Ayrola

Diyabet Kadınlarda Cinsel Sağlığı Nasıl Etkiler

Diyabet Kadınlarda Cinsel Sağlığı Etkiler mi ?

Cinsel ilişkinin; diyabet, kalp ve kan akışı, uyku düzeni ve ruh hali için iyi olduğu bilinmektedir. Eğer diyabet hastasıysanız ve acı veren bir cinsel ilişkiniz varsa ya da uyarılmakta güçlük çekiyorsanız, cinsel ilişki pek cazip gelmeyebilir. Diyabet kadınlarda %35 oranında cinsel sorunlara yol açar. Fakat bu sorunlar ömrünüzün sonuna kadar sizinle olacak anlamına gelmiyor.

Diyabet sorununuzda olsa, cinsel yaşamınızı düzenli bir şekilde sürdürmek için çeşitli yöntemler var. Bir diyabet eğitimcisi, evlilik terapisti, cinsel ilişki ve Diyabet yazarı Janis Roszler, “Bazı kadınların sorunları erkeklerinkinden daha karmaşık olabilir, ancak çoğu tedavi edilebilir” diyor. “Diyabet hastası bir kadının kendisini tatmin edici ve zevkli bir cinsel yaşam fırsatını inkâr etmesine gerek yok.”

Diyabet Kadınlar için Cinsel Zorluklar Oluşturur mu ?

Diyabetli kadınlar için cinsel sorunların nedenleri, diyabetli erkeklerden daha az belirgindir. Ancak sinir hasarı, vajinal ve genital dokulara kan akışını yavaşlatır ve ruh hali ile hormon değişiklikleri bu durumda büyük rol oynar.

Ortak cinsel sorunlar

Diyabet Kadınlarda Vajinal Kuruluk Yapar mı ?

Diyabetli kadınlarda en büyük cinsel şikâyet budur. Vajinal kuruluk, diyabetiniz varsa iki kat daha olasıdır. Menopoz dönemine giriyorsanız veya menopoz sonrasıysanız, nedeni östrojen olabilir. Değilse, vajinanızı yağlayan sinirlere zarar gelmiş olabilir. Vajinal kuruluk ağrılı bir döngü olabilir. Cinsel ilişki kuruluktan dolayı acı verirse, vajina gerginleşebilir, daha fazla ağrıya neden olabilir veya tamamen ilişkiden kaçınabilirsiniz.

Vajinal enfeksiyonlar

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) vajinanın ağrılı olmasına neden olabilir. Maya enfeksiyonları vajinal kuruluğun yanı sıra ilişki sırasında ağrıya da neden olabilir. Amerikan Diyabet Derneği Sağlık ve Eğitim Başkanı, David G. Merrero, “Diyabetiniz kontrol altında değilse, maya ve diğer vajinal enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız daha yüksektir” diyor.

Diyabet Kadınlarda Cinsel dürtü ve orgazm sorunları çıkarır mı ?

Belki de cinsel ilişki sırasında havaya girmek sizin için zor olabilir. Ya da ilişki normal başlasa bile doruğa çıkmada zorluk çekiyor olabilirsiniz. Orgazmla ilgili problem diyabetli birçok kadın için endişe vericidir. 2016’da yapılan bir araştırma, diyabet için insülin alan kadınların, orgazma erişmekte zorlanma olasılığı, diyabet olmayan kadınlara göre %80’den daha fazladır. Bununla birlikte, düşük libido ve orgazm sorunlarının kesin nedenleri açık değildir.

Cinsel Yaşamınızı Nasıl Geri Kazanırsınız?

Bazı cinsel konular için hızlı bir düzeltme yeterli olabilir. Diğerleri için iki veya üç yönlü bir yaklaşıma ihtiyacınız olacaktır.

Uzman bir doktora görünün

Diyabetli kadınların yaklaşık %80’i doktorlarıyla cinsel sorunları gündeme getirmiyor. Onlardan biri olmak yerine açıklayıcı olmayı deneyin. Doktorunuz cinsel sorunlarınızın olası nedenlerini daraltabilir ve tedavi önerebilir. Doktorunuzla cinsel ilişki hakkında konuşmaktan çekinmiyorsanız, cinsel tıp alanında uzmanlaşmış bir doktora başvurunuz. Cinsel sorunların birçok nedeni olabilir ve bazıları diyabetle ilgili olmayabilir. Bazı antidepresanlar ve antibiyotik gibi ilaçlar cinsel yan etkilere neden olabilir. Sigara içmek ve çok fazla alkol almak gibi diğer sağlık sorunları veya alışkanlıkları da etkili olabilir.

Vajinal kuruluktan kurtulun

Reçeteli veya reçetesiz vajinal yağlayıcılar daha iyi ilişki için kullanılabilir. Ama onları sadece ilişki öncesi kullanmayın. Düzenli olarak kullanmak kalıcı çözüm sunacaktır. Fakat öncelikle bunun için doktora gitmelisiniz. Özellikle hamile kalmaya çalışıyorsanız, doktorunuzdan bir kayganlaştırıcı önermesini isteyin. Bu konuda doktorunuzdan yardım almanızın istenilmesinin sebebi, bazı kayganlaştırıcıların, spermleri engellemesinden kaynaklanmaktadır.

Menopoz veya menopoz sonrasıysanız

Düşük dozlu östrojen halkası veya krem ​​size yardımcı olabilir. Bu şekilde alındığında tüm vücudunuz östrojeni emmez. Bundan dolayı, kalp hastalığı, felç ve kanser gibi riskleri taşımazsınız. Ayrıca menopozdan sonra ağrılı ilişki konusunda yardımcı olabilecek östrojen olmayan ilaçlarda mevcut. “Ospemifene (Osphena)” vajinanın daha kalın ve daha az kırılgan olmasına yardımcı olmak için östrojen gibi davranır. İnme riskinin artması, derin ven trombozu ve endometriyal kanser konusunda uyarılar taşıdığını bilmelisiniz. Bu yüzden herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuzda görüşmenizde fayda vardır.

Zevk bölgeleri keşfedin

Cinsel arzu ya da duyumunuzu kaybettiyseniz yeni teknikler yardımcı olabilir. Vücudunuzun bölgelerini cinsel organınızın ötesinde keşfedin. Oral seks, vibratör, mastürbasyon veya bir masajla arzunuzu açığa çıkarın. Ayrıca, gerekirse seks yapmayı yavaşlatın. Roszler, “Vücudunuz diyabet nedeniyle daha yavaş yanıt verir” diyor. “Daha fazla zamana ihtiyacınız varsa eşinize söyleyin.”

Vücudunu yatağın dışına çıkar

Egzersiz, cinsel yaşamınızı birçok yönden iyileştirebilir. Stresi azaltır, esnekliği arttırır, iyi hissettiren hormonları serbest bırakır ve iyi görünmenizi ve hissetmenizi sağlar. Marrero, “Depresyonun diyabetli birçok kadın için bir sorun olduğunu unutmayın.” Depresyon için, danışmanlık, antidepresanlar veya her ikisinin bir kombinasyonu yardımcı olabilir.

Akdeniz diyeti deneyin

2015 yılında yapılan bir çalışmada, meyveler, sebzeler, patatesler, baklagiller ve kepekli tahıllara odaklanan bir diyet uygulayan tip 2 diyabetli kadınlar, cinsiyetin tüm alanlarında, uygulamayanlara göre daha memnun olduklarını bildirmişlerdir. Akdeniz diyetinin ayrıca kan şekeri seviyesini standart düşük yağ diyetinden daha fazla arttırdığı ve diyabetle bağlantılı sağlık sorunlarına karşı koruduğu görülüyor. Bu yüzden sizin için bir çözüm olabilir.

Diyabetinizi kontrol altına alın

Kan şekeri seviyenizi, kan basıncınızı ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun. Diğer yararların yanı sıra, idrar yolu ve vajinal mantar enfeksiyonu alma şansınız da azalacaktır. Hala bazı cinsel zorlukların olabilir. Fakat cinsel ilişki, diyabet için iyidir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER