Dilimizin herhangi bir yerinde küçücük boyutu ile inanılmaz can yakan dil ülseri nedir ? Dil ülseri neden olur? Nasıl tedavi olunur? İşte, dilinizin ucunda ya da kenarında çıkan, dilde ağrı ve acı oluşmasına neden olan dil ülseri hakkında merak edilen her şey.
Dil Ülseri Nedir ?
Aftöz ülser olarak da adlandırılan dil ülseri ekşi , acı, tatlı ya da sıcak / soğuk geçişlerinde rahatsızlık veren dil hastalıkları arasındadır. Dilin üst kısmında yer alan deride meydana gelen bu hastalık dil kökünde kabarcıklar şeklinde de görülmektedir.
Sık sık yaşanan bu hastalık, kısa süreli oluşabileceği gibi uzun süreli de yaşanabilmektedir. Bu noktada dil üzerinde hastalıklı dil görüntüleri oluşabilmektedir. Dil ülseri görsel olarak oldukça rahatsız bir görüntüye neden olsa da dilde çıkan yaralar resimli anlatım ile aşağıda yer almaktadır.
Dil Ülseri Neden Olur ?
Dilde papilla kabarması hastalığı gibi dil ülseri de bazı nedenlere bağlı olarak yaşanır. Beyaz ile pembe arasındaki rengi ile oldukça itici görünen bu durum aynı zamanda dilde ağrı ve acı hissedilmesine de neden olmaktadır.
Dil ülseri hormon değişimlerinden ve dengesizliklerinden kaynaklı olabilir.Gıda alerjisi dil ülseri oluşmasına neden olabilmektedir. Dil hastalıkları arasındaki ülser, sigara ve alkol kullanımından da kaynaklanabilir. Uyku problemleri ve stres dil hastalıkları için uygun zemini oluşturabilir. Diş fırçalarken ya da diş tedavisi sırasında yaşanan zedeleme kaynaklı yaralar ülsere neden olabilir. Bağışıklık sistemi hastalıkları ve vücudun direncinin düşmesi dil hastalıkları için uygun ortamlardır. Ağız temizliğine dikkat etmemek ve viral enfeksiyonlar ağız içi yaraların oluşmasına neden olabilir. Regl dönemi ya da PMS dönemi de dil hastalıkları ile sonuçlanabilmektedir. Sodyum lauril sülfat içerikli diş macunları ve bakım ürünleri çeşitli dil hastalıkları oluşturabilmektedir.
Dil Ülseri Belirtileri Nelerdir ?
Dil hastalıkları arasında önemli bir yeri olan dil ülseri belirtileri ile kolayca tanınabilmektedir. İşte, neredeyse her etkiye tepki veren Aftöz ülser belirtileri !
Dilde kanama, Oluştuğu bölgede şişme, Boğaz ağrısı, Yutkunurken zorlanma, Ülserin oluştuğu bölgede morarma belirtileri ile birlikte nadiren ishal ve ateşe neden olan ülser, aynı zamanda halsizlik sebebi de olabilmektedir.
Hastalığa Neden Olan Diğer Hastalıklar Nelerdir ?
Alerjik ve mikrobal nedenlerle oluşabilen bir dil rahatsızlığı olan ülser, bazı hastalıklar sonucunda da oluşabilmektedir. Bunlar, çölyak, behçet ve crohn hastalığıdır.
Dil Ülseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dil ülseri tedavisi için öncelikle teşhis konması gerekmektedir. Dil ülseri teşhisi koyulması için ise bir Kulak Burun Boğaz hekimine ulaşılmalıdır. Dil yaraları üzerinde inceleme yapan doktor, yaptıracağı testler sonucunda hastalık teşhisi koyacaktır.
Dil ülseri ilacı olan bir hastalıktır. Kısa sürede iyileşebilecek olan hastalıkla mücadele sürecinde C vitamini yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Ayrıca ağız ve diş bakımına dikkat edilmelidir.
Ağız Yarası Nasıl Geçer ? Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Birçok ağız içi yarada tedavi sürecine gidilmeden iyileşme görülür. Hatta birçoğunda çok küçük yaralar doktora gitmeden iyileşme görülür. 1 ile 2 hafta içerisinde iyileşebilecek olan ağız içi yaraların daha hızlı iyileşebilmesi için evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. İşte evde ağız hastalıkları tedavi yöntemleri!
1 – Gargara
Evde ağız hastalıkları tedavisi için uygulanabilecek ilk yöntem tuzlu su ile gargara yapmaktır. Bunun için bir bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz eklenir, karıştırılır ve ağız gargara yapılır.
2 – Sıcaktan Uzak Durmak
Ağız yarası nasıl geçer sorusunun 2. adımında sıcaktan uzak durmak yer almaktadır. Ağız içerisinde yara varsa çok sıcak yiyecekler tüketmek yaranın daha çok tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle sıcaktan uzak durmak ağız yaraları ile mücadelede önemli bir yere sahiptir.
3 – Baharatlı Yiyeceklerden Uzak Durmak
Ağız yarası ne iyi gelir sorusunun cevabı tedavi yöntemlerinde iken, ne iyi gelmez, sorusunun cevabı baharatlarda gizlidir. Sıcak yiyecek ve içeceklerin yanı sıra çok baharatlı ya da acı yiyecekler de dilde oluşan yaraları tahriş edecektir.
4 – Alkol ve Sigara
Alkol ve sigara alışkanlığı ağız sağlığını tehdit etmektedir. Özellikle ağız içerisinde yara olduğu dönemlerde alkol ve sigaradan uzak durmak önemlidir. Aksi takdirde yaralı bölge daha fazla tahriş olabilir.
5 – Ağrı Kesici Almak
Ağız yaraları için oral ağrı kesici türlerinden biri alınarak yaranın sızlamasının önüne geçilebilir.
6 – Karbonatlı Su Gargarası
Dil ülseri için evde yapılabilecek tedaviler arasında karbonatlı su da bulunmaktadır. Bunun için bir su bardağı suya 1 tatlı kaşığı karbonat eklenmelidir.
7 – Dil Ülseri İlacı Kullanmak
Daha öncede bu hastalık ile karşılaşmış kişiler doktor tarafından yazılan bir ilacı kullanabilirler. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Bonus : Dil Ülseri İçin Hangi Doktora Gidilmeli ?
Ağzında yara çıkan birçok kişi dil ülseri için hangi doktora gidilmeli sorusunun cevabını aramaktadır. Dil ve ağız yaraları ile Kulak Burun Boğaz polikliniği ilgilenmektedir. Bu noktada KBB polikliniği aracılığı ile teşhis ve tedavi uygulanmaktadır.
Dil kanseri, gırtlak kanseri ve boğaz kanseri gibi solunum yolu ile ilgili kanserlerin oluşmasında ağız içi yaralar önemli rol oynar. Bu noktada ağızda oluşan hastalık dikkate alınmalıdır ve tedavisi için gerekli yerlere başvurulmalıdır. Ayrıca ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, iç hastalıklarla mücadelede önemli rol oynar.
Not: Sitemizde yer alan bilgiler yaygın olan hastalıklar ile ilgili bilgi vermek amacı taşımaktadır. Dil ülserinin tedavisinde kullanılması önerilen yöntemler öneridir. Bu noktada doktor tavsiyesi olmadan tedavi uygulanmamalıdır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca dikkat edilmesi gereken hasta bilgi gizliliğine de önem verilmelidir.