Kalp Krizi Nedir ?
Kalp krizi, günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olarak bilinmektedir. Oldukça sık karşılaşılan bu sağlık problemi sebebiyle birçok kişi kalp krizi nedir diye araştırma yapmaktadır.
Kalp damarlarının herhangi bir sebep den ötürü tıkanmasına bağlı olarak, kalbin yeterince oksijen almamasından dolayı oluşan hasara kalp krizi denilmektedir. Günümüzde yediden yetmişe herkeste görülen bu rahatsızlık peki neden olur ve belirtileri nelerdir? Sık karşılaşılan bu sağlık probleminin tedavisi nasıl yapılmaktadır? Tüm merak edilen bu soruların cevaplarını gelin birlikte inceleyelim.
Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi belirtileri oldukça dikkat çekicidir. Ölüme varan sonuçları olan bu rahatsızlığın belirtilileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme, baş dönmesi, bulantı ve kusma yer almaktadır. Bu belirtilerden en dikkat çekeni ise göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır.
Omuzlarda boyunda ağrı ile kendisini gösterebilen kalp krizi anında hastanın durumunu analiz etmek büyük önem taşır.
Kalp krizi geçiren kişide ortaya çıkan kalp kası ağrısı ve ritm bozuluğunun sonucu olarak kalp sıkışması yaşanması, yine kriz belirtisi olabiir.
Özellikle bu iki belirtinin görüldüğü kişilere acil müdahale yapılması son derece önemlidir. Zira kriz geçiren bir kişiye acil müdahale yapılmaz ise sonu ölüme varabilen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda ani ölümlerin %80 ‘i kalp krizinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?
Dünya genelinde yaşanan ani ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer alan kalp krizi, birçok sebepten ötürü olabilmektedir.
Bu krizin başlıca sebepleri arasında sigara gelmektedir. Sigara içen kişiler içmeyenlere göre 5 kat daha fazla risk altındadır. Tıpkı sigara gibi olan ve damaları tıkayan LDL yani kötü kolesterol da krizin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Kalp krizinin nedenleri arasında yüksek tansiyon da bulunmaktadır. Yüksek tansiyon hastaları tedavi edilmez ise zamanla damaları tıkanabilmektedir. Damarları tıkanan hastalar, ciddi şekilde kriz ile baş başa kalabilmektedir.Bir başka neden ise Obezitedir. Hızla kilo almaya devam eden ve aşırı kilosu bulunan hastalar kriz ile karşı karşıyadır. Zira alınan aşırı kilolardan dolayı kişinin başta tansiyonu olmak üzere bir sağlık değeri bozulacaktır. Sağlık problemleri başlayan obez bir kişi zayıflamaz ise kalp kriziyle karşı karşıya kalacaktır.Kalp krizinin nedenleri arasında depresyon ve stres de gelmektedir. Stresli veya depresyonda olduğumuz zamanlarda kalp duvarlarında ciddi bozulmalar meydana gelmektedir. Bu bozulmalar ise zamanla kalp krizine ve ani kalp durmasına neden olabilmektedir.
Kalp Krizi Tedavisi
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan ve ani ölümlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan kalp krizi durumunda müdahale zamanlaması son derece önemlidir. Acil müdahale yapılmayan hastada ölüme varabilen sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Cerrahi Müdahale
Kalp krizi tedavisi için yapılan uygulamalar arasında cerrahi girişimler bulunmaktadır. Damar tıkanıklığından kaynaklanan hastalarda genellikle stent veya balon tedavisi uygulanmaktadır. Oldukça basit olan bu işlemler sayesinde hastanın tıkalı damarı açılabilmektedir.
Bypass
Bir diğer tedavi yöntemi ise Bypass ameliyatıdır. Hastanın organlarından alınacak damarlar ile tıkalı damarların değişimi yapılmaktadır. Oldukça zor olan fakat kesin sonuç veren bu cerrahi girişimden sonra hastalar bir süre hastane de yatması gerekmektedir.
İlaç Tedavisi
Kalp krizi tedavisi kapsamında ilaç tedavisi de yer almaktadır. Hastalara verilecek ilaçlar vasıtasıyla tıkalı damarda kan akışının sağlanması amaç edinilmiştir. Eğer sizin de bir kalp probleminiz varsa en yakın hekime başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Alınacak önlemler ile kalp krizinin önüne geçebilirsiniz.
Kalp Krizinden Korunma Yolları
Günümüzün en tehlikeli hastalıklarından biri olan kalp krizi, ani ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Kalp krizi riskine karşı birtakım önlemler alarak bu rahatsızlığın önüne geçilebilmektedir.
Sigara kullanımı kalp krizinde önemli yer tutmaktadır. Yapılan araştırmalarda sigara içen bireyler, içmeyen bireylere oranla 5 kat daha fazla risk altındadır. Bu nedenle kalp sağlığınız için mutlaka sigara alışkanlığını bırakmanız önerilir. Sağlık ve düzenli beslenmenin yanı sıra düzenli spor yapılması son derece önemlidir. Yapılan düzenli yürüyüş ve sporlar da kişinin tansiyon dengelenmekte ve tansiyondan kaynaklı krizlerin önüne geçilebilmektedir.Sağlık ve düzenli beslenmek LDL yani kötü kolesterolün önüne geçilmesinde büyük rol oynar. Aynı zamanda yağlı yiyeceklerden uzak durmakta damar tıkanıklığı açısından son derece önemlidir.Stres ve depresyonda kalp krizinin nedenleri arasında yer almaktadır. Stres veya depresyon anında farklı aktivitelerin yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kalp rahatsızlığı veya kalp rahatsızlığını tetikleyecek bir hastalığınız var ise mutlaka stres ve depresyondan uzak durulması son derece önemlidir.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp krizi hastalığında da mutlaka ve mutlaka doktor önerilerine uyulmalıdır. Hasta yakınlarının da sağlık hizmetleri alırken ve bunlara başvururken kişisel verilerin korunması kanunu kapsamındaki kişisel kural ihlallerinden sakınmaları gereklidir.