Duyar Kasmak mı Duyarlı Olmak mı? Duyar Kasmak Nedir, Duyarlı Olmaktan Farkı Nedir?

Duyar kasmak; bir olay, durum, konu hakkında samimiyetsiz bir şekilde duyarlılık göstermek anlamında kullanılıyor. Duyar kasmak kısaca ‘’yalancı duyarlılık/gereksiz duyarlılık’’ anlamlarına gelip olumsuzluk ifade ediyor.

Duyar kasmak; bir olay,

Duyar kasmak; bir olay, durum, konu hakkında samimiyetsiz bir şekilde duyarlılık göstermek anlamında kullanılıyor. Duyar kasma kısaca ‘’yalancı duyarlılık/gereksiz duyarlılık’’ anlamlarına gelip olumsuzluk ifade ediyor. Özellikle de sosyal medya paylaşımlarında duyarlı olmak yerine ‘’duyar kasmak’’ ifadelerine sıkça rastlanıyor. Peki, ikisi arasındaki fark nedir?

Duyar Kasmak Ne Demek?

Duyar kasmak; kişilerin belli olaylar ya da durumlar karşısında gerçek olmayan his ve düşüncelerle ya da gereksiz/alakasız tepkilerle duyarlılık belirtileri göstermesi anlamına geliyor. Hem gerçek hayatta hem de sanal dünyada çoğu insan ilgi çekmek, bir gruba dahil olmak ya da ‘’iyi insan, düşünceli insan, duyarlı insan’’ sıfatlarına layık olmak için duyar kasabiliyor. Duyar kasma kısaca insanların ‘’mış gibi’’ yapması anlamına geliyor.

Duyar Kasmak mı Duyarlı Olmak mı? Duyar Kasmak Nedir, Duyarlı Olmaktan Farkı Nedir?

Duyarlı Olmak Ne Demek?

Duyarlı olmak; gelişen olumsuz olaylar ve durumlar karşısında kişilerin hassasiyet göstermesi, o konu hakkında düşünceli davranması anlamına geliyor. Yani duyarlı insanlar, düşünceleri doğrultusunda çeşitli olumsuzluklar karşısında tepkilerinde ve eylemlerinde tamamen içten ve doğaldır.

Duyar Kasmak mı Duyarlı Olmak mı? Duyar Kasmak ve Duyarlı Olmak Arasındaki Fark Nedir?

Duyar kasma ve duyarlı olma arasındaki fark; birinde gerçek olmak, diğerinde ‘’mış gibi’’ yapmak olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımlarda sıklıkla duyar kasma sözü kullanılıyor. Dolayısı ile birbirini tanımayan insanlar, yalnızca sosyal medya paylaşımlarına bakarak insanları ‘’duyar kasıyorsun’’ diyerek suçlayabiliyor.

Buradan da anlaşılacağı üzere bir insanın duyalı mı olduğunu ya da duyar mı kastığını anlamak için o kişinin duyguları, düşünceleri, davranışları, özel ve sosyal yaşantısı hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor.

Duyar kasmak ne demek en iyi şekilde anlatan görsellerden biri… Kadına şiddetin oldukça fazla olduğu ülkemizde, yaşanan her şiddet olayında genelde sosyal medya kullanıcıları heştek(# / hashtag) ile kamuoyu oluşturmak ve olaya dikkat çekmek için sosyal medya paylaşımları yapıyor.

Duyar Kasmak mı Duyarlı Olmak mı? Duyar Kasmak Nedir, Duyarlı Olmaktan Farkı Nedir?

Ancak bu paylaşımı yapanlar arasında çevresinde ve hatta aile içinde yaşanan kadına şiddet olaylarında sessiz kalan kişiler de bulunuyor. Dolayısı ile çevresindeki şiddet olaylarına sessiz kalıp sosyal medyada bu konu hakkında duyarlılık gösteren kişiler duyar kasma kategorisine giriyor.

Gereksiz Duyar Kasmak…

Samimiyetsizce gösterilen tepkiler dışında, gösterilen gereksiz tepkiler de duyar kasma kapsamında değerlendiriliyor. Örneğin; ‘’özürlü’’ kelimesi yerine ‘’engelli birey’’ kelimelerinin kullanılması gerektiği toplumsal kabul gören bir durum. Ancak aşağıdaki görsel de görüldüğü gibi yapılan bir paylaşıma verilen yanıt, gereksiz duyar kasmaya oldukça iyi bir örnek…

Duyar Kasmak mı Duyarlı Olmak mı? Duyar Kasmak Nedir, Duyarlı Olmaktan Farkı Nedir?

İlginizi çekebilir: Nude Ne Demek?