Dikenli İncir Faydaları Nelerdir | Dikenli İncir Nerede Yetişir | Şifa Kaynağı Dikenli İncir Fiyatı

Dikenli incir meyvesi pek

Dikenli incir meyvesi pek çok isimle toplumda biliniyor. Hint inciri, Firavun inciri, Frenk yemişi veya Frenk inciri olarak da adlandırılan bu meyve, şifa deposu olmasıyla nam salmış durumda. Peki, toplumda bahsedildiği gibi dikenli incir gerçekten de şifa kaynağı mı? İşte, her yönüyle Hint inciri hakkında merak edilenler…

Dikenli İncir Nedir ?

Dikenli incir bir meyvedir. Doğada kendiliğinden yetişen bu meyvenin üçerinde pek çok diken bulunmaktadır. Tatlı bir tadı olan bu sulu meyve farklı pek çok isimle de anılmaktadır. Firavun inciri, Frenk İnciri, pabuç inciri, Frenk yemişi, Hint inciri bu isimlerden bazılarıdır. 

Bir kaktüs yaprağının üzerinde yetişen pabuç inciri, doğada kendiliğinden yetişmektedir ancak günümüzde özel olarak bu incirin yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Çünkü içerdiği besin değeri zenginliği sebebiyle dikenli incir faydaları merak edilmektedir. Dünyanın pek çok iklim koşullarının elverişli olduğu yerinde dikenli incir yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Dikenli İncir Nerede Yetişir ?

Frenk inciri hava sıcaklığının yüksek olduğu, kurak iklimlerde kendiliğinden yetişmektedir. Bu nedenle de bu meyve daha çok Doğu Akdeniz ülkelerinde görülmektedir. Hint İnciri bir çeşit kaktüs meyvesidir. Bilindiği üzere kaktüsler kurak iklimlerin bitkisidir. Dikenli incir de bir kaktüs bitkisi üzerinde yetiştiği için anavatanı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz havzasıdır. 

Opuntia humifusa olarak da adlandırılan Hint inciri, farklı topraklara farklı renklerde görülebilmektedir. Genel olarak renkleri turuncu, sarı, yeşil, kırmızı ve nadiren mordur. Bu nedenle mor dikenli incir de denmektedir.

Dikenli incir, yetiştirildiği yerlere göre farklı isimler almaktadır. Ülkemizde de kurak topraklarda yetiştirilebilen bu tatlı ve sulu meyve farklı isimler almaktadır. Yaygın kullanılan isimlerinin dışında; kaynanadili, babutsa, kürek yemişi, Kilis inciri de denmektedir.

Dikenli İncir Türkiye’de Nerede Yetişir ?

Türkiye’de de özellikle yaz aylarında sıklıkla satışa sunulduğu görülen Kilis inciri Ege Bölgesi’nde ve daha çok Akdeniz havzasında yetiştirilmektedir. Tamamen doğal ortamda yetişen bu meyvenin yetiştiriciliği Tarsus ve Anamur’da yapılmaktadır. 

Ülkemizde Frenk inciri iki farklı türde yetişmektedir. Bunlardan ilki; tüy dikenli, ikincisi ise iri mızrak dikenlidir. Anlaşılacağı üzere dikenli incirin yetiştiriciliği de, bakımı da, hasat edilmesi de oldukça zordur. Çünkü bu meyve dikenli kaktüslerin üzerinden toplanmaktadır ve meyvenin üzerinde de diken bulunmaktadır. 

İri mızrak dikenli dikenli incire göre tüy dikenli Frenk yemişinin meyve kalitesi daha yüksektir. Ayrıca tüy dikenlinin toplanması da daha kolaydır. Bu sebeple, hint inciri ekimi yapılacaksa tüy dikenli türünün tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Dikenli İncir Faydaları Nelerdir ? Mor Dikenli İncir Faydaları Nelerdir?

Dikenli incir faydaları nedeniyle özellikle son yıllarda sıklıkla tüketilmektedir. Çeşitli hastalıkları bulunan kişiler modern tıpla birlikte alternatif tıp ile de hastalıklarını gidermeye çalışmaktadır. Bu noktada Firavun inciri de şifa kaynağı olarak görülmektedir.

İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunan Hint inciri antioksidanlar bakımından da zengindir. Bu yönüyle oldukça tercih edilmektedir. Şifa kaynağı, mucize bir meyve olarak görülen dikenli incirin kolesterolden şeker hastalığına, halsizlikten strese kadar pek çok sağlık sorununa iyi geldiği söylenmektedir. Genel olarak bilinen dikenli incir faydaları şunlardır:

Bağışıklık sistemini güçlendirirMineral ve vitaminler açısından zengin olduğu için zindelik verirYüksek lif içerdiğinden dolayı kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi bağırsak sorunlarına çözüm sağlarİçeriğinde yüksek potasyum bulunduğu için kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici olurKalori miktarı düşük olduğu için ve lif içerdiğinden tokluk hissi yarattığı için diyet listelerinde sıklıkla kullanılırKan şekerini düzenlerCilde canlı bir görünüm kazandırırAfrodizyak etkisi olduğu için cinsel gücün artırılmasında etkilidirBazı kanser hastalıklarına karşı önleyicidir

Dikenli İncirin Cilde Faydaları

Dikenli incir faydaları arasında cilt güzelliği de bulunmaktadır. Düzenli olarak Frenk yemişinin tüketilmesi durumunda, mat görünümde olan cildin parlaklık kazandığı bilinmektedir. Çünkü Hint inciri sulu bir meyvedir bu yönüyle cildi nemli tutar.

Bu nedenle de cildinin mat görüntüsünden rahatsız olan kişiler tarafından özellikle tüketilmektedir. Ayrıca düzenli olarak dikenli incirin tüketilmesi durumunda kırışıklıkların azaldığı da söylenmektedir.

Bilindiği üzere pek çok cilt bakım ürünlerinde C vitamini içerikleri kullanılmaktadır. Dikenli incirde C vitamini bulunduğundan dolayı yüze sürüldüğünde cildin iyileşmesine, pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Dikenli İncir Yaprağının Faydaları Nelerdir ?

Üzerinde bilimsel çalışma yapılmamasına rağmen dikenli incir yaprağı faydaları olduğu da söylenmektedir. Günümüzde modern tıpta hastalıklarına çare bulamayan pek çok kişi, doğal meyve ve sebzelere yönelmektedir. Firavun inciri de bunlardan biridir.

Bazı diz ağrısı çeken kişiler, dikenli incirin yaprağının içinin dizlere sürülmesi durumunda şifa bulduğunu söylemektedir. Bu nedenle de tıpkı aleo vera yaprağı kullanımı gibi dikenli incirin yaprağı da sorunlu bölgelere kullanılmaktadır.  

Dikenli incir yaprağı cilt güzelliğini kazanmak için de kullanılmaktadır. Aleo Vera bitkisinde olduğu gibi bu yaprakların içindeki jelin losyon ya da tonik haline getirilmesiyle cilt üzerine uygulama yapılabilmektedir. Bunun sonucunda cilt lekelerinin giderildiği söylenmektedir. Ancak alerjik reaksiyona karşı genel uygulama öncesinde lokal bir uygulamayla denem yapılmalıdır.

Dikenli İncir Zararları Nelerdir ?

Dikenli incirin faydaları gibi zararları da bulunmaktadır. Bu meyvenin içerisinde çekirdekleri bulunmaktadır ve tüketim yapılırken çekirdekler de yenmektedir. Dolayısı ile dikenli incirin tüketimi aşırı yapıldığında bu çekirdekler, mide ve bağırsak için sorun yaratabilmektedir. 

Hangi meyve veya sebze olursa olsun, çekirdeklerinin sindirilmesi zordur. Bu sebeple tüm çekirdekli sebze ve meyveler gibi sindirim sorunu yaşanmaması için dikenli incirin de kararında tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.

Dikenli incir zararları olduğu bilinen bir meyve değildir ancak hamilelerin dikkat etmesi gerekmektedir. Alerjik reaksiyona da neden olabilmektedir. Dolayısı ile hamilelerin Firavun inciri tüketme konusunda doktorlarına danışması tavsiye edilmektedir.

Dikenli İncir Nasıl Yenir ?

Babutsa yani yaygın adıyla dikenli incir adından da anlaşılacağı üzere, üzerinde dikenlerin bulunduğu bir meyvedir. Bu sebeple de bu meyve ile ilk kez karşılaşan kişiler dikenli incir nasıl yenir diye merak etmektedir. Bu meyvenin yenebilmesi için öncelikle üzerindeki dikenli kabuğunun alınması gerekmektedir. 

Firavun incirini bir bıçak yardımıyla soyarken çıplak el kullanılmamalıdır çünkü üzerinde bulunan dikenler mutlaka ele batacaktır. Bu sebeple koruyucu bir eldiven eşliğinde meyve soyulmalıdır. Meyvenin soyulmasından sonra içindeki yumuşak ve sulu kısım yenmektedir.

Dikenli İncir Fiyatı

Şifa kaynağı olarak bilinen dikenli incir fiyatı ile merak uyandırmaktadır. Yaz aylarında özellikle Ege ve Akdeniz illerinde sıklıkla satışa sunulduğu görülen bu meyvenin fiyatı değişkendir. Genel olarak da kilo ile değil tane ile satılmaktadır.  

Günümüzde internet üzerinde mor dikenli incir, hint inciri, frenk inciri tohumu satışları yapılmaktadır. Bu tohum ve fidanların fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak dikenli incir fidanı ve tohumu fiyatları 20 TL’den başlayıp 350 TL’ye kadar varabilmektedir. Dikenli incir fiyatı, özelliklerine göre farklılaşmaktadır. Hint inciri çoklu lob olarak, tohum olarak, saksı, dikenli incir ağacı olarak satışa sunulmaktadır.

Dikenli İncir Nerede Satılır ?

Dikenli incir faydaları nedeniyle pek çok kişi tarafından satın alınmak istenmektedir. Yaz aylarında bu meyve Ege ve Akdeniz illerinde seyyar satıcılar tarafından sıklıkla satılmaktadır. Hint inciri tezgahta soyulup, yemeye hazır halde yani sıcak satışla alıcılarına ulaştırılmaktadır. Ayrıca semt pazarlarında da bahçelerinde firavun inciri yetiştiriciliği yapan küçük çaplı üreticiler, Frenk inciri satışı yapmaktadır.

Bununla birlikte manavlarda da sık olmamakla birlikte satılmaktadır.   İnternet üzerinde de babutsa satışı yapılmaktadır. Eğer bulunduğunuz ilde bu meyvenin satışı yapılmıyorsa internet üzerinden sipariş verebilir ve hatta uygun ortamı yaratabilirseniz saksıda, bahçenizde hint inciri yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

Hint İnciri Firavun İnciri Yetiştiriciliği

Hint inciri yetiştiriciliği yapmak için sıcak iklim koşulu gerekmektedir. Çünkü bu bitki 18 derece ile 35 derece arasındaki sıcaklıklarda yetişebilmektedir. Soğuk havadan ve don olaylarından direkt olarak etkilenen Kilis inciri, kuraklığa karşı dayanıklıdır.

Pek çok kaktüs bitkisi gibi bu bitki de drenajı yapılmış olan ve havalandırılmış topraklarda yüksek verim göstermektedir. Düşük yağış ve aşırı sıcaklık, bu bitkinin verimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Frenk yemişi meyvesinin oluşabilmesi için meyvenin oluşma döneminde hava sıcaklığı 15 derece ile 25 derece arasında olmalıdır. Ortalama olarak gece sıcaklığı ise 15 derece olmalıdır. Dikenli incir ağacı meyvesini genel olarak dikimden 3 yıl sonra vermektedir.

Dikimden sonraki 8.yılda da tam anlamıyla ağaçtan verim elde edilebilmektedir. Bir Hint inciri ağacının ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Türkiye’de babutsa hasadı Temmuz ayında başlamakta ve Ekim ayına kadar devam etmektedir.

Dikenli incir