Danışmanlık Merkezi Nasıl Açılır?

Danışmanlık merkezi sektörü özellikle

Danışmanlık merkezi sektörü özellikle son zamanlarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir iş koludur. Avrupa’da yıllar evel yaygın bir şekilde görülen ve sisteme çoktan dahil olmuş olan bir sektör olmakla birlikte Türkiye’de pek çok danışmanlık hizmetini verebilmek için çeşitli sertifikalara ihtiyaç bulunmaktadır. Genel kapsamlı bir danışmanlık merkezi açmak mümkün değildir ancak belli sektörlere yönelik bir danışmanlık hizmeti vermeniz daha doğru ve daha yasal bir tercihtir.

Danışmanlık Merkezi Açın

Genel kapsamlı danışmanlık merkezi açmak konusunda ülkemizde girişimler olsa da bu girişimlerin çoğu başarılı olamamaktadır. Çünkü çok farklı konularda bilgi sahibi olmak, sertifikalar almak ve kalifiye elemanlar ile geniş bir kadro kurmak gibi maliyetler de söz konusudur.

Ülkemizde en çok tercih edilen danışma merkezi alanları ise başta aile danışmanlığı, psikolojik danışma, iş ve kariyer danışmanlığı, insan kaynakları danışmanlığı, marka ve patent danışmanlığı, hibe ve destekleme danışmanlığı, gümrük ve vergi danışmanlığı, finans ve mali müşavirlik danışmanlığı, gayrimenkul danışmanlığı, hukuk danışmanlığı, siber güvenlik danışmanlığı, e-ticaret ve pazarlama danışmanlığı, sosyal medya yönetimi danışmanlığı ve inavasyon ile mentorluk danışmanlığı gibi marka ve kurumsal sektörlere yönelik farklı danışmanlık merkezi açmak şeklinde de çeşitli alanlar mevcuttur.
 

Danışmanlık Merkezi Açmanın Şartları

Merkez açmak istemenizin temel şartlar çerçevesinde belli bir lisans şartı yoktur. Ancak bazı sektörlerde suistimal konularının olabilmesi nedeniyle çeşitli bakanlıklar aracılığıyla danışmanlık merkezleri için lisans alınması şartı bulunmaktadır. Örneğin; Aile Danışmanlığı Merkezi lisans gerekliliği sunarken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinden lisans almanın süreçleri söz konusudur.

 
 
Bu merkezleri açarken bir şirket kurduğunuz için bir Mali Müşavir ile görüşmeniz öncelikle gereklidir. Kendinize ve sektörünüze uygun bir ofis bulmanızın ardından personel kadronuzu ayarladıktan sonra da gerekli şekilde ofis dizaynı gerekiyorsa da odalara ya da bölmelere ayırmaa gibi ayrıntılar da düşünülmeli ve uygulanmalıdır.
Müşterilerinize güven vermek için mahaller arasında bir ofis yerine iş hanlarında veya plazalarda bu tür ofis kiralamanız daha doğru olacaktır. Ayrıca günümüz teknolojisine uygun cihaz ve donanımları da iş sektörünüzün ihtiyaçlarına yönelik seçerek mutlaka almalısınız ki sektördeki rekabeti yakalamanız ve başarılı olmanız kolaylaşsın ve profesyonelliğinizi yansıtmanız pekişmelidir.
Danışmanlık merkezi açmak iş fikri için öncelikle yol haritanızda bir müşterinizin bireysel ya da kurumsal olduğu farketmeksizin öncelikle sorununun veya talebinin tespit edilmesi, fayda ve zararların analiz edilmesi ve en uygun çözümlerin sunulması gereklidir. Bir merkez açmak demek kişilere ya da şirketlere hemen müdahale etme anlamına gelmezken sadece öneri verme ve yönlendirme şeklinde tavsiyeleri sunma amacı gütmektedir. Asla bu konuda müşterilerinize baskı yapmamalı ve tavsiyelerinizi sunarak onların geri bildirimini beklemelisiniz.

SPK Lisanı Şart

Danışmanlık merkezi açmak konusunda en önemli konu ise kadronuzun profesyonel kişilerden oluşması hususudur. Örneğin; finans danışma hizmeti veriyorsanız SPK lisanslı kişilerden mutlaka en az bir kişi alarak finans piyasaları konusunda uzman ve yetkili olan biriyle çalışmalısınız. Bir muhasebeci ya da mali müşavir ile ekonomist alarak kadronuzu profesyonel şekilde kurmalısınız.
Farklı bir örnekleme daha yapıldığında ise psikolojik merkez açmak için öncelikle çocuk psikoloğu veya psikiyatristi, yetişkin psikoloğu ve psikiyatrisi ve sosyolog bularak kadronuzu bu şekilde kurmalısınız. Sektörünüzde başarılı olmak, ilerlemek ve profesyonelliğinizi kanıtlamak için güçlü bir kadronun yanı sıra yeterli donanım ve ekipman ile kendi mentorluğunuzu birleştirerek gücünüzü kanıtlamalı ve mutlaka değişim ve gelişmeleri de takip etmelisiniz.

BAKINIZ: Online Psikolojik Danışmanlık Nedir?