Deyrulzafaran Manastırı: Tarihin Günümüze Yansıması

Mardin Deyrulzafaran Manastırı, hem

Mardin Deyrulzafaran Manastırı, hem tarihi hem de kültürel açıdan önemli yapılardan biridir. 5. Yüzyılda inşa edilen manastır, günümüze dek ayakta kalmayı başaran nadide eserlerdendir. Deyrulzafaran Manastırı tarihi, Süryani Kilisesi ile de özdeşleşmiş bir haldedir. Mardin’in Süryani nüfusu için bu tarihi manastırın önemi oldukça fazladır.

Deyrulzafaran Manastırı vikipedi içerisinde de en fazla araştırılan kutsal yapılardan biri olmuştur. Bir diğer adı Deyrüzzaferan Manastırı olan bu tarihi yapıyı gelin daha yakından inceleyelim.

Tarihin En Önemli Yapılarından Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı tarihi tam tamına 5. Yüzyıl ortalarına dayanan güçlü bir yapıdır. İlk olarak 5. Yüzyıl civarında inşa edilen manastır, zamanla günümüzdeki halini almıştır. Manastıra yapılan eklemeler 18. Yüzyılda sona ermiştir.

Mardin ilimizin en önemli simgelerinden biri olan manastırın Süryani cemaati için de önemi büyüktür. Mardin’i Mardin yapan eserlerden bir Mor Gabriel Manastırı bir de Deyrulzafaran Manastırı, özenle korunması gereken eserlerdendir.

Milattan önceki dönemlerde paganların Güneş Tapınağı olan manastır, Roma İmparatorluğu için de önemli bir yapıdır. Romalılar manastırı kale olarak kullansalar da azizlerin mezarlarını bu yapı içerinde muhafaza etmişlerdir.

Süryanilerin En Önemli İbadet Yerlerinden

Deyrulzafaran Manastırı, Süryanilerin en önemli ibadet noktalarından biridir. Hatta Deyrul ne demek diye sorunlar için de bu kelimenin Süraynice’den geldiğini söyleyebiliriz. Süryanice “manastır” anlamına gelen Deyrul ile “safran” anlamına gelen zafaran birleşerek manastırın ismini oluşturmuşlardır.

Deyrulzafaran Manastırı rehberleri her sene Mardin’i ziyarete gelen turistlere manastırın geçmişini ve Süryani topluluğu açısından önemini anlatmaktadırlar. Manastır, aynı zamanda tam tamına 640 yıldır Süryanilerin ibadet ettiği ve eğitim aldığı bir yapı konumundadır. Süryani Ortodoks Patrikliği de manastır içerisinde hizmetler sunmuştur.

Manastıra Yapılan Eklemeler

Deyrulzafaran Manastırı, İngilizce dilinde Deyrulzafaran Monastery olarak bilinmektedir. Manastırın son hali her sene binlerce yerli ve yabancı turiste kucak açmaktadır. Manastırın ilk inşasının 5. Yüzyılda tamamlandığını söylemiştik. Fakat manastır için yapılan düzenlemeler ilk haliyle de sınırlı kalmamıştır.

Tarihin belli dönemlerinde manastır binasına ve bahçesine çeşitli eklemler ve değişiklikler yapılmıştır. Aziz Hananyo tarafından 793 senesine gerçekleştirilen ilk ekleme ve tadilat oldukça önemli kabul edilmektedir.

Aziz Hananyo, manastırın ilk inşasından oldukça farklı bir hale bürünmesini sağlamıştır. Bu eklemelerin ardından da manastıra bir müddet Mor Hananyo Manastırı adı verilmiştir. Fakat daha sonra safran bitkisinden de ilham alınarak manastırın adı günümüzdeki haline evirilmiştir.

Manastırın Ön Plana Çıkan Özellikleri

Deyrulzafaran Manastırı vikipedi kısmında da sıklıkla aratılan popüler bir manastırdır. Mardin’de manastır denildiğinde de akıllara ilk bu tarihi yapı geliyor. Manastırın tarihi niteliklerinin de yanında ön plana çıkan birkaç önemli özelliği daha bulunuyor.

4. Petrus tarafından Mardin’e ilk kez matbaanın getirilmesi de bu manastır sayesinde gerçekleştiriliyor. Böylelikle uygarlık ve çağdaşlaşma yolunda manastırın da önemini ele almak gerekiyor. 4. Petrus, 1874 senesinde bölgeye matbaayı getirerek özellikle din kitaplarının hızlı bir şekilde basılmasını sağlıyor. Aynı zamanda manastır içerisindeki matbaa bazı Osmanlıca eserlerin de basımını yapabiliyordu.

Manastır, günümüzde de ibadet sunmaya kaldığı yerden devam ediyor. Deyrulzafaran Manastırı papazı da haftanın 3 günü manastırda Süryani topluluğuna ibadet hizmeti sunuyor. Papaz tarafından gerçekleştirilen ayinler, Süryani halkı için oldukça önemli bir değer taşıyor. Manastırda 3 gün düzenlenen ayinlere de yalnızca Süryani olan vatandaşlar katılım sağlayabiliyorlar.

Deyrulzafaran Manastırı Turist Ziyaretleri

Manastırın ziyaret günleri de ayinlerin yapıldığı 3 günün haricindeki diğer günlerde düzenleniyor. Deyrulzafaran Manastırı saatleri de yine ayinlerin düzenlenmediği günler içerisinde belirlenen saatlerde ziyaretçilere açılıyor.

Deyrulzafaran Manastırı için turistik seyahat planı yapan kişilere manastır içerisinde uzman rehberler de eşlik edebiliyor. Rehberler, manastırın tarihinden ve kültürel değerlerinden tek tek bahsediyorlar. Manastır gibi hem dini, kültürel hem de tarihi değere sahip olan bir yapıyı mutlaka uzman bir rehber vasıtası ile gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Bir diğer adı Deyruzafaran Manastırı da olan bu tarihi değer için en doğru ve merak edilen bilgileri sizler için derledik. Manastıra ait iletişim bilgilerinden Mardin ve manastır gezileri hakkında haber alabilirsiniz. Çeşitli foto galeriler içerisinde de manastıra ait göz kamaştıran fotoğrafları bulabilirsiniz. Mardin ve manastırlar hakkında daha fazla bilgi almak adına sitemizi takip etmeye devam edin.