Depozito İade Sistemi nedir? Çevrenin korunabilmesi ve gelecek nesillere nefes alınabilir bir dünya bırakılması büyük önem taşıyor. Bu anlamda atık sistemi üzerinde de yeni çalışmalar ve projeler geliştiriliyor. İşte bu kapsamda 2022 yılında devreye girecek olan Depozito İade Sistemi (DİS) neler getirecek? Sistemin faydaları nasıl olacak? Merak edilen tüm yönleriyle Depozito İade Sistemi nedir sorusunun yanıtları…
Depozito İade Sistemi Nedir? Türkiye Depozito İade Sistemi
Depozito İade Sistemi nedir? Başta marketler olmak üzere alışveriş merkezleri ve diğer yerlerde uygulanacak, Depozito İade Sistemi ile plastik, karton, metal ve alüminyum, cam atıklar çöp yerine geri dönüşüme kazandırılabilecek.
Bu sistem sayesinde çevresel problemler ve sorunlar da azalma bekleniyor. Yine bu sistem ile birlikte geri dönüşüm sektörüne yapılacak yatırımlarında hızlanması umuluyor. Bu faydaların beklendiği Depozito İade Sistemi ise 2022 yılında uygulanmaya başlanacak.
Depozito İade Sistemi nedir ? Sisteme göre; tüketiciler, ürün satın alımlarında, ayrıca belirlenen depozito ücretlerini de ödeyecekler. Türkiye depozito iade sistemi sayesinde ise, tüketiciler ürün dışında ödenen bedeli geri alma imkanına sahip olacaklar. Bunun için tüketiciler atığı, belirlenen market ya da toplama noktalarına iade ederek, depozito iadesini alabilecekler. Depozito iade sisteminde ise para iadesi ya da alışveriş puanı seçenekleri üzerinde duruluyor.
Depozito İade Sistemi nedir ? Bu sistem sayesinde artık tüketiciler, maddi değer taşıyacak atıkları çöp olarak atmayacak ve toplama merkezlerine götürecek. Bu şekilde atıklar ham maddeye dönüştürülecek ve bu sayede çevre korunurken ekonomiye de katkı sağlanacak.
1- Depozito İade Sisteminin Yasal Altyapısı | Yasal Boyutlarla Zorunlu Depozito Sistemi Uygulaması Nedir?
Depozito İade Sistemi nedir ? Ambalaj Depozito sistemi uygulanabilmesi için gereken yasal altyapı ise 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda 2018 ve 2020 yıllarında yapılan değişiklikler ile oluşturuldu. Çevre Kanunu’na eklenen, “Depozito” başlıklı Ek Madde 12 düzenlemesine göre;
“Çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla Bakanlık, belirleyeceği ambalajlar ve ürünler için depozito uygulamasını 1/1/2022 tarihinden itibaren zorunlu tutar. Bu doğrultuda, depozito kapsamındaki ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlamakla yükümlüdür.”
Depozito İade Sistemi nedir?Hükmü getirilmiş ve sistemin idari ve mali denetimini yapmak üzere Çevre Ajansı kurulmuştur. Yine 26 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede yayınlanan “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca sistemin nasıl işleyeceği yasal çerçevede belirlenmiştir. Depozito yönetmeliği hakkında bilgi almak için tıklayınız.
2- Sistem Sayesinde Beklenen Katkı Miktarı Ne Kadar Olacak? Çe vre Ajansı Depozito İade Sistemi Ülkemize Ne Kadar Katkı Sağlayacak?
Depozito İade Sistemi nedir? Konunun uzmanları olan Türkiye Çevre Ajansı, ülkemizde yıllık ortalama 20 milyar civarında ambalajlı içecek tüketildiğini (kişi başı yıllık ortalama 279 adet) ve bunların da yaklaşık 9 milyarının pet ambalajlardan oluştuğunu belirtiyor.
Depozito İade Sistemi nedir ? Yine uzmanlara göre, depozito iade sistemi sayesinde, atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık olarak 1,4 milyar liraya kadar katkı sağlanması söz konusu olacak. Yine sistem sayesinde, her yıl ortalama 1 milyon tonu bulan ilave atığın da önüne geçilebilecek.
3- Bahçeler, Parklar, Denizler Daha Etkin Bir Şekilde Korunabilecek
Depozito İade Sistemi nedir ? Depozito bilgi sistemi ile olması umulan en büyük yarar ise, ambalaj atıklarının bahçelere, parklara, yeşil alanlara ve denizlere atılmasının önüne geçilebilecek olması. Çünkü bu ambalaj ve atıklar, depozito iade sistemi ile tüketiciler açısından maddi değere sahip olacak.
Depozito İade Sistemi nedir ? Çevreyle uyumlu bir şekilde büyüme modeli için gerekli olan depozito iade sistemi, halen daha 15 ayrı ülkede uygulanmaya devam ediyor. Yine Avrupa’dan gelen istatistiki bilgilere göre, depozitosuz içecek ambalaj atıklarının toplanma oranı yüzde 47 iken, depozitolu olanların toplama oranı ise yüzde 94’e ulaşıyor.
Bakalım 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ülkemizde de uygulanmaya başlanacak depozito iade sistemi ile çevrenin korunması ve ülke ekonomisine katkı açısından nasıl gelişmeler yaşanacak? Bu sorunun cevabını bize zaman gösterecek. Uyarı cezası olmadan radar cezası kesilebilir mi yazımı okumak için tıklayabilirsiniz.