Dünyada girilmesi yasak olan yerler, kesinlikle kimse tarafından görülmesi mümkün olmayan yerlerdir. Dünyamız küreselleştikçe küçülürken ve hatta artık gezegenler arası yolculuk gündemdeyken, dünya üzerinde girilmesi ve gidilmesi yasak olan bazı yerler bulunduğunu biliyor muydunuz?
İşte dünya üzerinde, hükümetler tarafından alınan kararlar ya da uluslararası anlaşmalar neticesi dünyada girilmesi yasak olan yerler…
51. Bölge (Nevada, ABD)
Neredeyse adı dünya üzerindeki herkes tarafından duyulan, hakkında çeşitli komplolar ileri sürülen ve hatta UFO teorileri ile gündem de olan 51. Bölge, Las Vegas’a 153 km yakınlıkta bulunan ve Nevada Test Sahası ile Nellis Hava Kuvvetleri yerleşkesi ile çevrelenen bölgedir.
Girilmesi yasak yerler arasında olan bu bölgede, yapılan resmi açıklamalara göre uçaklar ve düşman silahları üzerine inceleme, analiz ve araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Yeni geliştirilen uçaklara ilişkin çalışmaların da bu bölgede yapıldığı iddia edilmektedir. Dünyada girilmesi yasak olan yerler içerisindeki bu gizemli bölgeye yetkililer dışında kimsenin girişine ise izin verilmemektedir.
39. Oda (Kuzey Kore)
Dünyada girilmesi yasak olan yerler içerisinde adeta efsane haline gelen yerlerden biri de Kuzey Kore’de yer alan 39. Odadır. 1970’lerin sonunda oluşturulduğu iddia edilen bu odanın diktatörlük ile yönetilen Kuzey Kore Liderinin ve ailesinin mal varlıklarını kontrol amacı ile kurulduğu ileri sürülmektedir. Bu odaya girişin yasak olduğu ve hatta ölümle cezalandırıldığı bilinmektedir.
Yılan Adası (Brezilya)
São Paulo sahiline yaklaşık olarak 100 kilometre uzaklıkta bulunan bir adaya ziyaret Brezilya hükümeti tarafından yasaklanmış bulunuyor. Peki, bu girilmesi yasak ada özelliği nedir?
Söz konusu kimsenin giremediği ada üzerinde dünyanın en zehirli yılan türleri de dahil olmak üzere, metrekare başına neredeyse beş kadar yılan yaşıyor. İnsanlar için çok tehlikeli olan adaya gitmek de bu nedenle yasaklanmış durumda.
Svalbard Tohum Deposu (Norveç)
Kıyamet ambarı olarak da bilinen bu tohum deposu, dünyanın en güvenli ve en çok korunan yerlerinden biridir. İçinde, dünyada herhangi bir nedenle hayat yok olsa dahi tekrardan yaşamı canlandırabilecek milyonlarca bitki tohumu, yaklaşık 120 metre derinlikte rutubet ve ısı gibi tüm koşullardan izole şekilde saklanmaktadır.
Dünyada girilmesi yasak olan yerler içerisinde donmuş topraklar altında yer alan depoya da ancak bu alanda uzman olan çok az sayıda insan dışında giriş tamamen yasaklanmıştır.
RAF Menwith Hill (İngiltere)
Dünyada girilmesi yasak olan yerler içerisinde en büyük elektronik gözlem merkezi olarak ünlenen ve Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait üssün, şu an hangi amaçla kullanıldığına ilişkin net bilgi bulunmuyor. Soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği iletişim ağlarını denetlemek amacıyla kurulan üssün, bugünse uluslararası boyuttaki terörizm ve uyuşturucu ticareti suçlarının takibinde kullanıldığına ilişkin iddialar ileri sürülüyor. Bu gizemli üsse de yetkili olan sınırlı sayıdaki personel dışında kimse alınmıyor.
Gizli Arşiv (Vatikan)
Gelmiş geçmiş tüm Papalara ait kişisel belgeleri içeren gizli arşivin oluşturulma tarihi 8. yüzyıla kadar uzanıyor. 1881 yılına kadar kilit altında tutulan ve Vatikan dışından başka bir kimsenin ulaşamadığı bu arşive günümüzde ise ancak son derece uzun ve ayrıntılı bir başvuru sürecinden sonra araştırmacı ve uzmanlar alınabiliyor. Dünyada girilmesi yasak olan yerler içerisindeki gizli arşivde cilt sayısının ise 35 bini bulduğu ifade ediliyor.
Kuzey Sentinel Adası (Hindistan)
Kuzey Sentinel adası üzerinde, günümüz dünyası ve teknolojisi ile hiç karşılaşmamış yaklaşık beş yüz kadar ada yerlisi, dış dünyadan tamamen habersiz bir şekilde yaşam sürmektedir. Dünyada girilmesi yasak olan yerler içerisinde adada yaşamın bozulmaması ve korunabilmesi için bu adaya gitmek ise Hindistan hükümeti tarafından yasaklanmıştır.
Altın Rezerv Odası (İngiltere)
Londra’da bulunan İngiltere Merkez Bankası içinde yer alan altın rezervine paha biçilemiyor. Özel anahtar ve kilit sistemleri ile açılabilen bu depo, ileri düzeydeki çeşitli güvenlik önlemleri ile korunuyor. Bu rezervlere girmekse, tabiki de yetkili olan birkaç kişi dışında yasak.
Google Devasa Veri Merkezleri (ABD)
Google’ın Iowa, Oregon ve Georgia’da ki devasa veri merkezleri içerisindeki sunucular, arama hizmetlerinin ve YouTube gibi uygulamaların verimli bir şekilde çalışabilmesini sağlıyor. Google ait tüm verilerde bu merkezlerde yedekleniyor. Yüksek güvenlik önlemleri ile koruma altına alınan veri merkezlerine ise sınırlı sayıdaki yetkili dışında kimse giremiyor.
Coca Cola Gizli Kasası (ABD)
Dünyanın en popüler içecek markası olma özelliğine sahip Coca Cola’nın formülü ise dünya üzerindeki en büyük sırlardan biridir. Formül son halini aldığı 1919 yılından 1925’e kadar Trust Company Bankası’nda tutulmuş, 1925 yılından sonra ise Atlanta’da bulunan Coca Cola genel merkezine ait özel kasada saklanıyor.
Dünyada girilmesi yasak olan yerler arasında olan bu kasa iddialara göre, firma gizliliği koruyabilmek için malzemeleri anonim isimli firmalardan alıyor. Fabrika müdürlerine de yalnızca satın alacakları malzeme bilgisi gidiyor. 9 ayrı maddeden oluştuğu ileri sürülen formülde şeker, kafein ve karamel gibi maddelerin kullanıldığı biliniyorsa da diğerleri hakkında net bilgi bulunmuyor ve özellikle 7. Malzemenin 7x olarak isimlendirildiği iddia ediliyor. Yine formülün yalnızca iki üst düzey çalışan tarafından tamamlanabileceği de ileri sürülen iddialar arasında bulunuyor.