Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?
  1. Haberler
  2. Diyet ve Sağlıklı Yaşam
  3. Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?

Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlığa yararlı en şifalı bitkiler arasında ebegümeci otu da yer alıyor ve ebegümeci faydaları da bir hayli fazla… Diş ve diş eti sorunlarından solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine, sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinden yara ve çıbanın iyileştirilmesine ve daha pek çok şeye şifalı ebegümeci otu yarar sağlıyor. Peki, bilinen tüm ebegümeci faydaları nelerdir? En sık kullanılan ebegümeci çayı nasıl yapılır? İşte, cevapları…

Ebegümeci Nedir?

Ebegümeci nedir; Latince ismi Malva Sylvestris olan, doğada kendiliğinden yetişen şifalı bir bitkidir. Ebegümeci otunun yapraklarının kenarları dişlidir ve otsu bir bitkidir. Eegümeci otunun çiçekleri yaprakları, mayıs ve ekim ayları arasında taze iken toplanır. Havadar ve gölgelik bir yerde kurtularak da kullanılır.

Ebegümeci Otu Nerede Yetişir?

Ebegümeci otu doğada kendiliğinden yetişir. Kutuplar dışında dünyanın pek çok yerinde yetişmektedir. Çoğunlukla rutubetli ortamlara yakın yerlerde; bataklık, deniz ve nehir kenarlarında çıkar.

Ebe gümeci otu Türkiye’de de yetişen şifalı bitkiler listesindedir. Mayıs ve ağustos aylarında çiçek açar ve haziran ayının başından, eylül ayına kadar toplanabilir.

Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?

Ebegümeci Hangi Vitaminler Var?

Ebegümeci vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu nedenle de ebegümeci faydaları saymakla bitmez… ebegümeci içeriğindeki bazı vitamin ve mineraller şunlardır:

  • E vitamini
  • A vitamini
  • C vitamini
  • D vitamini
  • B vitaminleri
  • Çinko
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum

Ebegümeci otu tam anlamıyla bir C vitamini deposudur. Ayrıca fosfor ve kalsiyum açısından da zengindir. Ebegümeci içeriğinde yer alan malvin ile malvidin maddeleri sayesinde diş ve ağız sağlığı desteklenmektedir. Ayrıca ebegümeci içeriğinde müsilaj, pektin ve glikoz da bulunur.

Ebegümeci Diğer Adı Nedir?

Ebegümeci diğer adı Latince olarak Malva Sylvestris’tir. Türkiye’de ebegümeci diğer adları kömeç, develik, paçık, kazan karası ve hamaylıktır.

Ebegümeci Ne İşe Yarar?

Ebegümeci bir sebze olarak tüketilmektedir. Bunun yanı sıra ebegümeci çayı, ebegümeci merhemi, ebegümeci yağı ve ebegümeci kremi çeşitli hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır. Dolayısı ile ebegümeci faydaları, kullanımın türüne göre değişir.

Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?

Ebegümeci Faydaları Nelerdir?

En bilinen ebegümeci faydaları şunlardır:

  • Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır
  • Diş eti sorunlarına iyi gelir
  • Ağız yaralarına iyi gelir
  • Yara ve çıbanın hızlı iyileşmesini sağlar
  • Kas ve iskelet sistemini güçlendirir
  • Balgam söktürücüdür
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Bağırsakları yumuşatır
  • Göz sağlığını destekler
  • Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkisi vardır
  • Ülser ve gastrite iyi gelir
  • Mide rahatsızlıklarını rahatlatır
  • Bronşite, faranjite iyi gelir
  • Cilt sağlığını destekler
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Enfeksiyonları giderir
  • Akciğer kanserine iyi gelir

Ebegümeci Faydaları Saraçoğlu

Ebegümci faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da belirtilmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ebegümeci otunun bademcik ve boğaz iltihaplarına, topuk çatlaklarına, bağırsak sendromuna ve bakterilere karşı iyi geldiğine belirtmektedir.

Ebegümeci Yenir Mi?

Ebegümeci yenen bir şifalı bitkidir. Taze ebegümeci ile yemekler, salatalar yapılabilir, börek harcı olarak kullanılabilir; sebze olarak tüketilebilir. Ebegümeci otunun kendisine has bir aroması ve tadı vardır. Ebegümeci otu yemeklerin içine katılabildiği gibi çiğ olarak da yenebilir. Ebegümeci tadı biraz ekşidir.

Kuru ve Taze Ebegümeci Nasıl Tüketilir?

Antik Yunan’da ve Roma döneminde sebze olarak yendiği bilinen ebegümeci otu şu şekillerde tüketilebilir:

  • Sarma
  • Börek içi harcı
  • Ebegümeci kavurması
  • Yoğurtlu ebegümeci salatası
  • Pirinçli ebegümeci yemeği
  • Ebegümeci çayı

Ayrıca ebegümeci aromatik bir bitki olduğundan farklı kullanımları da vardır. Bu nedenle ebegümeci yağı, ebegümeci merhemi ve ebegümeci kremi yapılarak da kullanılabilir.

Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?

Ebegümeci Çayı Ne İşe Yarar?

Ebegümeci çayı içildiğinde boğazdaki iltihabı giderir, boğazı yumuşatır, mikropların ölmesini sağlar ve öksürük şikayetlerini giderir. Güçlü bir iltihap giderici olduğundan pek çok hastalıkla mücadelede etkilidir. Ebegümeci içeriğindeki vitaminler ve mineraller vücut direncini artırır.

Ayrıca hazırlanan ebegümeci çayı ile gargara yapılabilir. Ebegümeci gargarası ile diş ve diş hastalıklarının iyileşme süreci hızlanır, boğaz enfeksiyonları giderilir.

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?

Ebegümeci çayı hazırlamak için gerekli olan malzemeler; 1 litre su ve yaklaşık 30 gr kadar kurutulmuş ebegümeci otudur. Kaynamış bir litre suyun içine 30 dram kuru ebegümeci otu atılarak demlenmeye bırakılır. 5-7 dakika arası demlenme süresi sonrasında ebegümeci çayı süzülerek içilebilir.

Sade olarak ebegümeci çayı içmekte zorlanan kişiler, bu bitki çayının içerisine limon veya bal ekleyebilirler. Ancak ebegümeci faydalarının görülebilmesi için içine kesinlikle şeker ve tatlandırıcı konulmamalıdır.

Ebegümecinin Zararı Var Mıdır?

Bilinen ebegümeci zararları yoktur. Ancak her bitkide ve şifalı bitkilerde olduğu gibi ebegümeci otunun aşırı kullanımı da bazı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin; kronik hastalıkalrı olanlar, kan sulandırıcı ya da antidepresan gibi sürekli ilaç kullanan kişiler ebegümeci çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Aşırı kullanımda bulunulmaması adına ebegümeci çayı günde iki bardaktan fazla içilmemelidir.

Ebegümeci Çayı Zararları Var Mı?

Bilindiği kadarıyla ebegümeci çayı zararları yoktur. Ancak yine de aşırı tüketimden uzak durulmalıdır.

Ebegümeci Kimler Kullanamaz?

Ebegümeci hemen hemen herkes tarafından kullanılabilir. Ancak konu hakkında yeterli çalışma bulunmadığından dolayı hamilelere, emziren annelere, çocuklara ve sürekli olarak ilaç kullanan kişilere ve kronik hastalıkları olan kişilere doktor onayı olmadan tavsiye edilmemektedir.

Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir? Ebegümeci Otu Ne İşe Yarar?

Ebegümeci Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Ebegümeci otu başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere çeşitli hastalıklara iyi gelir. Bu hastalıklar arasında üst solunum yolu, sindirim sistemi hastalıkları da yer almaktadır. C vitamini deposu olduğundan bağışıklığı güçlendirir ve vücudun hastalıklarla savaşmasını sağlar. Mikrop ve bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Ebegümeci Zayıflatır Mı?

Direkt olarak ebegümeci zayıflatmaz ancak sindirim sistemine iyi geldiği ve bağırsağın sağlıklı çalışmasına katkıda bulunduğu için zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve bu da yağ yakım sürecine katkı sağlayarak kilo verilmesini sağlar.

Zayıflama Otu Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız: Açık Otu Zayıflatır Mı?

Ebegümecinin Faydaları Kadın Hastalıklarına Nelerdir?

Ebegümecinin faydaları kadın hastalıkları için de geçerlidir. Özellikle menopoz dönemi yaşanan şikayetlerin hafifletilmesinde ve giderilmesinde yararlıdır. Üstelik sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisiyle de menopoz döneminin daha kolay geçmesine katkıda bulunur.

YouTube video

Ebegümeci Kadın Hastalıklarına İyi Gelir Mi?

Vajina iltihabı, rahim iltihabı ve menopoz gibi kadın hastalıklarını ilgilendiren durumlarda ebegümeci faydaları olmaktadır. Örneğin; menopoz dönemindeki kadınlarda sıklıkla kemik erimesi görülür. Ebegümeci otu, bu dönemde meydana gelebilecek kemik erimesine karşı koruyuculuk sağlar.

Ebegümeci Rahim İltihabı İçin İyi Gelir Mi?

Ebegümeci faydaları arasında iltihap giderici olması da yer alıyor. Dolayısı ile rahim iltihabı dahil vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabın giderilmesinde ebegümeci otunun yararları bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: 25 Maddede Şifalı Bitkiler ve Faydaları

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!