DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

DGS puan hesaplama yapılan sınav sonucunda elde edilen verilere göre elde edilmektedir. Ön lisans öğrencilerinin dört senelik lisans eğitimine tamamlaması adına bu sınava girmesi gerekir. Sınav içerisinde iki farklı bölüm bulunur. Sözel ve sayısal bölümden en az 1 tane ham puan elde edildiği takdirde DGS sıralama hesaplama yapılabilmektedir. Dikey Geçiş Sınavı, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi […]

dgs-puan-hesaplama

DGS puan hesaplama yapılan sınav sonucunda elde edilen verilere göre elde edilmektedir. Ön lisans öğrencilerinin dört senelik lisans eğitimine tamamlaması adına bu sınava girmesi gerekir. Sınav içerisinde iki farklı bölüm bulunur. Sözel ve sayısal bölümden en az 1 tane ham puan elde edildiği takdirde DGS sıralama hesaplama yapılabilmektedir.

Dikey Geçiş Sınavı, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi bir sınavdır. Milyonlarca öğrenci tarafından girilen bu sınav neticesinde güvenilir olarak DGS puan hesaplama yapılır. Fakat gerek sınav öncesi denemelerde gerekse sonuçları almadan önce bireyler tarafından merak duyulur. Ortalama bir puan tahmininde bulunabilmek amacıyla DGS puan hesaplama siteleri araştırılır.

DGS Puan Hesaplama Yeni Sistem ile Nasıl Yapılır?

dgs-puan-hesaplama
DGS Puan Hesaplama

Sınav ve hesaplama sistemleri ülkemiz içerisinde sık sık değişebilmektedir. Güvenilir ve doğru DGS puan hesaplama yapabilmek için bunlara dikkat etmek gerekir. Puan hesaplama yapılması basit işlemlere dayanır. Kişilerin öncelikle sınava ya da denemeye girmesi buradan hareketle soruları cevaplandırması gerekir.

DGS sıralama hesaplama yapabilmek adına her iki bölümden de (sözel ve sayısal) en az bir netin olması gerekir. Bu işaretleme sonucunda doğrular-yanlışlar hesaplanır. Daha sonra Vepuan.com gibi güvenilir sitelere giriş yapılarak bölümlerdeki toplam doğru-yanlış sayısı girilir. Yapılan bu girişe bağlı olarak netler ve sonrasında geçmiş döneme göre sıralama tahmini verilir.

DGS Puan Hesaplama Sıralama için Kesin Sonuç Verir mi?

Her ne kadar güncel sistem üzerinden DGS puan hesaplama yapılsa da sıralamalar adına kesin bir sonuç verilmesi imkânsızdır. Çünkü sıralamalar o dönem içerisindeki sınavın standart sapma yani zorluğuna göre ortaya çıkar. Sapma ne kadar çoksa geçmiş döneme göre sıralamalar değişir. Vepuan.com sitesi üzerinden son beş yıla dair sıralama bilgisi alabilir ve buna göre DGS puan yorumları oluşturabilirsiniz.

DGS 300 Puan Kaç Net Nasıl Öğrenirim?

dgs-puan-hesaplama

İhtiyacınız olan puanı önceden hesapladıysanız ve kaç net yapmanız gerektiğini tahmin ediyorsanız deneme yanılma yöntemini kullanın. DGS puan hesaplama sitesine giriş yaparak tahmini doğru yanlışlar oluşturun. Buna göre net ve puanınız hesaplanarak size bilgi verilecektir. Yalnız hesaplama sırasında ön lisans başarı puanınız da etkili olacağından bunu eklemeyi unutmayın.

Güvenilir ve Gerçeğe En Yakın Sonuçlar için Vepuan.com ile Tanışın!

Gerek sıralama hesaplama gerekse DGS puan hesaplama adına doğru site ile çalışmalısınız. Aksi takdirde yanıltıcı bilgiler ışığında olumsuz sonuç alabilirsiniz. Vepuan.com bu aşamada size yeni sistem üzerinden bilgi verecektir. Doğru-yanlış sayınıza göre önce netleri buradan da hareketle ham puanınızı hesaplar. Daha sonra ön lisans başarı kat sayınız da eklenerek tercih puanınız ortaya çıkar.

DGS Nedir?

dgs-puan-hesaplama

Dikey Geçiş Sınavı’nın kısaltması olarak kullanılmaktadır. 2000li yıllardan itibaren ön lisans öğrencilerine fırsat sunması amacıyla geliştirilmiştir. Üniversite sınavında ön lisansa puan, sıralaması yeten ancak daha sonra bunu lisansa tamamlamak isteyenler için uygundur. Ön lisans kapsamında 2 senelik ders ve stajlar verildikten sonra başvuru yapılıp kazanılırsa lisans eğitimi için +2 sene daha eğitim görülebilir.

2023 DGS Taban Puanları Nereden Öğrenilir?

Puan hesaplama yapıldıktan sonra bireylerin taban puanlar çerçevesinde başvuru yaptığı görülmektedir. Başvurularda güncel taban puanlarını baz almak gerekir. Bunun adına da bir önceki senenin son başvuru istatistikleri baz alınmaktadır. 2023 DGS sıralama hesaplama sonrasında 2022 yılında yerleşen öğrencilerin istatistiklerine ÖSYM sayfasından ulaşarak başvuru yapabilirsiniz.

DGS Ne Zaman ve Kaç Sorudan Oluşuyor?

2023 DGS için başvurular 29 Mayıs – 5 Haziran arasında alınmaya başlandı. Sınavın gerçekleştirilme tarihi ise 16 Temmuz 2023 olarak belirlenmiştir. Sınava giren öğrencilerin karşılaşacağı soru sayısı ise toplamda 100’dür. 50 sözel, 50 sayısal bölüm olmak üzere soru dağılımları belirlenmiştir. Geçmişteki soru sayıları ise şekildeydi:

2013 yılı ve öncesi 160 soru (80 sözel, 80 sayısal)
2014- 2021 senesi arası 120 soru (60 sözel, 60 sayısal)
2022 yılı ve sonrası 100 soru (50 sözel, 50 sayısal)

 

Kimler Dikey Geçiş Sınavı Başvurusu Yapabilir?

Ön lisans başvurusu yapıp yerleşmiş öğrenciler eğer bölümlerini bitirirse başvuru yapabilir. İki sene içerisinde tüm derslerin verilmiş olması gerekir. Aynı zamanda bölüm kapsamında yer alan varsa staj ve tezin de teslim edilmesi durumu oluşmalıdır. Bunlar neticesinde mezun sıfatına ulaşan ön lisans öğrencileri başvuruda bulunabilir.

Exit mobile version