Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?
Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?
  1. Haberler
  2. Faydalı Bilgiler
  3. Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dil balığı nasıl temizlenir? Dil balığı ailesine bağlı olan birçok farklı balık bulunmaktadır. Bunlardan biri de dil balığıdır. Dil balığı genellikle okyanus diplerinde yaşar ve yassı balık türleri arasında yer alır. Dil balığı nasıl temizlenir? İste detaylar!

Dil balığı, diğer balıklar gibi sağda ve solda iki gözle doğmaktadır. Fakat gençlik evresinden sonra gözlerinden bir tanesi vücudun diğer tarafına doğru yönelmektedir. Böylece her iki gözü de yukarı bakan tarafta yer almaktadır. 

Dil Balığı Türleri Nelerdir?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Dil balığı türlerinin hepsi “ Pleuronectiformes” grubunda yer almaktadır. Bu grupta bulunan “ Paralichtyidea” ailesi dil balığı türlerinin bulunduğu en geniş gruplardandır. Her türün özelliği diğerinden farklıdır. Peki, bu türler nelerdir?

Körfez dil balığı
Güney dil balığı
Bayağı dil balığı

Adını yassı ve düz şeklinden, dilimsi görünümünden alan bu balık açık ve kıyı kesimlerde yaşamaktadır. Diğer bir adı ise pisi balığı olarak bilinmektedir.

Dil Balığı Nasıl Yakalanır? 

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Dil balığı, en lezzetli balık türlerinden birisidir. Kokusuz olması ile dikkat çeken bu balık türü oldukça rağbet görmektedir. Fakat dil balığını avlayabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Dil balığını taze tüketmek için avlanma mevsimlerine ve üreme mevsimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Balıkçılar bu balık türünü dip ağlarıyla avlarlar. Balıkçılar, bu balık türünü yakalamak için tavuk eti, sardalya ya da solucan gibi yemleri tercih etmektedirler. Peki, dil balığı yakalandıktan sonra nasıl temizlenir?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir ve Dil Balığı Kılçığı Nasıl Temizlenir?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Deniz tabanında bulunan dil balığı kahverengi deri ile kaplıdır. Dil balığı balıkçılarda fazla rastlanmayan türler arasında yer almaktadır. Peki, Dil balığı kılçıklı mıdır? Yassı bir yapıya sahip olan bu balık türü yok denecek kadar az kılçığa sahiptir. 

Dil balığı, lezzetli bir tada sahip olmasının yanında temizleme yöntemleri öğrenildiğinde kolayca tüketilebilmektedir. Dil balığı, çok az bulunan ve yakalanması en zor olan balık türleri arasındadır. Av sezonu dışında bulunması zor olan bir balık türüdür. Peki, Dil balığı nasıl temizlenir? İşte detaylar!

1 – Dil Balığı Nasıl Temizlenir? Dil Balığı Lezzetli mi?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

 Dil balığı nasıl temizlenir? Dil balığını temizlemenin farklı yolları mevcuttur. Burada önemli olan balığı parçalamayacak yöntemlerle temizlemektir. Dil balığı nasıl temizlenir? Dil balığını temizlemek için kafa kısmından başlamak gerekir. 

Balığın kafa kısmından kesikler açılmalıdır. Fakat kafa kısmından temizlemek mümkün olmuyorsa kuyruk bölümünden deriyi almak için küçük kesikler açılmaktadır. Açtığınız bu kesikler sonrasında bıçak veya pense ile deri hızlı bir şekilde çekilmelidir. Bunun nedeni ise dil balığının derisinin çok sert bir yapıda olmasıdır. Peki, Pisi balığı nasıl temizlenir?

Deri yüzüldükten sonra alt kısımlarında kalan yüzgeçler dikkatlice kesilmelidir. Pisi balığının yüzgeçleri yumuşak olduğundan bıçakla kolayca kesilebilmektedir. 

Tüm bu işlemler bittikten sonra, karnı yukarıdan aşağıya doğru dikkatlice kesilmelidir. Sonrasında iç organları bıçak veya elle çıkarılabilir. Tüm aşamalardan sonra balık pişirme aşamasına geçilebilir. 

2 – Dil Balığı Nasıl Pişirilir Tavada Yöntemi 

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Dil balığının fırında çok lezzetli olmasının yanında tavada kızartması da oldukça seviliyor. Dil balığı nasıl temizlenir? Balığı kızartmaya başlamadan önce dil balığını bir süre su altında bırakıp yıkamak gerekiyor. Yıkama sonrasında kuruması için temiz bir yere bırakarak beklenmelidir.

Dil balığı kuruduktan sonra karabiber ve tuz kullanılarak iki tarafının da iyice ovulması gerekmektedir. Tereyağlı dil balığı nasıl pişirilir? Balığı kızartmak için tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. 2,5 yemek kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Tavayı kısık ateşte 1 dakika kadar bekletin.

Tüm bu işlemlerden sonra dil balıklarınızı yapışmayan tavanızın içerisine koyun. Balığın her iki tarafının da 4 dakika kadar pişmesini bekleyin. İki tarafı da kızardıktan sonra servis tabağına koyup servis edebilirsiniz.

3 – Dil Balığı Nasıl Temizlenir ve Fırında Nasıl Pişirilir?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Deniz balıkları içinde dil balıklarının eti en lezzetli etlerden biridir. Dil balığı faydaları nelerdir? Tüm temizleme işlemlerinden sonra fırında kısa sürede pişirebileceğiniz dil balığı, yiyenlerin hayran kalacağı kadar güzel ve lezzetli bir balık türüdür. Pisi balığı nasıl pişirilir? İşte tarifi!

  • Öncelikle balığın deri ve kılçık kısımlarını alınmalıdır.
  • Ardından temizlemiş olduğunuz dil balığını bol suda yıkayın ve fazla suyunu kâğıt havlu yardımıyla alın.
  • Zeytinyağı ile istediğiniz baharatlarla harmanlayın.
  • Dil balığını tuzlayıp yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye alın.
  • Sarımsaklı zeytinyağını ise üzerine sürüp bir iki dilim limon yerleştirin.
  • Hazırladığınız dil balığını önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 20 dakika kadar pişirin.
  • Sonrasında kısık ateşte erittiğiniz tereyağını balığı fırından çıkardıktan sonra tabağa aldığınızda üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

Dil Balığı Nasıl Yazılır? 

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Nasıl yazıldığını insanlar merak etmektedirler ve araştırmaktadırlar. Peki, dil balığı nasıl yazılır? Türk Dil Kurumu kurallarına göre dil balığı ayrı yazılmaktadır.

Dil Balığının Fiyatı Nedir?

Dil Balığı Nasıl Temizlenir? | Dil Balığı Fiyatı Nedir?

Dil balığı etinin en lezzetli olduğu balık türlerindendir. Yüksek protein içerdiği ve omega 3 bakımından zengin olduğu için diyet yapacak olanların önemli bir besin kaynağıdır. Bu balık türünün beyin fonksiyonlarından kalp sağlığına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Bu yüzden bu balık türünün 2023 Ağustos ayı itibariyle kilogram fiyatı 350 TL aralığında olmaktadır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!