Dünyanın dönüş hızı bilimsel araştırmaların çoğu zaman dikkatini çeken bir konu olmuştur. Biz hissetmesek de dünyanın kendi etrafındaki dönüşü değişiyor.
Dünyanın Dönüş Hızı Değişir mi?
Dünyanın dönüş hızı yapılan araştırmalara göre yavaşlama yönünde değişiyor. Bu durum bilimsel veriler açısından endişe edici bir durum olarak kaydediliyor. Çünkü zamansal açıdan bakıldığında negatif yönlü bir değerlendirme yapılması pozitif yönlü olağan akıştan daha farklı bir durum denebilir.
1. Dünyanın Dönüş Hızı Nasıl Hesaplanır? Dünya’nın Evrendeki Hızı
Dünyanın dönüş hızı hesaplaması yapılırken şu bilgilere bağlı bir süreçten bahsetmek mümkün görünüyor:
Dünyanın kendi etrafındaki dönüş süresi tam olarak 23 saat 56 dakika 4,1 saniyedir.Kendi etrafında dönerken, aynı anda Güneş etrafında da dolandığı için 24 saatten az bir sürede dönüşü tamamlar. Turu tamamladığı anda yörünge ilerlediği için tam Güneş’le karşılaşmaz, biraz daha dönmesi gerekir. Kalan 4 dakika da bu durumla alakalıdır.Yol bilgisi açısından eldeki veriyi bulabilmek için ekvator uzunluğu hesaplanır. Çember çevresi 2πr olduğu için de dünya yarıçap bilgisini elde etmemiz gerekiyor.Dünya’nın dönüş hızını bulmak için X = V.t formülü kullanılır. Yol eşittir, hız x zaman formülünde hızı yalnız bırakarak yol bölü x formülünden devam edilir.V = X/t formülünden yola çıkıldığında, 56 dakika eklemesiyle 23,93 saat üzerinden 1673 km/saat hız olacaktır.·Güneş çevresindeki hızı ise 108 bin km olarak bilinmektedir.
2. Dünyanın Dönüş Hızını Neden Hissetmiyoruz?
Neden dünya dönüş hızı hissedilmez sorusu kendinizi bir salıncakta düşündüğünüzde yanıtlanabilir. Bu salıncak çok ağırsa ve büyükse döndüğünüzü hissetmezsiniz. Fakat hafif ve küçük çaplı bir salıncaktaysanız her hareketi hissedersiniz.
Dünya dönüşü esnasında çok az hareket eder ve bununla da alakalı bir durum vardır. Yoğun bir kütlenin dönüşü hissettirmemesi 1 saniyede sadece 0.00416666654 derece dönüşü ile de alakalıdır.
Dünya’nın Dönüş Hızının Artması Sonuçları
Yer küre bilimcilerinin araştırmaları, dünyanın dönüş hızının 1 km/s artması bile işlerin tamamen tuhaf hale geleceği yönündedir.
Gezegen, en hızlı şekilde bel bölümünde, ekvatorda dönüyor.Dünya daha hızlı dönerse kutuplardaki sular ekvatora gider ve deniz seviyesinde hızlı yükseliş yaşanır. Fakat bu durumun fark edilmesi bile yılları alabilir.Uyduların yoldan sapması halinde iletişim sorunları olabilir. Uyduların konumları sabit olduğu için, aynı noktada durma kapasiteleri değişecektir. Gezegen saatte 1 km hızlanırsa uydu iletişimleri ve yayıncılık alanında geçici süre sorun oluşabilir. Bu askeri açıdan da görülecektir.Dev depremler olasılığı artar.Tersine yağmur başlayabilir. Fakat bunu gören pek fazla kişinin olmayacağı tahmin ediliyor.Ekvatordaki derinleşen su nedeniyle şehirler su altında kalabilir. Derinlik 20 metreye kadar çoğalabilir.Kasırgalar daha fazla olur. Atmosferi de beraberinde taşıyacak olan dünya kasırga şiddetini yok edici düzeyde değiştirebilir.Dünya daha hızlı dönerse günler daha kısa hale gelir.Dünya dönüş hızı artınca yer çekimi basıncı azalacağı için kilo verme durumu artabilir. Yerçekimi dönüş hızına göre daha fazla olduğu için yerdeki ağırlığımız daha fazladır. Bu durum kutuplardaki bir kişinin ekvatorda 500 gram civarı daha hafif olmasıyla da alakalıdır.
Aniden Hızlanması ile Yavaşça Hızlanması Farkları | Dünya Neden Yavaşlıyor?
Aniden meydana gelen hız değişimi ile uzun vadede meydana gelen artış durumu arasında farklar bulunuyor. Aniden yaşanan değişimlerin etkileri çok daha belirgin ve yok edici olabiliyor. Uzun vadede meydana gelen değişimlerde ise hissedilen etkiler daha az görülebiliyor.
Dünyanın düzenli olarak yavaşlamasının ardında Ay’ın yörüngeye girmesi yatıyor. Dünyanın dönüşündeki ekstra ağırlık olarak da nitelendirilen bu durum, düzenli olarak devam ediyor.
Dünyanın Dönüş Hızı Nerede Fazladır?
Kutup bölgelerinde kararan ve güneş açan havanın durumu, dünyanın dönüş hızıyla alakalıdır. Dünya kendi normal hızında döngüyü tamamlarken ekvatorda çok kutuplarda az şekilde bunu yapar.
Doğudan batıya doğru dönüş söz konusudur.Kutuplara gidildikçe azalan dünya dönüş hızı, çizgisel hız olarak da tanımlanır.Dönüş esnasında oluşan geoit şekli ekvator çevresinde en hızlı şekilde gerçekleşir.
Ay’ın Dönüş Hızı
Ayın dönüş hızı saatte 1022 km hız olarak biliniyor. Belirli dönemlerde dalgalanmalar olması nedeniyle hızında yavaşlama ve artması mümkündür. Aydaki değişimler dünyaya yaklaşması ve uzaklaşması ile alakalı değerlendirilmektedir.