Denklik Engeline Takılan Doktorlar, Üniversitelere Kayıt Yaptırmadan Önce YÖK’ten Teyit Aldıklarını Söylediler! Peki, Denklik Nedir?

Yurt dışında eğitim görerek mezun olan tıp doktorları Türkiye’de denklik sorunu yaşıyorlar. Türkiye genelinde denklik engeline takılan ve aşamayan 2 bin üzerinde tıp doktoru bulunmakta ve bu Koronavirüs ile mücadele kapsamında görev almak istiyorlar. 2015 yılında Sofya Tıp Fakültesi’nden mezun olarak doktor olan Hande Yıldız, üniversiteye kaydını yaptırmadan önce Yüksek Öğretim Kurumu’ndan teyit aldığını söylüyor. […]

Yurt dışında eğitim görerek mezun olan tıp doktorları Türkiye’de denklik sorunu yaşıyorlar. Türkiye genelinde denklik engeline takılan ve aşamayan 2 bin üzerinde tıp doktoru bulunmakta ve bu Koronavirüs ile mücadele kapsamında görev almak istiyorlar.

2015 yılında Sofya Tıp Fakültesi’nden mezun olarak doktor olan Hande Yıldız, üniversiteye kaydını yaptırmadan önce Yüksek Öğretim Kurumu’ndan teyit aldığını söylüyor. Teyitten sonra eğitimini tamamladığını vurguluyor. Şu an için denkliği bulunmayan Hande Yıldız, denkliği bulunmadığı için mesleğini yapamadığını ve pratisyen hekimlerin uzman olabilmeleri için katıldıkları Tıpta Uzmanlık Sınavı ’na tabi tutulduklarını ifade ediyor.

sınavında başarılı olmaları halinde ancak pratisyen doktor olabiliyorlar.

Denklik Engeline Takılan Doktorlar Staj İle Denklik Almak İstiyorlar!

Fuldan Sualp Tanrukulu adında Tıp eğitimini 2016 yılında Romanya’da tamamlayan bir başka doktor ise, sınav yerine staj yaparak denkliklerin verilmesini istiyor. Hekimliğin görev alarak sahda daya iyi öğrenileceğini savunan Tanrıkulu aynı zamanda uzayan bu süreçte kendilerinin hem ekonomik hem de psikolojik olarak yıprandıklarını ifade ediyor.

Koronavirüs döneminde sağlıkçılara ihtiyaç duyuldu bu zamanda, Türkiye’den mezun olan kendi meslektaşları gibi atamalarının yapılmasını istiyorlar.

Türkiye’de hekimlerin denklik başvuruları uzmanlar tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından kontrol ediliyor. Yurt dışından diplomasını alan hekimlerin eğitim aldıkları üniversiteler dünya sıralamasında ilk bin içinde bulunuyorsa, hekimler doğrudan denklik alma hakkına sahip olabiliyorlar. Bu şartları taşımayan hekimlerse ÖSYM tarafından düzenlenen ve yılda 2 kere yapılan TUS sınavlarının ikinci aşamasına katılmak zorunda kalıyorlar. Sınavda baraj puanı olarak 45 öngörülürken denklikte 40 puanın alınması ise yeterli olarak görülüyor.

Ayrıca yurtdışında eğitimlerini tamamlayan hekimler için bir başka alternatif olarak ise Gazi, Hacettepe, Yıldırım Beyazıt ve Ankara üniversitelerinin düzenledikleri klinik sınavları sunuluyor. Bu imtihanlarda başarı sağlayanlar ise denkliklerini alabilme hakkına sahip olabiliyorlar.

Peki, Denklik Nedir Tam Olarak?

Denklik nedir? Denklik, Yüksek öğretim kurulu tarafından tanınan yurtdışındaki eğitim kurumlarından mezun olan kişilerin diplomalarının Türkiye’deki yüksek öğretim kurumları tarafından verilen diplomalarla eşdeğer olması ve bu yönde kabul edilmesi durumudur.

Diploma denklik belgesi olarak adlandırılan belge ise denkliği talep edilen bir diplomanın Türkiye’deki sistemde hangi akademik alan ve dereceye eşdeğer olduğunu belgelemektedir.

Exit mobile version