Diş Bakımı için Püf Noktalar | Dişler İçin Doğru Bakım Nasıl Olmalı?

Hem sağlığımızı yakından etkileyen hem de yüz güzelliğimizi taçlandıran dişlerimiz ve sağlık için diş bakımı elbette çok önemli.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Hem sağlığımızı yakından etkileyen hem de yüz güzelliğimizi taçlandıran dişlerimiz ve sağlık için diş bakımı elbette çok önemli. Dişlerimize iyi bakmamız gerektiğini hepimiz iyi biliyoruz, ancak nasıl? Düzenli fırçalamamız gerektiği, belli periyotlarla diş hekimine kontrole gitmemiz gerektiği küçüklükten beri duyduğumuz klasik tavsiyeler.

Peki ya içinde bulunduğumuz dönemin koşullarda neler yapabiliriz? Koronavirüsün diş sağlığımıza etkisi, çığ gibi büyüyen şarjlı diş fırçası trendi, diş macunu seçerken nelere dikkat etmemiz gibi diş bakımı hakkında birçok merak edilen noktayı sizlerle paylaşacağız.

Elbette ki bunun için işin uzmanlarından biri olan diş hekimi Hannah Woolnough’a kulak verecek ve dişlerimiz için mükemmel tüyoları ondan dinleyeceğiz. O zaman hız kesmeden başlayalım…

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Koronavirüs Birçok Diş Randevusunu Erteletti

2 yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün sonlarına gelmeyi başardık. Bu süreçte birçoğumuz dişçi randevularını iptal etmek veya ertelemek zorunda kaldı. Evlerimize kapandığımız ve virüsün bulaş riskinden endişe duyduğumuz dönemlerde bırakın rutin diş kontrollerini, zorunlu olmadıkça hastalıklarımız için bile hastaneye gitmemeye çabaladık.

Ama artık bitiyor! O yüzden diş bakımı için ilk yapacağımız yakın bir tarihe dişçi randevusu alarak başlamak olabilir. Özellikle sigara ve alkol kullananlar ya da sık sık diş eti problemi yaşayanlar için bu çok daha önemli bir tavsiye. Rutin muayeneleriniz dışında ağzınızda bir rahatsızlık hissettiğinizde veya şikayet duyduğunuzda hemen diş hekimine başvurmanız gerektiğini hatırlatarak önerilerimize başlayalım.

Koronavirüs ile ilgili endişeleriniz hala varsa dişle alakalı operasyonlarda Covid-19 bulaşma ihtimali bulunmadığını bu nedenle de şikayetleriniz ciddi bir boyuta ulaşmadan problemin başlangıcında müdahale etmenin dişleriniz için daha faydalı olacağını söyleyelim.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Sağlıklı Diş Bakımı için Günde En Az İki Kez Fırçalamalıyız

Özellikle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez dişlerin fırçalanması diş hekimleri tarafından da ideal diş fırçalama sıklığı olarak görülüyor. Tabi günlük diş bakımı bununla sınırlı değil.

Diş ipi kullanarak diş aralarının güzelce temizlenmesi ve minimum bir defa ağız gargarasıyla ağzın çalkalanması da günlük diş bakım rutininizde yer alması gerekenler. Ancak yine de en dikkat etmeniz gereken nokta, elbette günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiği.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Dişlerin Hangi Zaman Aralığında Fırçalanması Gerekir?

Dişler için en faydalı olan fırçalama vakti, gece yatmadan önce yaptığınızdır. O nedenle yeme, içme eylemlerinizi bu vakitten önce sonlandırarak diş fırçalama sonrası yalnızca su içmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle asitli içeceklere dikkat!

Dişleriniz fırçalandıktan sonra bir hassasiyet yaşıyorken henüz bir saat bile geçmeden asitli içecekler tüketerek diş minenize zarar verebileceğinizin bilincinde olun. Yani dişlerinizi mutlaka yatmadan önce fırçalayın ve sonrasında su dışında herhangi bir şey yiyip içmeyin!

Dişlerinizi Gıcırdatıyor musunuz?

Birçoğumuz genellikle gergin ve stresli geçen günlerin sonunda uykumuzda farkında olmadan dişlerimizi sıkarız. Son zamanlarda dünyanın gündemine oturan Covid-19 salgını, ekonomi, salgın yüzünden yaşanan olumsuzluklar gibi birçok negatif durum da diş gıcırdatma oranını ciddi şekilde arttırdı.

Hatta uyku dışında günlük hayatta da bilinçsiz bir şekilde dişlerimizi sıkabiliyoruz. Bunu yapmaya başladığınızı fark ettiğiniz anda bu eylemi sonlandırmanız, kendinizi engellemeniz gerekiyor. Peki ya gece bunu nasıl başaracağız?

Diş gıcırdatma problemi yaşayan insanlar için ağız koruyucular ve gece plakları bulunuyor. Yatmadan önce ağız koruyucunuzu takar ve o şekilde uyursanız diş gıcırdatma sorununuzu büyük ölçüde hafifletebilirsiniz.

Birçok farklı ağız problemine yol açan ve ağrılarla yaşam kalitenizi bozabilen bu sorun için uzman bir hekim desteği alabilir, hekiminiz uygun görürse bir botoks enjeksiyonu yaptırmayı deneyebilirsiniz.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Dişlerinizi Dikkatli Bir Şekilde Fırçalayın!

Küçüklüğümüzden beri dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalıyoruz evet ama doğru şekilde mi? Banyo aynasında dişlerinizi fırçalarken kendinizi gözlemleyin. Diş fırçalama işlemini sistematik bir şekilde yaptığınızdan, fırçanın her dişin yüzeyine temas ettiğinden ve orayı iyice temizlediğinden emin olun.

Özellikle dişin diş eti ile buluştuğu noktaları özenli bir şekilde fırçalamayı unutmayın. Çünkü bölgeler plak oluşumunun en çok rastlandığı yerlerdir, bu tavsiyemizin hemen ardından diğer bir maddemize geçelim:

Mutlaka Florür İçeren Diş Macunları Seçin

Diş fırçalama rutinleri, zamanlamaları elbette ki çok önemli ancak dişi hangi tip diş macunları ile fırçalamalıyız? Diş macunlarının arkalarında gördüğümüz “Florür içerir” ifadesi neden bu kadar önemli?

Florür, dişlerin çürümesini engelleme konusunda başarılı olduğu kadar oldukça da güvenilir bir madde. Bu nedenle diş bakımımız için aradığımız ve kullanmamız gereken de bir içerik.

“Hangi diş macununu almalıyım?” noktasında kafanızın karışması son derece normal. Ancak seçenekleri azaltmanıza ve size diş bakımınızda yardımcı olmak için buradayız.

Florür içeren diş macunlarını içeriklerini kontrol ederek almanızı öneriyoruz. Son dönemlerde çığ gibi büyüyen kömür içerikli diş macunları için ise aynı şeyi söyleyemeyeceğiz.

İçerisinde kömür olduğu söylenilen diş macunları aşındırıcı ve tanecikli bir yapıya sahip oldukları için diş minesine zarar verme potansiyeli vardır. Bu sebeple kömür içerikli diş macunlarının macun alternatifleriniz arasında bulunmasını tavsiye etmiyoruz.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

En Mantıklı Seçim: Şarjlı Diş Fırçaları

Çok eski dönemlerden beri kullanılan misvak ve bambudan yapılmış diş fırçaları elbette doğal olması sebebiyle son derece çevre dostu. Fakat ne yazık ki dişleri yeterince iyi temizlemeyebiliyor.

Şarjlı diş fırçalarının piyasaya ilk çıktığı günden bu yana dişlere zararı olup olmadığı konusu tartışılıyor. Ancak dikkatli kullandığınız sürece en iyi alternatif gibi görünen şarjlı diş fırçalarının özellikle zamanlayıcısı bulunan bir seçeneğini tercih etmenizi öneririz.

Ayrıca bazılarında dişlerinizi fazla bastırarak fırçalamanızı engelleyecek bir basınç sensörü de bulunuyor. Diş bakımınız için basınç sensörlü ve zamanlayıcısı bulunan şarjlı diş fırçası almanızı tavsiye ederiz.

Hatta birkaç firma belli periyotlarla değiştirmeniz gereken şarjlı diş fırçası başlıklarını geri dönüştürebilir özellikle tasarlıyor. Çevre dostu biriyseniz bu geri dönüştürebilir başlıkları tercih edebilirsiniz.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Diş Beyazlatıcılar Hakkında Soru İşaretleri Sürüyor

Diş makyajı adı altında çıkan trend ve devamında oluşan bir diş beyazlatıcı piyasası gerçeği… Dişlerimizin sağlığını önemsediğimiz kadar dişlerimizin çok beyaz görünmelerini bu sayede inci gibi bir gülüşe sahip olmak istiyoruz. Diş beyazlatıcılar da tek kullanımda dişlerinizin rengini birkaç ton açmayı vadediyor. Ancak ne kadar doğru?

Dişlerinizin bembeyaz görünmesi için fırçalama rutininizin ve diş bakımınızın yanında diş hekiminize başvurarak bir beyazlatma tedavisi yaptırabilir ya da diş yüzeyindeki kirleri temizleyerek, dişlerinizin renginin açılmasını sağlayan beyazlatıcı diş macunlarından kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz bu noktada size en iyi alternatifi sunacak ve yol gösterecek kişi olacaktır.

Dişlerinizi beyazlatmayı abartmamak kaydıyla kendi seçtiğiniz diş beyazlatıcılarla da gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle internetten aldığınız ürünlerde özenli davranmanızı tavsiye ediyoruz. Dişlerinizi beyazlatarak daha estetik bir görünüm kazanmak isterken dişlerinize zarar verme ihtimalinizi unutmamalısınız.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Nefesiniz Kokuyorsa Ne Yapmalısınız?

Bazen bize nefesimiz kokuyor gibi gelmese de durum pek de öyle olmayabilir. O yüzden çevrenizde güvendiğiniz bir yakınızdan bunu test etmesini, nefesinizin gerçekten kötü kokup kokmadığını söylemesini isteyebilirsiniz. Özellikle gün içinde sık sık tükettiğiniz sigara ve kahve gibi dış etkenler ağız kokusuna sebebiyet verebilir.

Öncelikle ağız hijyenine dikkat etmek için zararlı alışkanlıklarınızdan kurtulmayı denemelisiniz. Gün içerisinde bol bol tüketeceğiniz su ya da düzenli bir ağız bakım rutini oldukça işinize yarayacaktır. Unutulmamalı ki; diş bakımı da nefes kokusuna engel olacaktır.

Diş Bakımı için Püf Noktalar

Dişleri Aşırı Fırçalamak Zararlı Olabilir!

Ne kadar çok fırçalarsanız o kadar temiz ve beyaz olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bu büyük bir yanılgı. Her şeyin fazlasının zararlı olacağını unutmayarak dişlerinizi çok fazla fırçalamamanız gerektiğini de hatırlatalım.

Olması gerekenden çok fazla fırçalanan dişlerin yüzeyinde aşınma gerçekleşeceği, ayrıca diş etlerinde çekilme yaşanarak kötü bir görüntüye sahip olunabileceğini söyleyelim. Diş fırçalama rutininizi hazırlarken aşındırıcı diş macunları ve asitlerden uzak durmanız gerektiğini de bir kez daha hatırlatmış olalım.

Bazı markaların hassas dişler için tasarlanmış özel formüllü diş macunları dişlerinize iyi gelebilir, ancak diş macunlarının hepsinin kimyasal yapılarının ve içeriklerinin birbirinden farklı olduğunu da unutmayalım. Bu nedenle sizin için en doğru diş bakımı ve diş macununu bulmak için en az 2-3 farklı diş macunu denemeniz gerekebilir.

İlginizi çekebilir: Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri

Exit mobile version