Dünyayı Şoka Uğratan Koronavirüs Hakkında Çok Merak Edilen 10 Soru ve Cevapları!

2019 Yılının sonlarına doğru Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 salgını bilinmeyen yönleriyle birlikte yayılmaya devam ediyor. Son derece yüksek bulaşma potansiyeli nedeniyle şimdiye kadar en az 25 milyon kişi enfekte olmuş durumda. Tabi ki bilinen bu sayı buz dağının sadece görünen yüzü. Zira, uzmanlar enfekte ve taşıyıcı olan kişi sayısının daha yüksek olabileceğini düşünüyor. […]

2019 Yılının sonlarına doğru Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 salgını bilinmeyen yönleriyle birlikte yayılmaya devam ediyor. Son derece yüksek bulaşma potansiyeli nedeniyle şimdiye kadar en az 25 milyon kişi enfekte olmuş durumda. Tabi ki bilinen bu sayı buz dağının sadece görünen yüzü. Zira, uzmanlar enfekte ve taşıyıcı olan kişi sayısının daha yüksek olabileceğini düşünüyor. Peki, Koronavirüs salgını ile ilgili bilinmeyenler nelerdir? 

Bilinmeyen Yönleriyle Koronavirüs Salgını

Son 100 yılın en büyük salgını olan Covid-19 Pandemisi, hız kesmeden ve bilinmeyen yönleriyle birlikte yayılmaya devam ediyor. Bilim insanları, söz konusu salgını çözebilmek için çalışmalarına devam etse de ne yazık ki hala cevaplanması gereken yüzlerce soru bulunuyor. İşte, Covid-19 salgınıyla ilgili bilinmeyenler ile ilgili sorular ve cevapları!

1 – Koronavirüs Enfekte Sayısı Kaç?

Yapılan resmi açıklamalara göre dünya genelinde enfekte olan kişi sayısı 25 milyon olarak ilan edilmektedir. Bu sayı, her ne kadar oldukça yüksek bir sayı gibi görünse de uzmanlara göre açıklanan ve hesaplanan bu sayı, sadece buz dağının görünen yüzü. Zira, bilim insanlarına göre aramızda dolaşan milyonlarca taşıyıcı olabilir.

2 – Covid-19 Yüzünden Yaşanan Ölüm Oranı Nedir?

Koronavirüs salgını çıktığı ilk dönemlerde oldukça ölümcül bir şekilde seyir edebiliyordu. Fakat yapılan araştırmalar doğrultusunda söz konusu virüsün mutasyon geçirdiği ve ölüm oranının düştüğü fakat oldukça bulaşıcı bir hale geldiği duyurulmuştu.

Yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda koronavirüsün resmi ölüm oranı ise yüzde 1 olarak açıklandı. Fakat bağışıklığı düşük kişilerde ve kronik hastalığı olan kişilerde bu oran daha yüksek bir hale gelebiliyor. Bu noktada kişilerin, kişisel bakımına ve beslenmelerine dikkat etmeleri son derece önem kazanmaktadır. 

3 – Salgının Belirtileri Neler ?

Koronavirüs belirtileri , her ne kadar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de genellikle ateş, halsizlik ve öksürük olarak bilinmektedir. Fakat, yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda söz konusu virüse maruz kalan kişilerde tat ve koku kaybı gibi oldukça farklı belirtilerin de ortaya çıktığı saptanmıştır.

Döküntü, boğulacak gibi öksürme, ishal ve kusma gibi durumların da yaşandığı koronavirüs salgınından korunmak için  Bilinmeyen Koronavirüs Belirtileri dikkatle takip edilmelidir. Ayrıca grip ile koronavirüs arasındaki farklar öğrenilmeli ve gripten korunma yolları konusunda da bilgi sahibi olunmalıdır.              

4 – Çocuklar Taşıyıcı mı?

Koronavirüs salgınında çocukların rolü oldukça fazladır. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre çocuklar, söz konusu hastalığı fark etmeden atlatabiliyor. Fakat, hastalığı fark etmeyen çocuklar ne yazık ki onlarca farklı kişiye virüsü bulaştırabiliyor. Bu noktada çocuklarını takip etmek ve sık sık gözlemlemek ise anne ve babalara düşüyor.

Bakıcı ile büyüyen çocuklarda çocuğa bakan kişinin bilinçli olması ve çocuğun fiziksel ve ruhsal değişimlerini iyi analiz etmesi önem kazanıyor. Kreş ve bakımevinde bakılan çocuklar için ise öğretmenlerin çok çok dikkatli davranmaları oldukça hayatidir. 

5 – Covid-19 Nasıl Ortaya Çıktı?

Koronavirüsle mücadele sürecinde büyük bir merakla sorulan bu sorunun cevabı henüz net bir şekilde verilemedi. Daha önce laboratuvar ortamında üretilmiş olma ihtimalinden, yarasalara, pangolin hayvanından, çeşitli melez türlere kadar birçok ihtimal etrafında durulsa da net bir cevap henüz bulunamdı. Yalnızca, yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda söz konusu virüsün yarasalardan yayıldığı tahmin edilmektedir.

6 – Yaz Aylarında Koronavirüs Ortadan Kaybolacak mı?

Bilim insanlarına göre koronavirüs salgını mevsimsel bir özellik taşımıyor. Kısacası söz konusu salgın yaz aylarında da tüm gücüyle yayılmaya devam edecek. Yani, yaz tatilinde tatile çıkmak, kış aylarında eve kapanmak, insanları virüsten korumaya yetmeyecek.  

7 – Hastalık Neden Ağır Seyir Ediyor?

Koronavirüs salgını bazı kişilerde oldukça ağır seyrediyor. Bunun başlıca sebebi ise tabi ki kronik hastalıklardır. Kısacası, kronik hastalığı olan ve yaşı ilerlemiş kişilerde söz konusu virüs daha da fazla ölümcül olabilmektedir. 

8 – Bağışıklık Mümkün mü ?

Koronavirüs salgınında bağışıklık ya da sürü bağışıklığı mümkün mü sorusu, son dönemlerde oldukça fazla merak edilmektedir. Bu sorunun cevabı ise ” Kesinlikle hayır! “. Zira hem Amerika Birleşik Devletlerinde hem de Güney Kore’de daha önce hastalığa yakalanan ve yenen iki kişi ilerleyen dönemlerde tekrar bu virüse yakalanmıştır.

9 – Virüs Mutasyona Uğradı mı ?

Koronavirüsün mutasyona uğradığıyla ilgili her ne kadar resmi bir açıklama olmasa da bazı kaynaklara göre söz konusu koronavirüs mutasyon geçirmiş olabilir.

10 – Aşı Tek Başına Çözüm Olabilecek mi?

RUS AŞISI COVID-19'A ÇARE OLUR MU?

 Covid-19 Pandemisinde aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Her ne kadar aşının çözüm olabileceği düşünülse de bilim insanları hala tedirgin. Zira, virüs aşı bulunduktan sonra mutasyona uğrayabilir ve aşının etkisi ortadan kalkabilir. 

Exit mobile version