Doğru nefes alma teknikleri; iç organların, bezlerin, sinir sisteminin ve beynin işlevi için gereklidir. Beynin diğer organlardan daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Yeterli oksijen alamamanız, kafa karışıklığına, olumsuz düşünceye ve depresyona neden olabilir.
Doğru nefes teknikleri, tüm bu yetersiz solunum sorunlarını ortadan kaldıracak ve yaşam kalitesini artıracaktır.
Doğru Nefes Alma Teknikleri Faydaları Nelerdir?
Doğru nefes tekniklerinin önemini vurgulamak için öncelikle düzensiz nefes alma ve yetersiz nefes almanın eksikliklerine bakmamız gerekmektedir. Düzenli nefes almama durumunda organlara oksijen verilmesine yardımcı olan kalp, ilk etkilenen organ olacak ve kalp krizi olasılığı artacaktır. Ayrıca yüksek tansiyon, kanser, ani ağrı gibi düşünmediğimiz ve önleyici tedbirler almamıza fırsat tanımayan konularda da doğru nefes yine etkili olacaktır. Toksinlerin % 70’inin de vücuttan doğru nefes alarak atıldığını söylersek, daha iyi nefes almanın önemini daha iyi anlayacağız.
Kalp ritmi düzeldikçe kan basıncı düşer.Kan dolaşımını düzenler.Daha kolay sindirim gerçekleşir.Stresle daha kolay baş edilebilir.Uyku bozukluklarını ortadan kaldırır.
Derin nefes alma sırasında diyaframın hareketi; iç organlara masaj yaparak bu organların kan dolaşımını uyarır. Derin nefes alma ve yavaş nefes alma, kalp üzerindeki yükü önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle kalplerimiz daha enerjik, daha etkili ve daha güçlü kalacaktır. Aynı zamanda ruhsal detoks ve meditasyon yaparak da hayat kalitemizi bir tık yukarı çekebilirisiz.
Doğru Nefes Alma ve Orijinal Nefes Arasında ki Farklar Nelerdir?
İnsan vücudu mükemmel bir tasarımdır. Bebek anne karnından ilk çıkıp hava ile dolduğunda, kas hacminin yüksek olmasından dolayı çıkardığı ses seviyesi tüm hastaneyi şok edebilir. Kişi hayatında anksiyete, korku, kaygı ve endişe ile karşılaştığında, yanlış nefes alışverişi nedeniyle diyafram kasları zayıflamaya başlayacaktır. Hal bu ki, en zor zamanlarda da nefes kontrolü ve nefes egzersizleri ile doğru nefes alışverişi sağlanabilirse, hem psikolojik hem de vücut olarak iyi bir yol kat etmiş olacaksınız.
Doğru Nefes Alma Burundan mı Ağızdan mı Yapılmalıdır?
Doğru nefes teknikleri, burundan nefes almak ve burundan nefes vermek anlamına gelir. Ağızdan nefes almak bronşlarda istenmeyen mukus salgılanmasına neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını daha hızlı yakalayabilir. Normal nefes alamayan kişiler karbondioksite daha duyarlı hale gelir. Karbondioksit ortamında daha sık nefes alırlar ve nefes alma süresi daha kısa olur. Sık nefes alan kişiler de karbondioksit ortamının heyecanı ve baskısı altında daha normal tepki verecek, kırmızı kan hücrelerinin organlara oksijen taşıma olasılığı daha da yükselecektir. Gün içinde yapılan nefes egzersizi, düzgün nefes almamıza yardımcı olur.
Doğru Nefes Alma Başlangıç Seviyesi İçin Egzersiz Önerileri
Yeni başlayacaklar için basit bir kaç nefes egzersizi önerebiliriz. 4 nefes tutun 4 nefes bırakın, 4 e kadar sayarak tekrar 4 nefes tutun ve 4’e kadar sayarak yine aynı şekilde bırakın. Bu 4 nefes uygulamasını gün içerisinde de bol bol tekrar edebilirsiniz.
Bu döngüyü dört sayıyı sayarak tekrar gerçekleştirmek ve diyaframı kullanabilmek işin kalitesini artıracaktır. Dört kez dört kez nefes alma yolculuğuna başladığınızda, düşünceleriniz pürüzsüz bir yüzeyde dolaşıyor gibi olacak ve farklı duygular üretmek için bilinçaltınızı takip etmek isteyecektir. Bu olduğunda ve bunu fark ettiğinizde, nefesinizin ritmine odaklanın ve havanın ciğerlerinize girip çıktığını hissedin. Hala dikkatinizin dağılma eğiliminiz varsa, dörtten geri sayın ve hesaplarken gözünüzde canlandırmaya çalışın. Bu alıştırmayı tamamladıktan sonra zihninizi değiştirmeden tutabileceğinizi göreceksiniz.
Doğru Nefes Alma Çocuklar İçin de Gerekli mi?
Doğru nefes teknikleri uygulanması için bir yaş skalası yoktur. Tüm dünyada fiziksel, duygusal ve entelektüel bütünlüğü sağlayan nefes tekniklerine olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Çocukların nefes egzersizlerinde en önemli nokta; beden ve zihin birleşimiyle üretilen duyguların kontrolüdür. Okula gitmelerini ve yaşamalarını engelleyen en önemli hastalıklar bademcik, farenjit, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıklarıdır. Vücut, mikroorganizmaların ağızdan nefes almasını önlemek için önleyici tedbirler alamaz. Ağızdan solunum çocuklarda sık görülen üst solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Nefeslerini kontrol eden çocuklar burundan nefes alma alışkanlığı geliştirdiklerinde hastalanma olasılıkları azalır. Çocuk diyaframın kullanımını geliştirerek derin nefes almayı ve genel nefes almayı öğrenirse, bağışıklık sistemi çok iyi bir rol oynayacak ve böylece çeşitli mikrobiyal hastalıklardan otomatik olarak korunacaktır.
Doğru Nefes Alma Teknikleri Çocuklarda Nasıl Uygulanabilir?
Doğru nefes alma tekniklerini çocuklar için göz önünde bulundurursak, bir kaç basit başlangıç hareketi ile düzenli nefes alışveriş alışkanlığı kazanmalarını sağlayabiliriz.
Birinci bölümde doğru nefes almanın faydaları çocukların anlayabileceği şekilde anlatılacaktır.İkinci bölümde bir nefes alıp verme hikayesi örneği anlatılacaktır.Üçüncü bölümde ise nefes alma hareketi çiftler veya gruplar halinde oyuna serpilerek sanallaştırılır.Dördüncü bölümde, gözleriniz kapalı sırt üstü yatarak, nefes meditasyonu ile hayal gücünüzü geliştirmektir.Beşinci ve son bölümde; birlikte şarkı söyleyerek nefesten en iyi şekilde yararlanma hedeflenecektir.