İyi bir uyku düzeni herhangi bir hastalığı belki iyileştirmez fakat, vücudumuzda bulunan hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olur. Gece uykusunun önemi ise son günlerde oldukça önemli. Uyku ruh sağlığımızı koruduğu gibi ayrıca bağışıklık sistemimizi canlı tutuyor. Peki, bir insan günde kaç saat uyumalı? Uyku ile bağışıklık sisteminin tam olarak ilişkisi nedir ve sağlıklı bir uyku için gerekli olan ip uçları nelerdir? Şimdi bu konular üzerinde durarak detaylı bir şekilde anlatalım.
Bir İnsan Günde Kaç Saat Uyumalıdır?
Koronavirüs salgını nedeniyle pek çocuğumuz zamanımızı evde geçiyoruz. Buda uyku uyumak için bizlere fırsat oluşturuyor. Öğlen sonraları veya akşam üzerleri uykunun tadını çıkartarak şekerlemeler yapabiliyoruz. Fakat bazı kişiler için zaman hiçte bu şekilde ilerlemeyebiliyor. Uyumak yerine veya daha farklı şeylerle zamanımızı geçirmek yerine gece geç saatlere kadar zamanını sosyal medya platformlarında, TV karşısında kendilerini bulanlar olabiliyor. Buda kişilerin uyku düzenlerini bozabiliyor.
Bir yetişkinin normal uyku saatleri aslında 7 ile 9 saat arasında olmalıdır ve bu gece uykusu ise ideal uyku saatleri olarak kabul ediliyor. Bu uyku saatleri tabi herkes için yeterli olmayabilir, böyle durumlarda kişiler kendi uyku saatlerini kendileri bulmalı ve düzenli bir şekilde uyumalıdır.
Uyku ve vücut saati adı verilen sirkadyen sistemi, ruh halimizi, açlığımızı, zihinsel ve fiziksel işlevlerimizi, iyileşmemizi sağlayan ve dengeleyen önemli bileşenlerdir. Uyurken yattığımız yeri, uyku saatlerimizi veya uyku düzenimizi değiştirmek ise tamamen bu işlevlerin çoğunu da değiştirebiliyor.
Örneğin gece uykusunun saat ve sürelerindeki farklar endişe semptomları ve depresyonla ilgili olduğu gibi, uyku bozuklukları obezite ile de yakından ilgilidir. Ayrıca kalp rahatsızlıklarını, diyabeti ve yüksek tansiyonu dahi uyku bozukluğu tetikleyebilmektedir.
Uykunun Bağışıklık Sitemi ile İlişkisi Nedir?
Bir kişinin uykusundaki azalma veya uyku kalitesi bağışıklık sistemini etkileyebiliyor ve hatta kişiyi hastalıklara veya virüslere karşı daha açık ve aynı zamanda korumasız hale getirebiliyor.
Uyku halindeyken bağışıklık istemimiz immünmodülatör maddeler salgılarlar. Salgılanan bu maddeler, vücutta bulunan iltihapla, enfeksiyonla ve hatta stresle bile savaşabilmek için önemlidir. Uykunun yeterli olmaması durumunda ise vücut yeteri kadar immünmodülatör maddeler üretemez hale gelir. Uykunun koronavirüs ile ilişkisi henüz bilinmese de yine de düzenli bir uykunun koronavirüse karşı da faydalı olacağı düşünülmektedir.
Strese Karşı Düzenli Uyku!
Herhangi bir nedenle uykusuz kaldığınız olmuştur, değil mi? Peki, bu durumun nedeninin stresin uyku kalitesini ve miktarını olumsuz etkilemesinden olduğunu biliyor muydunuz? Uykusuzluk durumu biyolojik stres tepkisine de sebep olur ve buda ertesi gün içerisinde vücudumuzda kortizol ve benzeri stres hormonlarının artmasına neden olur. Kortizol seviyesi, sabah ve akşam saatlerinde en üst düzeyde olur. Örneğin düzensiz ve kötü uyku uyuduğunuz bir gecenin sabahı kendinizi daha stresli hissedersiniz ve yaşantınıza konsantre olmakta zorlanırsınız ve hatta daha duygusallaşırsınız.
Bu nedenle uykusuz kalmamalı ve uykuyu strese karşı bir kalkan olarak da görmeliyiz. Uykusuzluk hali bu kalkanı zedeleyeceği gibi düzenli uyku ise bu kalkanın daha güçlü hale gelmesini sağlayacaktır.
Sağlıklı ve Düzenli bir Uyku İçin İpuçları!
Yeterince uyuyabilmek ve uyku düzeninizi koruyabilmek için, uyanacağınız saatten 8 veya 9 saat önce yatağınıza girin. Yatakta TV izlemeyin veya internette dolaşmayın.Akşamları uyumadan birkaç saat önce ışıklarınızı kısık tutun.Ev ortamızda gürültüyü azaltın. Hatta yatak odanızda fazla ses oluyorsa kulak tıkaçları kullanın.Rahat bir uyuma ortamı oluştururken oda sıcaklığınızda uykunuza göre ayarlayın.Uyumadan önde egzersiz yapabilir, hafif müzikler dinleyebilir, kitap okuyabilirsiniz.Gün içerisinde stresi azaltmak içinse:Sabah egzersizleri yapın veya gün içerisinde egzersizler yapın.Günlük hayatınızda kendinize özel zamanlar ayırarak gevşemenizi sağlayın ve rahatlayın.Uyumadan önce kafein, alkol veya sigara tüketimini sınırlayın.
Sağlıklı bir şekilde zinde kalabilmek ve ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmek için uykunun öncelikli olduğunu kesinlikle unutmayarak hatırlayın.