Stres nedir diye sorulduğunda hemen hemen herkesin hayatında bulunduğundan vereceğimiz bir cevap mutlaka bulunur. Yaşadığımız hayat koşulları, geçim sıkıntıları, iş hayatı, okul, arkadaş çevresi zaman zaman herkesin hayatının belli dönemlerinde görülür. Bu durumla başa çıkabilmek kişiden kişiye de mutlaka değişiklik gösterir. Herkesin vücudu farklı reaksiyonlar verir. Kimi insan kolay bir şekilde atlatırken kimi insanı da depresyona sokabilir hatta pek çok hastalıklara sebep olabilir. Peki bedenimizde akut stres tepkileri nasıl ortaya çıkmaktadır? O zaman şimdi vücudumuzdaki etkilerini hep birlikte inceleyelim! Stres belirtileri nelerdir? Hangi alışkanlıklar stres ile baş etme konusunda yardımcı olabilir?
1 – Tıpta Yeni Gözlemlenen Semptom: Beyin Sislenmesi
Bir gün iş yerinizde çalışırken iş arkadaşınızın size söylediklerine boş boş baktığınız oldu mu? Ya da sokakta tek başınıza gezerken birden nerede olduğunuzu unuttuğunuzu fark ettiniz mi? Stres belirtileri arasında bulunan beyin sislenmesinin kısaca karşılığı bu anlama gelmektedir. Beyin sislenmesi kısaca o an etrafta olup bitenleri kavrayamama durumu olarak belirtilmektedir. Çoğu zaman unutkanlıkla karıştırılan beyin sislenmesi yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Kronik stres atakları haricinde eğer siz de de günden güne artan bir unutkanlık varsa bir an önce psikiyatri tedavi yöntemleri için yardım alabilirsiniz.
2 – Halüsinasyon Görme
Ortaya çıkan belirtilerden biri de halüsinasyon görme olayıdır. Belirtiler arasında en sıkıntı çıkaranlardan biri olan halüsinasyon durumu aslında gerçekte olmayan şeyleri duyu organlarımızın algılaması durumudur. Sözlü ve işitsel olarak ikiye ayrılan bu durum olmayan şeşlerin duyulması veya görülmesi şeklinde bilinir. Eğer hayatınızda travma sonrası stres ortaya çıkmış ise endişeye kapılmadan öncelikle bir stresten şüphelenebilir ve en yakın uzmana danışabilirsiniz.
3 – Korkulu Rüya Alerjik Problemler
Birçok insanın kabusu haline gelen ve stres nedenleri araştırıldığında çoğu zaman alerjik belirtileri işaret eden nedenler insanların hayatını zora sokmaktadır. Kaşınmaya başladığınızda veya vücutta kızarıklıklar meydana geldiğinde aman alerji zaten deyip boş vermek çok da doğru olmayacaktır. Stresin de alerjik problemlere sebep olduğu bilinmektedir. Bu yüzden sadece yediklerinizde suç aramayıp doktorunuza danışmak en doğru hareket olacaktır.
4 – Ani Kilo Değişimleri
Zaten sıkıntılı bir dönemden geçip bir de üstüne kilo alıyorsanız psikolojiniz bundan fazlasıyla etkilenecektir ve stresle baş etmek çok zor olacaktır. Ancak işin temeline baktığınızda fazla stres yapma durumu salgılanan hormonlar sayesinde ani kilo artışı veya azalışı gösterebilir. Bu yüzden stres yapmadan önce iyi düşünün!
5 – Enerji Düşüklüğü
Kimi zaman stresin vücuda vermiş olduğu durgunluk yüzünden enerji düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Düşündüğünüzden daha stresli olduğunuzu gösteren 9 işaret arasından biri olan enerji düşüklüğü günlük hayatta sürekli uyuma isteği ve hiçbir şey yapmak istememe durumunu doğurur. Çabuk yorulmaya sebebiyet veren bu durum neden olur derseniz cevap, stresten başka bir şey değildir.
6 – İç Çekme
Çok alakasız gibi görünen bu durum yapılan yeni bir araştırmaya göre onaylanmıştır. Sık sık çok fazla iç çekme durumu stres kaynaklı görülmektedir. Ayrıca nörolojik hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden dikkat etmenizde fayda vardır.
7 – Sakarlık
Stres, gün içinde sürekli dalgın olmamıza sebep olur. Bu yüzden günlük hayatta olası kazalar yaşanabilir. Elimizde bulunan bir bardak elimizden aniden düşüp kırılabilir. Tamamen dikkat dağılması sonucu meydana gelen bu durumlara dikkat edilmesi gerekir.
8 – Kabus Gibi Cilt Sorunları
Cilt sorunları daha çok stres tedavisi adı altında doktora başvuranlar tarafından gözlemlenmektedir. Çünkü ciltte bulunan sivilce, akne veya yaralar kişilerin hayat koşullarını olumsuz yönde etkilemektedir. Sürekli ciltte görülen bu problemler kendinizi güzel hissetmeme ve özgüven eksikliğine sebep olmaktadır. Cildinizde nedenini bilmediğiniz sorunlar yaşıyorsanız stres kaynaklı olma ihtimali çok yüksek.
9 – Oyun Bağımlılığı
Oyun bağımlılığı, başta çok zararsız gibi görünen ancak hem kişinin kendisini hem de çevresini etkileyen bir problemdir. Sinir ya da stresten dolayı bunalıma giren insanların hepsi içine dönerek hayata küsmezler. Bazıları da kafalarını dağıtmak amaçlı bir bağımlılığa sürüklenirler. Bunlardan biri olan oyun bağımlılığı at yarışı, kumar ve sayısal loto gibi oyunları kapsamaktadır. Bu durum yalnızca oynayan kişiyi etkilemez. Stres belirtileri arasında bulunan fiziksel ve psikolojik oyun bağımlılığı genel anlamda iş veya aile hayatında düzeni olmayan kişilerde görülür. Yani stresli olan insanlarda alkol, madde kullanımı ve kumar eğilimi biraz daha fazla bulunmaktadır.
Stressiz bir hayat yaşamak neredeyse imkânsız bir durumdur. Küçük bir çocuk ve yetişkin insana kadar mutlaka herkes problemler yaşamaktadır. Bu problemleri en aza indirgemek bizim açımızdan çok daha iyi olacaktır. Dış hayatta yaşanan sorunlar hastalık olarak geri döndüğünde kaçınılmaz sona ulaşılacaktır. Bu yüzden hem sağlık hem de huzur açısından stresten uzak durmak kaliteli bir yaşamı beraberinde getirecektir.
Yukarıda saydığımıza benzer durumlar siz de de var ise mutlaka yetişkin psikiyatrisi için randevu almanızda fayda vardır. Zamanla uyku bozuklukları, konuşma bozuklukları, baş ağrıları, saç dökülmesi, artan genel sağlık sorunları gibi durumlardan şikayetçi iseniz mutlaka bir hekime danışmanızda fayda vardır. Unutmayın her şeyden önce sağlık!