Deniz Börülcesinin Faydaları Saymakla Bitmiyor! Sindirim Dostu, İdrara Çıkmayı Kolaylaştıran, İltihap Giderici Deniz Börülcesi…

Deniz börülcesinin faydaları saymakla

Deniz börülcesinin faydaları saymakla bitmiyor! Ispanakgiller familyasına dahil olan deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitki türü. Türkiye’de de yetişen bu bitki çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebiliyor. Üstelik sağlığa da oldukça yararlı. Peki, deniz börülcesinin faydaları nelerdir biliyor musunuz? İşte, pek çok sağlık sorununa iyi gelen deniz börülcesinin faydaları zararları ve deniz börülcesi hakkıda her şey…

Bu yazıda neler var?

Deniz Börülcesinin Faydaları Nelerdir ?

Deniz börülcesinin faydaları o kadar çok ki adeta şifa dağıtıyor. İlkbahar aylarının değişmez lezzeti deniz börülcesi hem yemek olarak hem de meze olarak tüketilebiliyor. Hem pişirilip yemeği yapılabilen hem de haşlanarak mezesi yapılabilen deniz börülcesinin faydaları nelerdir, sizler için sıraladık…

1- Vücuttaki İyot Eksikliğini Giderir, Guatr Hastalığını Engeller

Vücutta iyot eksikliği olması, lenflerin doğru şekilde çalışmamasına neden olur. Bu da, guatr gibi pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Vücuttaki iyot eksikliğini gidermek için de kimi zaman tuz çeşitleri etkili olmaz. Ancak deniz börülcesi, vücuttaki iyot eksikliğinin büyük oranda giderilmesini sağlar. İçeriğindeki tuz mineralleri sayesinde guatr hastalığına yakalanma oranı azalır ya da guatr söz konusu ise şiddetini azaltır.

2- Sindirim Sorunlarını Ortadan Kaldırır

Deniz börülcesinin faydaları denince sindirim sistemi de buna dahil. Deniz börülcesinin içeriğindeki yüksek lif oranı, sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Fakat bunun için deniz börülcesinin temiz suyla yıkanıp iyice arındırılması gerekiyor.

Deniz börülcesi sayesinde bağırsak ve mide problemlerinin önüne geçebilir, metabolizmanızı düzenleyebilirsiniz. Ancak her besinde olduğu gibi deniz börülcesi yerken de aşırıya kaçmamak gerekiyor.

3- Cilt Sağlığını Destekler, Cilde Parlak Bir Görünüm Kazandırır

Deniz börülcesinin cilt hücrelerini yenilemek gibi bir özelliği de bulunuyor. Eğer cilt sağlığınızı desteklemek, cildinize sağlıklı ve parlak bir görünüm kazandırmak istiyorsanız beslenme listenize deniz börülcesini ekleyebilirsiniz.

4- Deniz Börülcesi İltihap Giderici Özelliğe Sahip

Deniz börülcesinin faydaları arasında iltihap giderici olması da yer alıyor. Tam bir karaciğer dostu olan bu besin, iltihap giderici bir etkiye sahip. Eğer karaciğer sağlığını desteklemek ve iltihapları söküp atmak istiyorsanız, deniz börülcesini tüketebilirsiniz.

5- İdrara Çıkmayı Kolaylaştırır

Deniz börülcesinin içinde kükürt ve sodyum maddeleri bulunur. Bu sayede oldukça iyi bir idrar söktürücüdür. Kimi zaman mesanede oluşan ve biriken iltihap, idrar yapmayı zorlaştırır. Eğer siz de idrara çıkma sorunu yaşıyorsanız, enfeksiyonu giderici ve idrar çıkmayı kolaylaştırıcı bir besin olarak deniz börülcesi tüketmeyi deneyebilirsiniz.

6- Tiroid Hormonunun Dengelenmesine Yardımcı Olur

Deniz börülcesi mineraller açısından zengindir ve bu sayede tiroid hormonunun dengelenmesine yardımcı olur. Tiroid hormonu, vücudun birçok fonksiyonu için önemli olduğundan dengede olması da önem taşır.

7- Metabolizmayı Hızlandırır, Kilo Verilmesine Yardımcı Olur

Deniz börülcesinin faydaları listesinde metabolizmayı hızlandırmak ve kilo verilmesine yardımcı olmak da yer alıyor. Deniz börülcesinin kilo verdirme özelliği, metabolizmayı hızlandırmasından kaynaklanıyor ve uzun süreli tokluk hissi veriyor.

8- Kemik Sağlığını Destekler

Deniz börülcesinin içeriğindeki potasyum ve kalsiyum da kemik sağlığının desteklenmesi noktasında oldukça etkili. İlerleyen yaşa bağlı olarak kemik erimesi riskini azaltmak için beslenme listesine deniz börülcesini ekleyebilirsiniz.

9- C Vitamini Açısından Zengindir, Bağışıklığı Güçlendirir

Deniz börülcesinin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi de bulunuyor ve özellik, deniz börülcesinin C vitamini açısından zengin olmasından kaynaklanıyor. Tam bir C vitamini deposu olan bu bitki sayesinde özellikle kış aylarında bağışık sistemi nedeniyle hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

10- Antioksidan Bakımından Zengindir, Kansere Karşı Koruma Sağlar

Deniz börülcesi antioksidan bakımından da zengindir. Deniz börülcesi vitaminleri ve mineralleri dışında, antioksidan maddeleri ile de yarar sağlar. Flavonoid bakımından zengin olan bu bitki, kanserle mücadelede iyi bir besin kaynağı olabilir.

Deniz Börülcesi Zararları Nelerdir ?

Deniz börülcesinin faydaları hakkında bilgi sahibi olduk. Peki ya deniz börülcesi zararları nelerdir biliyor musunuz? Elbette ki hemen hemen her besin gibi deniz börülcesi zararları da bazı kişiler için söz konusu… Özellikle aşırı tüketime kaçıldığında deniz börülcesi zararları söz konusu olabiliyor. İşte, faydalarından çok çok daha az olan deniz börülcesi zararları

1- Deniz Börülcesinde Tuz Oranı Fazladır, Yüksek Tansiyon Hastaları Dikkatli Tüketmeli

Deniz börülcesinin içeriğinde yüksek oranda tuz bulunur ve bu durum yüksek tansiyon hastaları için riskli. Bu nedenle hipertansiyon hastası olan kişiler, deniz börülcesini aşırı tükettiğinde yararlarından çok zararlarını görebilir ve tansiyonları yükselebilir.

2- Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir

Deniz börülcesi zararları arasında alerjik reaksiyona yol açabilmesi de bulunuyor. Ancak bu durum aşırı tüketime bağlı olarak gelişir. Eğer deniz börülcesi tüketiminde aşırıya kaçmazsanız, alerjik reaksiyonu tetiklenme riskini eleyebilirsiniz.

3- Ödemi Artırabilir

Eğer ödem sorununuz varsa, deniz börülcesi sizin için çok da iyi bir seçenek olmayabilir. Bilindiği üzere; ödem sorunu olanların tuz oranı yüksek besinler tüketmemesi gerekiyor. Eğer ödem sorununuz varsa ve deniz börülcesi tüketecekseniz mutlaka tuzdan iyice arındırmalısınız. Bunun içinde deniz börülcesini iyice yıkamalı ve haşlama suyunu asla kullanmamalısınız.

4- Böbrek Taşı Sorununa Yol Açabilir

Deniz börülcesi zararları arasında böbrek taşı yapmasının ve börek sorunlarına yol açmasının olması, içeriğindeki oksalatın nedeniyle ortaya çıkıyor. Eğer börek sağlığı açısından sorun ortaya çıksın istemiyorsanız, deniz börülcesini çiğ tüketmemeli ve tuzundan arındırdıktan sonra haşlayarak ya da pişirerek tüketmelisiniz.

5- Ağır Metaller İçerebilir

Deniz börülcesi zararları arasında,  ağır metallerin yol açtığı sağlık sorunları da bulunuyor. Ancak bu durum deniz börülcesinden değil; tamamen çevre kirliliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Çünkü çevre kirliliği ve sanayi atıklarının yoğun olduğu deniz kıyılarında, deniz börülcesinin içeriğine ağır metalleri girebilir ve bu da sağlığı olumsuz etkileyebilir.

Deniz Börülcesi Faydaları Zararları Hakkında En Çok merak Edilen Sorular ve Yanıtları

Deniz börülcesinin faydaları zararları konusunda bilgi sahibi olduk. Anca deniz börülcesi hakkında internet kullanıcıların merak ettiği tek soru faydaları ve zararları değil. İşte, deniz börülcesinin faydaları zararları dışında en çok araştırılan sorular ve cevapları…

a- Deniz Börülcesi Nerede Yetişir ?

Deniz börülcesi, sanıldığı gibi denizde değil; deniz kıyılarına yakın yerlerde yetişir ve bu nedenle Türkiye’de oldukça fazladır. Tuz Gölü çevresinde ve Gökova Bölgesi’nde yoğun olarak yetişen bu bitki, Burdur, Tarsus, Aksaray ve Ereğli kıyılarında da yetişir. Ege bitkisi ve Ege mezesi olarak bilinen bu bitki, denizin içinde değil, denize yakın kumluk alanda yetişir.

b- Deniz Börülcesi Nasıl Yetişir ?

Deniz börülcesinin faydaları oldukça çok olduğu için pek çok kişi deniz börülcesi nasıl yetişir, deniz börülcesi nerede yetişir gibi sorulara cevap arıyor. Doğada doğal olarak bulunan deniz börülcesi tuzlu suyun olduğu deniz kıyılarında yetişir ancak filizlenebilmesi için tatlı suya ihtiyaç duyar. Tatlı su ihtiyacını da sel ve yağmur sularından karşılar. Bitkinin kapasitesinden fazla tuza maruz kalması ise bitkinin ölmesine neden olur.

c- Deniz Börülcesi Mevsimi Ne Zaman ?

Deniz börülcesi mevsimi ilkbahar aylarıdır. Nisan ayı gibi belirginleşmeye başlayan deniz börülcesi genellikle mayıs ayında toplanır ve eylül ayına kadar yetişir. Deniz börülcesinin faydaları açısından tüketilmesi tavsiye edilen zaman; ilkbahar aylarıdır.

d- Deniz Börülcesi Denizde mi Yetişir ?

Deniz börülcesi denizde yetişmez, denize yakın kıyılarda; kumluk alanlarda yetişir. Deniz börülcesinin filizlenebilmesi için tatlı suya da ihtiyacı vardır.

e- Deniz Börülcesi Zayıflatır mı ?

Deniz börülcesinin faydaları arasında metabolizmayı hızlandırması da yer almaktadır. Bu nedenle bu bitki metabolizmayı hızlandırarak zayıflatmaya yardımcı olur.

f- Deniz Börülcesi Tansiyonu Yükseltir mi ?

Deniz börülcesi yüksek tuz oranına sahiptir ve bu nedenle hipertansiyon hastalarında tansiyonun yükselmesine yol açabilir. Ancak bu, tansiyon hastalarının deniz börülcesi tüketemeyeceği anlamına gelmez. Eğer bu bitki iyice yıkanırsa ve haşlanırsa/pişirilirse tuzundan yüksek oranda arındırılmış olunur.

g- Deniz Börülcesi Zehirler mi ?

Deniz börülcesinin zehirlediğine dair bir bilgi yoktur. Ancak deniz kıyısında yetişen bir bitki olduğu için bazı ağır metalleri barındırabileceği düşünülmeli, topraklı olduğu için iyice suyla arındırılıp sirkeli suda bekletilmelidir.

h- Deniz Börülcesi Kimler Yememeli ?

Deniz börülcesinin hakkında ciddi zararlardan söz etmek pek mümkün değildir ve bu nedenle, bu besini kesinlikle yememesi gereken kişiler yoktur. Ancak yüksek tansiyon hastalarının deniz börülcesini dikkatli tüketmesi tavsiye edilir.

I- Deniz Börülcesi Neye İyi Geliyor ?

Deniz börülcesinin faydaları arasında cilt hücrelerini yenilemesi, iyot eksikliğini gidermesi, guatra karşı koruması, metabolizmayı hızlandırması, iltihap giderici olması, idrar çıkmayı kolaylaştırması, bağışıklığı desteklemesi ve sinirimi düzenlemesi gibi etkiler bulunuyor.

i- Deniz Börülcesi Faydalı mıdır ? Deniz Börülcesinin Faydaları Kısaca Nelerdir ?

Deniz börülcesi vitaminleri ve mineralleri, antioksidan maddeleri sayesinde oldukça faydalıdır. Ancak söz konusu faydaların görülebilmesi için tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır.

j- Deniz Börülcesi Kılçıklı Yenir mi ?

Deniz börülcesi kılçıklı yenmez. Deniz börülcesinin kılçığı oldukça serttir ve çiğnemesi de zordur. Üstelik midede öğütülmesi de oldukça zordur. Bu sebeple deniz börülcesi önce haşlanmalı ve daha sonra kılçıklarından sıyrılmalıdır.

k- Deniz Börülcesinin Suyu İçilir mi ?

Deniz börülcesinin suyu içeriğinde yoğun tuz olacağı için tüketilmemelidir. Ayrıca bu bitkioldukça topraklı ve tozludur. Bu da böbrek taşı oluşmasın neden olabilir. Bu sebeple, deniz börülcesinin yıkandıktan sonra topraktan ve tozdan iyice arındırılması gerekir. Ancak detoks suyu için deniz börülcesinin suyu çıkartılıp içilebilir.

l- Hamilelikte Deniz Börülcesi Yenir mi ?

Hamilelikte deniz börülcesi yenmemeli şeklinde kesin bir yargı yoktur. Ancak deniz börülcesinin yüksek tuz içerdiği unutulmamalı ve bu sebeple hamilelik döneminde aşırı miktarda deniz börülcesini tüketmemeye dikkat etmeli.

m-  Şeker Hastaları Deniz Börülcesi Yiyebilir mi ?

Deniz börülcesi içeriğinde güçlü antioksidanlar ve yüksek protein bulunur. Bu nedenle şeker hastaları deniz börülcesi yiyebilir.

n- Deniz Börülcesi Vitaminleri ve Mineralleri Nelerdir ?

Deniz börülcesinin faydaları içeriğindeki vitamin ve minerallerden kaynaklanır. Deniz börülcesi vitaminleri ve mineralleri ise şunlardır: magnezyum, demir, sodyum, iyot, B12 vitamini, C vitamini, A vitamini, lif. Deniz börülcesi yalnızca tuzlu suda yetiştiği için mineral açısından oldukça zengindir ve minerallerin en saf hali deniz börülcesinde bulunur.

o- Deniz Börülcesi Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır ?

Deniz börülcesinin derin dondurucuda saklanabilmesi için öncelikle haşlanması gerekir. Haşlanıp kılçıklarından sıyrılan deniz börülcesinin suyu iyice süzülür ve buzdolabı poşetine konur. Böylelikle uzun bir süre derin dondurucuda muhafaza edilebilir.

Bonus: Ege Usulü Deniz Börülcesi Salatası Tarifi

Deniz börülcesi salatası farklı tariflerle yapılabilir ancak burada sizlere Ege usulü deniz börülcesi salatası tarifi vereceğiz… Ege usulü deniz börülcesi salatası tarifi için gerekli olan malzemeler yalnızca şunlar:

2 bağ deniz börülcesi1/2 diş sarımsakYarım limon suyu2/3 kaşık zeytinyağı

Ege Usulü Deniz Börülcesi Salatası Yapımı

Öncelikle 2 bağ deniz börülcesi yıkanır ve topraklarından iyice arındırılır. Daha sonra su dolu bir kap içerisinde tozunu, torağını, tuzunu atması için bekletilir. Dilerseniz sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Daha sonra derin bir tencere içine oda sıcaklığında su doldurulur ve deniz börülceleri haşlanır.

Deniz börülcesi iyice haşlandıktan sonra suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. Deniz börülcesinin haşlanıp haşlanmadığını anlamak için kılçığından sıyrılıp sıyrılmadığını kontrol edebilirsiniz. Haşlanan deniz börülcesi, kılçıklarından ayırılır ve deniz börülcesi sosu yapımına geçilir.

Tercihe göre 1 ya da 2 diş sarımsak rendelenir, yarım limon suyu ve 2/3 yemek kaşığı zeytinyağının içine konulur. Hazırlanan sos deniz börülcesinin üzerine gezdirilir.

Deniz Börülcesi Salatası Püf Noktası

Ege usulü deniz börülcesi salatası yaparken domates de kullanabilir. Deniz börülcesini hazırladıktan sonra küp küp domates de doğrayıp salatanın içine katabilirsiniz ancak bu, deniz börülcesinin bozulmasına neden olabilir. Eğer deniz börülcesi salatasını dolapta 1-2 gün saklamayı düşünüyorsanız, domates koymamanız iyi olacaktır.