Dünyada Milyonlarca İnsanı Öldüren En Ölümcül Hastalıklar

Tarihin belli dönemlerinde dünya çapında meydana gelen ve insanlığın büyük kayıplar vermesine neden olan ölümcül hastalıklar , her daim büyük bir tehditti. Öyle ki son dönemlerde de ortaya çıkan Corona Virüsü, tarihteki büyük sağlık salgınları bize yeniden hatırlattı. Dünya genelinde ölümcül hastalıklar ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak günümüzde fazlasıyla önem taşıyor. Ölümcül hastalıklar […]

Tarihin belli dönemlerinde dünya çapında meydana gelen ve insanlığın büyük kayıplar vermesine neden olan ölümcül hastalıklar , her daim büyük bir tehditti. Öyle ki son dönemlerde de ortaya çıkan Corona Virüsü, tarihteki büyük sağlık salgınları bize yeniden hatırlattı. Dünya genelinde ölümcül hastalıklar ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak günümüzde fazlasıyla önem taşıyor. Ölümcül hastalıklar isimleri ile anıldığında çok bir şey ifade etmese de detaylara inince durumun vehameti ortaya çıkıyor. Gelin dünyadaki geçmişten yakın döneme dek meydana gelen en korkunç salgınlara ve salgın haberlerine daha da yakından bakalım.

1. Galen Salgını

Ölümcül hastalıklar arasında veba, çok ayrı bir yere sahiptir. Tarihin pek çok sahnesinde ölümcül veba salgınları yüzünden yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiştir. İşte M.Ö 165 – 179 yıları arasında ortaya çıkan Galen Salgını da korkunç veba salgınlarının yalnızca tek bir örneği. Tarihte bilinen en eski veba salgını olan Galen Salgını, Roma İmparatorluğu dönemine denk gelmiştir. Doğu seferlerinden dönen Roma askerleri tarafından getirilen veba hastalığı , günde binlerce kişinin ölümüne neden olmaktaydı. Salgın öyle büyüktü ki Marcus Aurelius Antoninus ve Lucius Verus gibi Roma imparatorlarının da ölümüne neden oldu.

2. Jüstinyen Vebası

Tarihin en çok kayıplar verilmesine yol açan veba salgını olan Jüstinyen Vebası , Roma İmparatorluğu’nu çok fazla etkilemişti. Şimdiki Avrupa ve Orta Doğu bölgelerine de yayılan vebanın her gün binlerce insanın ölümüne yol açtığı da acı bir gerçekti. Bir çeşit böceklerden farelere ve farelerden de insanlara geçen bu hastalık Konstantinapol nüfusunun yarısının ölmesine neden oldu. En korkunç ölümcül hastalıklar arasında başı çeken veba, yine tarih sahnesine çıkıp insanlığın kökünü kazımaya çalışmıştı.

3. Kara Veba

İnsanlık tarihi vebadan çektiği kadar hiçbir hastalıktan çekmedi desek yalan olmaz. 1346 yılında baş gösteren veba salgını, 1353 yılına dek devam etti. Ölümcül hastalıklar isimleri ile anılırken bu salgına “Kara Veba” adı verilmişti. Özellikle Avrupa kıtasındaki etkisi oldukça fazla olan bu salgının milyonlarca insanın hayatına mal olduğu düşünülüyor. Öyle ki Avrupa kıtasının nüfusunun yarısından fazlası Kara Veba sonucu azalmıştır.

Kara Veba’nın etkisini gösterdiği tarihlerde kiliseye ve yönetime olan güven sorgulanmaya başlanmıştır. Hastalığın milyonlarca cana mal olması neticesinde kötü günler geçiren halk, reform ve Rönesans hareketlerinin başlatılmasını sağlamıştır.

4. Modern Veban (Üçüncü Veba)

Veba, bu defa da Asya kıtasında sahneye çıkmayı başarmıştı. Çin’de ortaya çıkan bu amansız hastalık, zamanla dünyaya yayılmaya başladı. 1855 yılında ilk kez ortaya çıkan hastalığın etkileri tam tamına dört sene boyunca sürmeye devam etmiştir. Diğer örneklerine oranla daha geç bir tarihte ortaya çıkan üçüncü veba salgını, Modern Veba olarak adlandırılmıştır.

Asya’dan Amerika kıtasına kadar taşınan salgının etkileri diğer örneklere oranla daha azdı. Gelişmeye başlayan tıbbi teknoloji sayesinde vebanın üçüncü perdesi diğerlerine oranla daha az kayıplar verilmesine neden oldu. Antibiyotik ilaçlar da bu sayede ortaya çıkıp kullanılmaya başlandı.

5. Asya Gribi

Ölümcül hastalıklar ve belirtileri denildiğince akla Asya Gribi salgını da geliyor. 1957 yılında ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri ilk etapta normal bir grip hastalığından daha farklı değildi. Yine Çin’de başlayan bu hastalık zamanla neredeyse tüm Asya kıtasına yayılmayı başarmıştı. Influenza – A virüsünden dolayı ortaya çıkan bu grip türü, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Etkilerinin soğuk algınlığı etkileri ile benzer olması sebebi yüzünden hastalığın fark edilmesi zaman aldı. Yine de yapılan kitlesel aşılanma sayesinde hastalığın etkileri azaltıldı.

6. SARS Salgını

2002 – 2003 yılları arasında meydana gelen SARS Salgını ile tüm dünya ayaklanmıştı. Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği olarak adlandırılan bu hastalık, coronavirus hastalıklarından yalnızca biri. Solunum yolu ile bulaşan SARS için alınan önlemler yeterli olmayı başardı ve hastalık bir senede etkisini kaybetmeye başladı. Yine de ölümcül hastalıklar arasında önemli bir yere sahip olan SARS, özellikle Asya kıtasında pek çok cana mal oldu. Yayılma süreci oldukça hızlı olan bu salgın sebebiyle yaklaşık 750 kişi hayatını kaybetti.

7. Domuz Gribi

2009 yılında hemen hemen tüm dünyada hissedilen bir virüs türü olan Domuz Gribi, kısa sürede kontrol altına alınmayı başardı. Türkiye’de de hissedilen ve örneklerine rastlanan bu hastalık, aşılanma yöntemi ile etkisini kaybetmiştir. Yine de dönem dönem hissedilen bir virüs olan H1N1 virüsü, Domuz Gribi’ne neden olan virüse verilen bir isimdir. Ölümcül hastalıkları isimleri arasında dikkat çeken bu grip çeşidine aynı zamanda Meksika ya da Kuzey Amerika Gribi de denilmektedir.

8. Ebola Salgını

2013 yılında Batı Afrika’da ortaya çıkan EBOLA virüsü , yine binlerce kişinin ölümüne yol açan bir salgındı. 2014 ve 2017 yılları arasında da etkileri devam eden EBOLA için tıp dünyası da seferber olmuştu. Ölümcül hastalıklar listesinde modern zamanların en etkili hastalıklarından biri kabul edilen EBOLA, 11 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Genellikle hayvanlardan bulaşan bir virüs olarak bilinen EBOLA’nın özellikle tropikal bölgelerde görülmesi de bu savı güçlendirmiştir. Meyve yarasası türünden insana bulaşabilen ve bazı maymun türlerini de etkileyen bu hastalık yüksek oranda ölümcüldür. EBOLA virüsü , insandan insan tükürük, idrar, kan, sperm ya da kusmuk gibi salgılar sonucunda bulaşabilir. Aynı zamanda enfekte olmuş olan objelere temas edilmesi halinde de virüsün bulaşabildiği anlaşılmıştır.

9. AIDS Salgını

1959 yılında ilk kez HIV virüsüne rastlanması sebebiyle aslında AIDS bulgularına da rastlanmış oldu. Maymunlardan insan türüne geçtiği anlaşılan HIV virüsü ilke kez Kongo’da ortaya çıkmıştı. Tüm zamanların en ölümcül hastalıklar listesinde yer alan AIDS de HIV virüsünden meydana gelen bir hastalıktır. İlk örnekleri 20. Yüzyılın ilk yarısının sonlarına doğru ortaya çıksa da AIDS 1980 yılında ilk kez teşhis edildi ve hastalıklar lügatinde yerini aldı.

Günümüzde hala AIDS için kesin bir çözüm ne yazık ki bulunamıyor. Genellikle kan ve cinsel yolla geçen bir hastalık olan AIDS, her geçen gün bir başka insanın daha ölümüne neden olabiliyor. Dünyanın pek çok noktasında örnekleri görülebilen bu hastalık, her daim ölümle sonuçlandıran durumlara yol açmayabiliyor. Öncelikle toplumun AIDS ve HIV hakkında kapsamlı bilgi sahibi olması gerekiyor. AIDS için farkındalık günü olan 1 Aralık da HIV taşıyıcıları ile dayanışma günü olarak adlandırılıyor.

10. Kolera Salgınları

Tarih sahnesine veba gibi pek çok kez çıkan bir hastalık olan kolera, belli dönemlerde milyonlarca insanın hayatına mal olmuştur. Toplamda yedi büyük kolera salgının yaşandığını düşünürsek, bu korkunç salgınların etkilerini de az çok tahmin edebiliriz. Ölümcül hastalıklar listesine birden fazla kez giren bu salgınlar genellikle içme suyuna bulaşan dışkılardan dolayı ortaya çıkmıştı.

Üçüncü Kolera Salgını olarak adlandırılan ve 19. Yüzyılın ilk evresinde ortaya çıkan salgında milyonlarca kişi hayatını kaybetmişti. O dönemde tüm dünyaya yayılan salgın yüzünden yalnızca Rusya’da 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmişti. Bu korkunç vakanın üzerine dönemin tıp bilim insanları kolera üzerine çalışmalarını arttırdı ve hastalığın nedenleri ortaya çıktı. İçme sularının arıtılması da bu süreçten sonra hız kazandı.

Yavaş yavaş öldüren hastalıklar arasında olan crambi hastalığı nedir , tedavisi olmayan hastalıkların adları nelerdir , tedavisi zor hastalıklar nelerdir , ölümcül çiçek hastalığı , kalıtsal ölümcül hastalıklar , tehlikeli hastalık isimleri ve ağır hastalıklar nelerdir konularını öğrenmek için Yavaş yavaş öldüren hastalıklar yazımızı inceleyiniz. 

Exit mobile version