nasıl yapılır merak ediyorsanız bu sorunun detaylı yanıtlarına yazımız aracılığı ile ulaşabileceksiniz.
Ekşi Maya Neden Yapılıyor? Ekşi Maya Faydaları Neler?
Ekşi maya ekmekler daha sağlıklı bir forma ulaştırabilmek açısından oldukça değerlidir. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren normal ekmekler aşırı tüketimde kilo alımına sebep olur.
Ekşi maya nasıl yapılır? Bunun yanında birçok hastalığının oluşumunda da önemli bir faktör olduğu söylenebilecektir. Ekşi maya ise normal ekmeğe göre daha masumdur. Bunun uyanında ekşi maya faydaları şu şekildedir;
- Probiyotik etkisi sayesinde bu maya bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bağırsak problemlerini azaltarak zayıflamaya da yardımcı olur.
- Sindirim sistemi problemlerini giderebilecektir.
- İnsulin direnci ve demir eksikliğine bağlı anemiyi azaltmaya yardımcıdır.
- Vitamin ve mineral eksiklerinin yerine koyulmasına yardımcıdır.
Ekşi Maya Nasıl Yapılır? Ekşi Maya Yapımında Neler Kullanılır?
Ekşi maya nasıl yapılır kısmında kullanılan malzeme içeriğinin farklılık göstereceği söylenebilecektir. Ekşi maya tek hücreli organizmalardan oluşmaktadır. Bu organizmalar yiyeceklerini elde edebilmek için enzimlerini kullanılırlar. Ekşi mayanın aktif edilmesi ile yararlı bakteri ve enzimler açığa çıkarılmış olur.
Ekşi maya yapımında tercihen çavdar ya da buğday unu kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ılık diyebileceğimiz derecede olan su tercih edilmelidir. Musluk suyu yüksek oranda klor içerdiğinden tercih edilmemesi önerilmektedir.
Kullanılan malzeme içeriği yanı sıra ekşi maya nasıl yapılır kısmında öne çıkan bir diğer detay ahşap malzeme kullanımı olmalıdır. Çelik içeriği ısı değişimine sebebiyet verebilir. Buda ekşi mayanın oluşum sürecini uzatabilir. Çünkü mayalanma sırasında hazırlanan hamurun belirli bir ısıya ulaşması ve bu ısıyı koruyabilmesi gereklidir.
Nohuttan Ekşi Maya Yapımı Mümkün mü?
Lezzetli ekmekler yapabileceğiniz ekşi maya nasıl yapılır? Nohuttan ekşi maya yapılır mı? Nohut ile ekşi maya yapılması mümkündür. Nohut mayasında ilk olarak nohut üzerine su, un ve tuz eklenmektedir. Daha sonra ise fermente sürecinin başlaması beklenecektir.
Nohut mayası aslında ekmeğin daha uzun taze kalmasını destekleyebilecektir. Nohut mayası ile ekşi maya nasıl yapılır kısmında 1 çay bardağı nohut 2 su bardağı su, 3 kaşık un ve tuz eklemek yeterlidir. Sonrasında bu karışım ekmek hamurlarına eklenerek ekşi mayalı ekmek yapılabilecektir.,
Nohut mayası nasıl yapılır merak edenler buraya göz atabilecektir.
Yoğurttan Ekşi Maya Yapılır mı?
Yoğurttan ekşi maya yapılır mı, yoğurt ile ekşi maya nasıl yapılır? Yoğurt ya da yoğurdun suyu ile kolayca ekşi maya yapabilirsiniz. Özellikle mayanın ekşi olarak tercih edilmesi fermentasyon süresini hızlandırmaya yetecektir.
Bunun için bir su bardağından bir parmak eksik yoğurt, 1 su bardağı un ile karıştırılarak kavanoz içerisine hapsedilmelidir. Daha sonra fermente süresi tamamlanmalıdır.
1 Günde Ekşi Maya Yapımı Mümkün Olur mu? Ekşi Maya Ne Kadar Sürede Aktifleşir?
Ekşi maya nasıl yapılır kısmında başarılı sonuçlar alacağınız bir tarif vererek devam edelim. Hazır ekşi maya Dr. Oetker ve birçok markada kolayca bulunabilmektedir. Toz formunda olmasının yanı sıra yorumları da oldukça iyidir. Biz bu tarifimizde hazır ekşi maya kullanacağız. Gerekli olan malzemeler ise şu şekilde;
- 1 kg un,
- 200 gram ekşi maya,
- 20 gram tuz,
- 700-750 ml su,
İlk olarak maya hazırlanır ve yaklaşık 6 saat boyunca ön besleme yapılır. Hazırlanan maya içerisine tuz ve ekşi maya eklenmesi yapılmamalıdır. Beslemede ihtiyaca göre su yahut un kullanılabilecektir.
Bu süre içerisinde maya oda sıcaklığında bekletilmelidir. Ön mayalama ve dinlendirme işlemi yapılan mayanın bir çıkarılıp yoğrulması gereklidir. Bu aşamada yoğrulan hamura tuz ve ekşi maya eklemesi de yapılmalıdır. Ekleme sonrası 5 dakika boyunca yoğrulma yapılmalıdır.
Ekşi maya nasıl yapılır? Sonrasında her 30 dakikada bir kez hazırlanan hamura vur katla tekniği uygulanmalıdır. Hamurun iç yapısının sık olacağından emin olunması gereklidir. Hamur istenilen gramaja ayrıldıktan sonra 24 saat boyunca 4 derecenin altında bulunan bir alanda saklanmalıdır.
Sonrasında pişirilerek tüketime hazır hale gelecektir. Ekşi maya en erken 24 saatte aktifleşir, çevresel koşullara göre bu süre 2-3 güne kadar uzayabilecektir. Hava sıcaklığı, nem hatta un içeriği bile bu süreyi değiştirebilir.
Ekşi maya nasıl yapılır? Bu maya bazı durumlarda kabarmayabilir. Bu gluten ağının oluşmasını gösterir. Gluten ağının oluşumunu arttırmak için ise vur katla yöntemi ile hamurun sürekli yoğrulması ve sert bir kıvama ulaştırılmasıdır.
Bazen yapılan ekşi mayanın olup olmadığı teyit edilmek istenebilir. Bu durumda kişinin oda sıcaklığında bir suyun içerisine bir kaşık maya eklemesi gereklidir. Eğer maya suyun üzerinde kalmayı başarırsa bu kullanıma hazır ve orijinal bir şekilde olmuştur.
Ancak batması mayanın başarılı şekilde yapılamadığını gösterecektir. Kolay ekşi maya yapımı yukarıda belirttiğimiz gibidir. Dikkat edildiği takdirde sağlıklı ve leziz ekşi mayalı ekmekler yapılabilecektir.
Beyaz ekmek neden bu kadar tercih ediliyor merak edenler yazımızı okuyabilecektir.