Dinozor Fosili Bulundu! Kehribarın İçinde 99 Milyon Yıl Sonrasına Gelen Küçük Dinozor

Dinozor fosili keşifleri her

Dinozor fosili keşifleri her zaman bilim dünyasını heyecanlandırmıştır. Her yeni fosilin keşfinde tarihin tozlu sayfalarına yeni bir kapı daha aralanmakta ve geçmişten günümüze önemli notlar aktarılmaktadır. İşte geçmişten günümüze canlı notlar taşıyan yeni bir fosilin daha izine rastlanıldı. Yeni fosil Myanmar topraklarında bulundu ve dünyanın en küçük dinozor fosili olma özelliği taşıyor.

Dünya üzerinde ki hayat geçen milyonlarca yıl boyunca sürekli olarak yenilenmiş ve farklı evreler geçirmiştir. Bu geçişler bazı canlıların neslinin tükenmesine bazılarının ise yeniden doğuşuna, dönemin oluşuna sebebiyet vermiştir. Nesli tükenmiş olan hayvanlar arasında ise en çok örneğine rastlanan ve bilinen canlılar ise dinozorlardır. Dinozorların fosil keşifleri ile beraber milyonlarca yıl öncesine dair önemli bilgiler elde edilmiş ve teoriler gerçekleştirilmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=Wqkie0_1RQg

Elde edilen bilgiler ve teoriler daha sonrasında teknolojinin de yardımı ile sanal dünyaya aktarıldı. Sanal dünya sayesinde dinozorları ve onların yaşamlarını daha net ve gerçekçi olarak inceleme fırsatı bulduk. Filmler ve çizgi diziler sayesinde de o dönemlere olan merak ve ilgi daha da fazla artış gösterdi. Bilim dünyasının eski çağlara yolculuğu insanlar tarafından da merakla takip edilmeye başlandı.

İşte bu meraklı takip sırasında hem bilim dünyasını hem de insanları heyecanlandıran bir dinozor fosili keşfi yapıldı. Bulunan dinozor kalıntısı bugüne kadar bulunan nesli tükenmiş hayvanlar arasında en küçük dinozor olma özelliği taşıyor. Bulunan küçük dinozor bir kehribar içine sıkışıp kalmış ve 99 milyon yıl öncesinden önemli mesajlar getirmiş.

En Tuhaf Dinozor Fosili

Myanmar’ın kuzey topraklarında bulunan fosil uzmanlar tarafından “ en tuhaf fosil” olarak nitelendirildi. Kehribarın içinde bulunan fosil günümüzde yaşayan “ sinek kuşu” boyutlarına ve şekline oldukça benzer şekilde.

Fosili bulan araştırmacı ekip 7 kişiden oluşuyordu. Yaptıkları keşif sonrasında buldukları fosile “ Oculudentavis khaungraae” ismini verdiler. Ekip içerisinde uzmanlar ve profesörlerde bulunmaktaydı. Profesörlerden birisi olan Çinli Prof. Jingmai O’Connor buldukları fosil hakkında “ bu zamana kadar eşi benzeri bulunmamış bir fosil” olarak bahsetti.

Kehribar içinde bulunan fosil hakkında verilen bilgiler de onun günümüzde yaşayan sinek kuşuna benzer özelliklerde olduğu söylendi. Her ne kadar kuşlara benzer olarak yorumlansa da gözlerinin bir kertenkele gözüne benzediği de vurgulandı.

99 Milyon Yıllık Kehribar İçinde Dinozor Fosili

Bulunan fosil hakkında önemli detaylar ve bilgiler Nature dergisinde yayımlanan makale ile bilim dünyasına aktarıldı. Fosilin, bilim dünyası için gerçekten heyecan verici bir keşif olduğu makalenin içerdiği bilgilerde görülebiliyor.

Kehribar içinde bulunan küçük dinozor yapısını fazla bozmadan günümüze kadar gelebilmiş. Kehribar içinde koruma altında olduğu için yüzü net olarak seçilebiliyor ve detaylı veriler alınabiliyor. O kadar ki ağzının içinde 100 civarı diş olduğu gözlemlenmiş.

Aktarılan bilgiler göre fosilin yapısal özellikleri şu şekilde;

Kafatasının boyutu 14 milimetreAğzının içinde ve çevresinde 100 civarı küçük ve sivri diş mevcutBu zamana kadar bulunan dinozorlar arasında dünyanın en küçük dinozoruSinek kuşuna benzer bir yapıdaAğırlığı 2 gr olarak tahmin ediliyor.

Bulunan fosil hakkında Prof. Jingmai O’Connor, dinozorun küçük olması büyük sorunları da beraberinde getirdiğini söyleyebilirim dedi. Çünkü oldukça küçük hayvanların duyu organlarını, küçük kafa yapısına nasıl sığdıracağını bulma gibi bir sorunu vardır. Ayrıca vücut ısılarını ve kendilerini koruma gibi problemleri de bulunur.

Bu küçük dinozorun sağlam şekilde 99 milyon sonrasına taşınmış olması Prof. Jingmai O’Connorı oldukça heyecanlandırmış. Onu inceleyecek olmak kendisi için çok değerli ve tuhaf bir deneyim olacağını belirtiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=0VpYw-JxfhY

Bulunan dinozor fosili, tropikal ormanlarda yaşayan dinozorların da olduğuna işaret eden önemli bir kanıt olma özelliği taşıyor. Bu konu hakkında ekipte bulunan bir diğer uzman Dr. Luis Chiappe de önemli ve heyecan verici açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklama da böylesine küçük ve kırılgan bir hayvanın günümüze kadar sağlam şekilde gelmiş olması gerçekten heyecan verici dedi.

Genelde küçük canlıların fosillerine pek rastlanılmaz. Nesli tükenmiş olan bu canlının kehribar içinde günümüze gelmesi büyük mesajlar içeriyor. Tahmin edilenin aksine dinozorlar devrinde demek ki böylesine küçük ve kırılgan dinozorlar da yaşamış. Daha sonra da ait olduğu bu dünya sahnesinden sessizce silinip gitmişler.