Edvard Munch eserleri arasında eşsiz bir tablo yer alıyor. Filmlerden, dizilere, haber, yorum ve makalelere kadar birçok popüler ortamda en çok konuşulan tablolardan biri olan ve Edvard Munch eserleri arasında oldukça bilinen Çığlık isimli eser aynı zamanda dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında bulunuyor.
İşte bu yazımızda, Edvard Munch Çığlık isimli eseri ile karşımızda…
Edvard Munch Eserleri Arasından Bir Başyapıt: Çığlık
Edvard Munch eserleri ile tarihe adını altın harflerle yazdırmış, 12 Aralık 1863 yılında dünyaya gelen Norveçli dışavurumcu bir ressamdır. Kendisi asıl ününe ise, “Çığlık” isimli tablosu ile ulaşmıştır. Dışavurumculuk akımına yaptığı katkılarla tanınan Edvard Munch hayatı duygusal ve ruhsal konulara odaklanan resimleri ile bilinir hale gelmiştir.
Karamsar, karanlık ve içe dönük bir ruh halini yansıtan eserleri arasında yer alan, “Çığlık” isimli tablosu ise dünyanın en çok bilinen tablolarından biri durumundadır. Edvard Munch hayatı boyunca tablolarında ölüm, melankoli ve korku gibi konulara ağırlık vermiştir. Çığlık isimli tablonun da içinde bulunduğu, Hayatın Frizleri adlı seri çalışması Edvard Munch açısından büyük başarı getirmiştir.
Çığlık başta olmak üzere Madonna, Ayrılık ve Vampir isimli yapıtlarıyla ünlenen usta ressam Munch, 23 Ocak 1944 yılında Norveç – Oslo’da, 80 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.
1- Popüler Kültüre de Etki Eden Çığlık
Edvard Munch eserleri içerisinde en çok dikkat çeken, 1893 tarihli Çığlık (Orijinal ismi Skrik) adı verilen tablo, tartışmasız Munch’un en önemli eseridir. Munch, bu benzersiz eserine ilk başta “Doğanın Çığlığı” ismini vermeyi düşünmüşse de, tablo “Çığlık” ismiyle tüm dünyada tanınmıştır.
Tablonun orijinal boyutları 84 cm x 66 cm ölçülerine sahiptir. Resmin odak noktasında, köprü üstünde acı çeken ya da çığlık atan bir figür yer alırken, geri planda yürüyen iki kişi bulunur. Fonda ise Ekeberg tepesi üzerinden Oslofjord’un görünümü vardır.
Gök kan kırmızı renge boyanmıştır. Resmin odağında yer alan figür, uzun ve ince yapılı elleri ile kafasının her iki yanını tutmaktadır, gözleri fal taşı gibi açılan figürün, açık ağzındansa sanki sessiz bir çığlık dökülmektedir.
2- Dünyanın En Pahalı Sanat Eserlerinden Biri
Bu tüm dünyaca tanınan Edvard Munch eserleri arasında bu ünlü tablo, aynı zamanda dünya üzerindeki ünlü ressamlar ve sanat eserleri arasında en pahalı eserlerden biri durumundadır. 2012 yılı Mayıs ayında, Newyork Sotheby’s Müzayede Evinde “Çığlık” isimli tablo 119.9 milyon dolara satılmıştır. Satım gerçekleştiğinde, söz konusu bedeliyle Çığlık, o ana dek açık artırma yoluyla satılan dünyanın en pahalı sanat eseri olmuştu.
3- Çığlık Tablosunu Ressamı Anlatıyor
Korku ve dehşetin tablolaşmış hali olan bu benzersiz eserin nasıl meydana çıktığını da anlatan Edvard Munch eserleri içerisinde en çok bilinen ve dikkat çeken eserin hikayesini şu şekilde açıklamıştır.
“İki arkadaşımla beraber köprü üzerinde yürüyordum. Gün batımında gökyüzü kırmızıya dönmüştü, kendimi tükenmiş halde hissederek, parmaklıklara yaslandım, arkadaşlarım ise yürümeye devam ettiler. İşte ben o anda korku içinde titremeye başladım ve doğanın içinden gelen sonsuz ve sessiz bir çığlığı iliklerime kadar hissettim”
4- Edvard Munch Eserleri İçerisinden İki Kez Çalınan Tablo
Edvard Munch Çığlık isimli tabloyu sergilendiği Oslo Nation Museum’dan (Ulusal Galeri) 1994 yılında çaldırmıştır. Tabloyu çalan kişiler resmin yerine, ‘Zayıf güvenlik tedbirleriniz için teşekkür ederiz’ yazılı bir not bırakmışlardı. Daha sonra, ünlü tablo 3 ay içinde bulunmuş ve hırsızlarda yakalanmıştır.
2004 yılında ise bu kez Edvard Munch eserleri arasından Çığlık ve Madonna isimli Munch tabloları, Munch müzesinden çalınmıştır. Olay nedeniyle gözaltına alınan hırsızlardan biri tablonun yerini yetkililere aktarmış ve bu şekilde iki yıl sonra “Çığlık” bir kez daha bulunmuştur.
Modern kültür ve sanatta son derece büyük bir etkiye sahip olan “Çığlık” isimli tabloda yer alan insan figürünün yüzünün ise, Paris bulunan “Musée de l’Homme” da sergilenen Peru’dan gelen mumyadan (Peruvian Mummy) ilham alınarak yapıldığı bazı çevreler tarafından ileri sürülmüştür.