Distile Su Nedir Ne İşe Yarar ? (Saflaştırılmış Yada Saf Su Nedir ?)

Distile (Saf Su) terimini duyduğunuzda bunu asla arı temiz su kaynağı zannetmeyin. Peki Gerçekte Distile Su Nedir? Zararlı mıdır ? Ne İşe Yarar ? O halde okumaya devam edin. Su, en azından bildiğimiz anlamda yaşamın Kaynağı… Canlılığın devamı açısından olmazsa olmazlardan biridir. Günümüzde temiz su kaynaklarının azaldığını hatta ülkemizin de içilebilir temiz su kaynaklarının bitmeye […]

Distile (Saf Su) terimini duyduğunuzda bunu asla arı temiz su kaynağı zannetmeyin. Peki Gerçekte Distile Su Nedir? Zararlı mıdır ? Ne İşe Yarar ? O halde okumaya devam edin. Su, en azından bildiğimiz anlamda yaşamın Kaynağı… Canlılığın devamı açısından olmazsa olmazlardan biridir. Günümüzde temiz su kaynaklarının azaldığını hatta ülkemizin de içilebilir temiz su kaynaklarının bitmeye yaklaştığını duymuşsunuzdur. Peki Distile Su Nedir ? Temiz Su Nedir ?

Temiz Su İle Saflaştırılmış (Distile) Suyun Farkı Nedir ?

Tamda bu noktada Distile Su (Saflaştırılmış su) kavramı kafanızı biraz karıştırabilir. Şimdi Distile (Saflaştırılmış) su ile Temiz Su kavramlarının farkını öğrenmeye hazır mısınız?

Distile Su Nedir?

Distile Su Nedir Ne İşe Yarar ? (Saflaştırılmış Yada Saf Su Nedir ?)
Distile Su Nedir Ne İşe Yarar ? (Saflaştırılmış Yada Saf Su Nedir ?)

Distile su, arıtma yöntemiyle elde edilen saf ve temiz bir su türüdür. Distilasyon işlemi, suyun kaynatılması ve buharlaştırılmasıyla gerçekleştirilir. Buharlaşan su buharı daha sonra soğutularak tekrar sıvı haline getirilir. Bu süreçte suyun içerisinde bulunan mineraller, tuzlar, kirleticiler ve diğer katı maddeler geride kalırken, elde edilen distile su saf su olarak adlandırılır.

Distile su, yaygın olarak laboratuvarlar, tıbbi cihazlar, endüstriyel uygulamalar ve hatta ev tipi su arıtma sistemlerinde kullanılır. Distilasyon işlemi, suyu arındırır ve içerdiği tüm kimyasal maddeleri ortadan kaldırır. Bu nedenle distile su, yüksek saflık gerektiren işlemlerde ve cihazlarda güvenilir sonuçlar elde etmek için tercih edilir.

Distile suyun bazı avantajları vardır. İçerdiği minerallerin ve kirleticilerin yokluğu, distile suyu saf ve temiz bir içme suyu alternatifi yapmaz. Çünkü saf su içerisindeki minerallerden yoksundur. Ancak, distile suyun kullanıldığı cihazlarda tortu birikimi ve kireçlenme gibi sorunlar azalır, bu da cihazların performansını ve ömrünü artırır.

Tabi, distile suyun bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Distilasyon işlemi, enerji yoğun bir süreç olduğundan işletme maliyetleri yüksek olabilir. Ayrıca, distile suyun doğal mineralleri ve iz elementleri yoktur, bu nedenle bazı insanlar için tat ve sağlık açısından tercih edilmeyebilir.

Distile Su Nedir Ne İşe Yarar ? (Saflaştırılmış Yada Saf Su Nedir ?)
Distile Su Nedir Ne İşe Yarar ? (Saflaştırılmış Yada Saf Su Nedir ?)

Sonuç olarak, distile su, distilasyon işlemiyle arıtılmış saf bir su türüdür. Laboratuvarlarda, endüstriyel uygulamalarda ve su arıtma sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Distile su, saf ve temiz bir içme suyu alternatifi sağlasa da, bazı dezavantajları da göz önünde bulundurulmalıdır. Kişisel tercihler ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak distile su kullanımı değerlendirilmelidir.

Distile Su Nedir ? Su molekülü oluşumu itibariyle iki hidrojen bir oksijen atomundan oluşmaktadır. Ancak saf bileşik H2O (Su) çok saldırgan bir çözücüdür. Hidrojenle oksijenin yanması sonucu ortaya çıkan saf su molekülü doğada karşılaştığı, Kalsiyum, magnezyum, tuz gibi mineralleri çözerek bünyesine alır.

Doygunluğu yaklaşık 7-8.5 pH olan, içerisinde arsenik gibi kimyasal kirletici, kolibasili gibi biyolojik kirleticilerin bulunmadığı, radyoaktif ajanlar bulundurmayan, Fe, Mg, Ca, Na gibi minerallerin yeteri kadar olduğu sular içilebilir sulardır.

Yani saf su içilebilir bir içecek değildir. Bünyesine sağlıklı mineralleri doğru oranda aldığında içilebilir hale gelir. Özetle Saf su, suyun içerisindeki çözülmüş minerallerin tamamının yada tamamına yakınının alınmasıyla elde edilir. Yani Distile Su Nedir Sorusunun cevabı “İçerisinde ki çözülebilir tüm maddelerden arındırılmış sudur” olur.

Temiz Su Nedir?

Temiz su doğal yada insan eliyle, biyolojik ve kimyasal kirleticilerden arındırılmış, insan sağlığına faydalı minerallerin belli oranda içinde çözündüğü sulardır. Musluğumuzdan akan, damacanalarda bulunan ve marketlerde pet şişede satılan sular temiz sudur

Distile Su Doğada Bulunuyor mu?
Distile Su Doğada Bulunuyor mu?

Distile Su Doğada Bulunuyor mu?

Molekül yapıdaki saf su çok iyi bir çözücü olduğu için karşılaştığı mineralleri anında çözüp bünyesine kattığı için doğada hiç bir şekilde bulunmamaktadır. Buharlaşarak havaya  karışan suların tekrar yeryüzüne yoğuşması sonucu oluşan yağmur suyunun saflaştırılmış su olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yanlış düşünüyorsunuz. Yağmur suyuda, havada karşılaştığı elementleri bünyesine alarak saf olmaktan uzaklaşır. Yani yağmur suyu da saflaştırılmış su değildir.

Distile (Saflaştırılmış) Su Nasıl Üretilir? 

Doğada kendiliğinden bulunmayan saflaştırılmış su, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda insan eliyle laboratuvarlarda üretilmektedir. Su defalarca ısıtılıp buharlaştırılır, tekrar yoğunlaştırılır ve onlarca filtre ve reçineden geçirilerek ters ozmoz ile saflaştırılır. İçesindeki minerallerden arındırılan su sonunda saf su haline gelir. Distile (Saflaştırılmış) su elde edildiğinde mikroorganizmalardan arınmış vaziyettedir. Suyun havayla teması halinde çoğu zaman havadaki azotla da karışabilir. Su o kadar çözücüdür ki damıtma cihazını eriyebilir metaryellerini bile çözüp bünyesine alabilir.

Distile Su İçin Tek Damıtma Yeterli Olmaz

Bu nedenle tek damıtma yetersiz kalabilir. Bu yüzden ikincil damıtma gerekebilir. İkinci damıtım işleminden hemen önce birincil damıtık suya kalsiyum permanganat eklenmesi ilksel distile sudaki organik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.

Distile Su İletken midir ?

Saflaştırılmış su hakkında şu da önemli bir bilgi… Distile su deiyonize bir yapıdadır. İçerisinde çözünmüş mineral olmayan Distile su elektriği kesinlikle iletmez. İçerisinde çözünen diğer maddeler nedeniyle su iletkenlik kazanır.

Distile (Saflaştırılmış) Su Kullanım Alanları Nelerdir ?

Saflaştırılmış Distile suyun günlük hayatta kullanım alanı geniştir. Bunlar arasında en bilinenleri otomobil aküleri ve ütü sularıdır. Ütülerde ve akülerde içerisinde mineral bulunan sular kullanılması zamanla sistemi bozacağı için saf kullanmak gerekir. Saflaştırılmış su ayrıca biyoloji laboratuvarlarında, hastanelerde, kimyasal endüstriyel alanlarda ve arıtma sistemlerinde kullanılmaktadır.

Distile (Saflaştırılmış) Su Zararlı mıdır?

Saflaştırılmış (Distile) Saf suya dokunmak tehlikelidir. Çünkü içerisindeki tüm minerallerden %99.9 oranında temizlenmiştir. Önüne gelen her şeyi çözüp eritmeye hazırdır. Saflaştırılmış su ile karşılaşan canlı hücresi suyu tamamen içine çekerek şişer ve sonunda patlar (Hipotoni). Yani saflaştırılmış su içmek hücreleriniz için hiçte iyi değildir.

Distile (Saflaştırılmış) Su İçince ne olur?

Belki bir yudum saflaştırılmış su içmek insana zarar vermeyebilir. Ancak saflaştırılmış (Distile) su tüketmeye başlarsanız vücut dengeniz bozulmaya başlar. Canlıların içmesi gereken suda belli oranlarda mineral bulunmaması şarttır. Ayrıca saflaştırılmış suyun saldırgan çözücülüğü dişlerinize de zarar verir, diş çürümelerine neden olabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda kemik ve diş gelişimi için önemli olan kalsiyum saflaştırılmış suda bulunmamaktadır.

Saf Su Temizlik için kullanılır mı?

Ütü gibi içerisinde su kullanılması gereken sistemlerde kireçlenmeyi önlemek amacıyla kullanılması gerekir. Ayrıca endüstriyel temizlik maddesi olarak da kullanılmaktadır. Özellikle plastik ve cam temizliğinde de kullanım alanları vardır. Ancak kesinlikle kişisel bakım ve temizliğinde kullanılmaz. Nedeni saflaştırılmış su, insan cildiyle temas ettiği takdirde kötü şekilde cildi tahriş eder. 

Exit mobile version