Kendi işini kurmak isteyenlerin birçoğu az sermayesi olduğu için ya da sağlam bir iş fikri bulamadığı için kaçınmaktadır. Fakat risk olmadan da iş olmaz.
Kendi işini kurmak isteyenlerin öncelikle yapması gereken; iş kurarken harcayacakları zamanı, işin maliyetleri ve işin oturma süreci gibi birçok konuyu göz ardı etmeleri olacaktır. İş kurma konusunda ısrarcı olmalıdır.
Satış şeklinizi kendiniz belirleyerek, düşük sermaye ile yeni bir işletme kurabilirsiniz. Stoksuz satış ile yapacağınız ürün satışlarında geniş kitlelere hitap edebilir satışlarınızı artırabilirsiniz.
Dropshipping Nedir? | Stoksuz Satış Nedir?
Dropshipping, firmanın ürün stokları tutmadan, tedarikçilerinin deposu üzerinden alıcıların siparişlerini almasıdır. Stoksuz satış olarak ifade edilen bu yöntem ile firma, ürün stoku tutmayarak tedarikçi firmaya yönlendirmekte ve tedarikçilerin deposu üzerinden siparişleri yönetmektedir. Bu yöntemle firma, bünyesinde ürün stokları bulundurmadan tedarikçilerin ürünlerini satabilmektedir.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
XML entegrasyonu yapılarak uygulanan bu yöntem ile satışına devam etmektedir. XML entegrasyonunda stoksuz satış yapmak isteyen firmaya, tedarikçi firma satmak istediği ürünlerin; ürün bilgilerini, ürün fotoğraflarını ve ürün fiyat bilgileri dosyasını göndermektedir. Stoksuz satış yapmak isteyen bu firma ise kendi e-ticaret sitesi üzerine dosyayı eklemekte ve tedarikçi firmadan ürünlerini çekerek temin etmektedir.
7 Adımda Dropshipping ile Kendi İşinizi Kurabilirsiniz!
Dropshipping ile ürünlerinizi geniş kitlelere hitap ederek stoksuz ve kolay bir şekilde satabilirsiniz. Daha çok sermayesi düşük olan kişilerin tercih ettiği bu iş sahasına başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey karar vermek olmalıdır.
Sizler de önünüze bir kâğıt alabilir ve hangi işleri yapmak istediğinizi yazabilirsiniz. Bunun sonrasında tuttuğunuz bu notları internette araştırabilir ve kurmak istediğiniz işler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Amazon dropshipping veya Trendyol dropshipping gibi siteleri inceleyip bili sahibi olabilirsiniz.
1- Dropshipping Hakkında Bilgi Edinin
İşinize başlamadan önce itina ile yapmanız gereken şey, kulaktan duyma bilgiler yerine, bilen kişilerden ve detaylı araştırma yaptıktan sonra yani kendinizi bu konuda donanımlı hale getirmeniz. Bilgi edineceğiniz konulardan biri de Türkiye’de dropshipping nasıl yapılır? Konu hakkında yeterli donanıma sahip olduktan sonra ürün satışı işi ile ilgilenmeye başlamanız.
2- Drop Shipping Niş Alanınızı Seçin
İkinci adım ise tüketiciler tarafından talebin en yüksek olduğu alanlara yönelmeniz olacaktır. Yüksek satış kombinasyonu elde edeceğiniz yeterince talep görebileceğiniz ürünlere yönelmek olacaktır.
3- Stoksuz Satış Tedarikçisini Seçme
Ürünlerinizi temin edebileceğiniz noktasında bütün pratik bilgilere sahip deneyimli, tecrübeli ve alanında itibar görmüş bir tedarikçi seçmeniz sizin için avantaj olacaktır. Kaliteli ürünler ile ürünlerin gerçek toptan fiyatlarını verdiğinden emin olduğunuz ve acele sevkiyatla birlikte ürün stoku hakkında bilgilendirme yapabilen tedarikçi tercih etmelisiniz. Türkiye’de Dropshipping veren firmalar araştırabilir, tedarikçinizi yerli ve yabancı tercih edebilirsiniz. Yabancı tedarikçilerde dikkat etmeniz gereken husus gümrük gibi konularda detaylara bakmanız.
4- Ürünlerinizi Seçin
Dropshipping ile yapacağınız satışlarda ürün tercihi dikkat etmeniz gereken diğer bir husustur. Siteniz üzerinden müşterilerinize satacağınız ürünleri seçerken kargo aşamasında en az sorun yaşatabilecek olan ürünler tercihiniz olabilir. Özellikle ürün tedariki, kargo süreçleri, mail yönetimi gibi birçok unsuru göz önünde bulundurmanız önemlidir.
5-İşinizi Tanıtın
E-ticarette en önemli şeylerden birisi de sosyal medya hesapları üzerinden satış ve reklam yapmaktır. Bu nedenle ürünlerinizi bulup, e-ticaret sitenizi hayata geçirdikten sonra yapmanız gereken şeyler arasında sosyal medya hesaplarınızı kurmak olacaktır.
İşinizi kaliteli bir şekilde tanıtarak çok çeşitli kitlelere hitap etmeye çalışmalısınız. Yapacağınız işi hizmeti sosyal medya üzerinden, içerik pazarlama, video pazarlama gibi yöntemler
kullanarak tanıtabilir ve tüketicileri kendinize çekebilirsiniz.
6- Sunacağınız Kaliteli Hizmetle Farkınızı Ortaya Koyun
Kaliteli bir hizmet sunmanız her zaman müşterilerinizin olacağına işarettir. Müşteri memnuniyetini sağlayarak müşteri trafiğinizi artırabilir ve sizin satış elemanınız olabilirler. Sizin sunduğunuz kaliteli hizmetten memnun kalarak çevresine sizi tavsiye edecektir ve satış potansiyelinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
Kalıcı müşteriler sağlamak adına kampanyalar düzenleyebilir ve müşterilerinize güven sağlayabilirsiniz. İnternette yeni yeni yer almaya başlayan bir e-ticaret firması olarak müşterilerin güvenmesi ve olumlu yorumlar söylemesi size avantaj olarak dönecektir.
7- Dropshipping İşinizde Profesyonel Olun
Dropshipping işinize sorumluluklarınızı bilerek ve özenli bir şekilde yaklaşmanız sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Ev ortamında çalışmalarınızı devam ettirecek olmanız sizi rehavete sürüklememeli. Disiplinli bir şekilde işinize odaklanmanız profesyonel olmanıza yardımcı olacaktır.
Dropshipping Avantajları
Drop shipping en büyük avantajı depoya ihtiyaç olmadan internet üzerinden yapabiliyor olmanız. Depo ihtiyacınızın olmaması sorumlu kişilere olan ihtiyacı ve iş yükünüzü azaltmakta ve maliyeti düşürmeye yardımcı olacaktır.
Daha çok müşteri çekmek ve farklı kitleye hitap etmek adına ürün yelpazesini geniş tutmanız açısında birden çok tedarikçi ile çalışabilirsiniz.
e-ticaret sitesi üzerinden istediğiniz şekilde yönetebilir ve nerde olursanız olun kontrol sizin elinizde olacaktır. Sipariş ve kargo takibi yapmanız adına kolaylık olacaktır.Büyük bir sermayeye ihtiyaç olmadan işe başlamanız da ayrı bir avantajdır.
Maliyeti azaltan başka bir özellik ise satmadığı ürünlerden sorumlu tutulmaz. Satışa sunulan ürünlerin stok maliyetini tedarikçi firma ödemekte ve maliyeti azaltmaktadır.
Tedarikçi firma tarafından yapılan ürün paketlenmesi ve kargoya verilmesi işlemi de işinizi kolaylaştıran yollardan biridir.
Dropshipping Dezavantajları
Dropshipping | Stoksuz satış noktasının dezavantajlarından biri sattığınız ürünün kalitesini bilememeniz. Ürünlerin çıkardıkları sorunlar karşısında, müşteri desteği noktasında problemler yaşamanıza ve eksik kalmanıza neden olabilir.
Müşteri memnuniyeti noktasında yaşayabileceğiniz başka bir sorun ise tedarikçinizin yapmış olduğu hataların sizin üzerinize kalabilir.
Stok yönetimini ve kargo takibini tedarikçi firma ile eş zamanlı yapmaya gayret etmelisiniz. Birden çok e-ticaret firmaları aynı tedarikçi firma ile çalışabilir ve bu da ürünlerin stokta tükenmesine neden olabilir. Kargo takibinde ise iletilmeme ve geç gönderilme gibi sorunları yaşamamanız adına takipte olmanız müşteri memnuniyeti açısından önemlidir.
Tedarikçi firma ürün bilgilerini yanlış girilebilir. Bu durumda ürün bilgilerinin doğru girilip girilmediği takip edilmelidir. Tüketiciler yanlış bilgilendirmemeye gayret etmek önemlidir.
Kar amaçlı yapılan bu işte düşük kar marjlarıyla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek olabilir. Rekabetin bir hayli fazla olduğu ve ürünler üzerine çok az kar koyarak satış yaptığı bilinerek düşük marjla karşılaşabilir ve uzun yıllar sürebilir.
İşlem başına kesilen komisyonları da unutmadan hareket etmeniz kar marjını daha da azalmasına neden olabilir.
.