Apartmanlarda ve kat mülkiyetinin geçerli olduğu binalarda balkonların kapatılması uygulamaları, Dubleks Ev Teras Kapatma Cezası nedir gibi hukuki konular oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Kat Mülkiyetine konu yapılarda karşılaşılan balkon kapatma bazı durumlarda bina sakinleri arasında da tartışma ve anlaşmazlıklara neden oluyor. Peki, balkonlarını kapatarak kullanmak isteyen kat malikleri ile apartman sakinlerinin durumu nedir? Hangi durumlarda balkon kapatılabilir, hangi hallerde balkon kapatma uygulaması yapılamaz? Konunun Kat Mülkiyeti Kanunu ve İmar Kanunu açısından hukuki boyutu nasıldır? İşte balkon kapatma konusunda merak edilen her şey…
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Açısından Dubleks Ev Teras Kapatma Cezası Nedir ve Hukuki Değerlendirme
Binanın dış görünüşüne de etki edecek olan kapalı balkon uygulamalarının Kat Mülkiyeti Kanunu ve İmar Kanunu açısından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bu uygulamaların izin ve ruhsat durumları da bu sayılan kanuni düzenlemeler ile yargı mercilerinin kararları kapsamında belirlenir.
Buna göre; Balkon kapama uygulamalarını öncelikle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında değerlendirmek gerekir. Kat Mülkiyeti Kanuna göre, kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle koruma mecburiyetleri vardır. Bu kanunun 19. maddesi düzenlemesinde,
hükmü getirilmiştir.
Bu genel açıklamalar ışığında ara duvar kaldırma işlemi yapmaksızın yalnızca balkonların kapalı hale getirilmesi noktasında kat maliklerinin 4/5’nin rızası yeterli olurken, ara duvarların kaldırılarak balkonun oda içine dahil edilmesi ise binada mimari proje değişikliğine gidilmesini gerektireceğinden tüm kat maliklerinin rızasına bağlıdır.
Uygulamaya yön veren Yargıtay kabulü de bu yöndedir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 2016/7042 sayılı kararında da,
şeklinde ifadelere yer verilmiş ve konunun hukuki boyutu da çizilmiştir.
3194 Sayılı İmar Kanunu Açısından Hukuki Değerlendirme | Dubleks Ev Teras Kapatma Cezası
3194 sayılı İmar Kanunu 21. Madde düzenlemesinde,
hükmüne yer verilmiştir.
Bu açıdan değerlendirildiğinde balkonların kapatılmasında ruhsat alınıp alınmaması gerekliliği, balkonun kapatılması ile bağımsız bölüm sayısı ve alanının artıp artmadığı, çekme mesafesinde ihlal yapılıp yapılmadığı, binanın statiğine zarar verilip verilmediği, cephe görünümünde oluşan değişikliğe göre belirlenir.
Bu kapsamda oda ile balkon arasındaki duvarın kaldırıldığı durumlarda bağımsız bölüm alanı artacağından bu inşai faaliyetler için ruhsat alınması gereklidir. Yalnızca balkonun kapatıldığı durumlarda ise durum balkonun gömme ya da çıkma balkon olmasına göre ayrı ayrı değerlendirilir.
Yeni ve fazla alan elde edilmeyen, çekme mesafesini ihlal etmeyen, cephe görünümünde esaslı değişikliğe yol açmayan gömme balkonlarda ayrıca bir ruhsat gerekmez iken, çıkma balkonların ruhsatsız şekilde kapatılması ise mümkün değildir. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki çıkma balkonlarda kapama yapılması mesafe ihlaline neden olduğundan kanuna aykırı uygulama olarak kabul edilir.
Ek olarak: Projeye aykırı olarak cam balkon kapatmak ile ilgili Yargıtay kararı ise;
Yukarıda yapılan veya yapılacak olan balkon ve teras konularına yönelik dava ya da temyiz konuları üzerinde durduk. Balkon yapımında kat maliklerinden birinin dava etmesi durumunda eski hale getirmek gerekli mi veya açılan davanın reddine karar verilmesi durumda neler yapılabileceğiyle ilgili konulara değindik.