Son zamanlarda D vitamini takviyesi alınmalı mı alınmamalı mı merak ediliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda koronavirüse yakalanan D vitamini seviyesi düşük hastalarda hastalığın daha ağır şiddette seyrettiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu küresel salgın nedeniyle hastanede tedavi görenlerin, hastalığı ayakta atlatanlara göre D vitamini seviyelerinin de düşük olduğu saptanmıştır. Peki, D vitamini takviyesi Covid-19 enfeksiyonunu engeller mi?
D Vitamini Takviyesi Neden Önemli?
Uzun yıllardır D3 vitamini düşük olan insanların viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha fazla olduğu bilinir. İçinde bulunduğumuz koronavirüs küresel salgını nedeniyle D vitamini bilinci insanlarda oluşmaya başlamış durumda. Hastalığı hafif semptomlarla geçiren insanların D vitamini değerleri yeterli seviyede iken, hastanede yatmak zorunda kalan durumu ağır seyreden hastalar için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
Bunların yanı sıra yoğun bakımda tedavi görmeye devam eden hastaların büyük bir çoğunluğunun ise D vitamini seviyelerinin çok düşük seviyelerde olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yeterli D vitamini bulunmayan kişilerin D vitamini takviyesi alması önemli. Özellikle D vitamini eksikliği belirtileri görülüyorsa, hekim kontrolüne ve bilgisine danışılmalı.
İstanbul Okan Üniversitesi’nde görev yapan Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, D vitamini eksikliği yaşayan insanların sağlık problemleriyle daha çok karşılaştığını belirtti. Bu kişiler otoimmün hastalıklara ve enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu, kilo vermenin daha zor olduğu ve insülin direncinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Yani kemik ve kalsiyum sağlığı yönünden etkisi büyük olan D vitamini, Covid-19 enfeksiyonu açısından da hayati önem taşıyor. Bu sebeple gerekli durumlarda D vitamini takviyesi almak gerekli.
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunuyor?
Cildimizin güneş ışınlarıyla temasta bulunmasıyla cildin altında var olan kolesterolün dönüşümü sayesinde ortaya çıkan D vitamininin ancak %20’si oral yolla vücuda alınabilmektedir. Deniz ürünlerinde bolca bulunan D vitamini, özellikle kış aylarında eksikliği hissedilen bir vitamindir. Vücudumuzun Güneş ışınlarıyla temasının çok az olduğu kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamaması ve enfeksiyonlara yakalanma riskinin artmaması için D vitamini seviyesine dikkat edilmelidir.
Vücutta Bulunması Gereken D Vitamini Seviyesi Hangi Aralıklardadır? D Vitamini Takviyesi Almak Gerekli mi?
İdeal D vitamini seviyesi aralığı 32-70 ng/ml’dir. 20-32 ng/ml aralığında kanda var olan vitamin D3 seviyesi D vitamini yetersizliğinden bahsedilebilir. 10-29 ng/ml seviyelerine düştüğünde ise orta derece D vitamini eksikliğinin varlığından söz edilebilir. D3 vitamini 10 ng/ml altına düştüğünde tehlike çanları çalmaya başlar. Öyle durumlarda kişi ağır D vitamini eksikliği yaşıyor olabilir.
Kan tahlili yaptırarak öğrenebileceğiniz D vitamini seviyeniz hakkında doktorunuza danışarak doktorun önerisiyle ihtiyaç halinde günlük, haftalık veya 15 günlük D vitamini takviyesi başlanabilir. Daha çok yoğun bakımda tedavi gören koronavirüs hastalarında D vitamininin çok düşük seviyelerde olduğu görülmüştür.
Covid-19 Enfeksiyonuna Yakalanmamak İçin Neler Yapmalıyız?
Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın koronavirüsten korunma konusunda şu önerilerde bulundu:
“Koronavirüsten korunabilmek ya da hafif bir şekilde geçirebilmek için D vitamini seviyenizin 40 ng/ml’den fazla olması önemlidir.”
Ancak bu demek değildir ki D vitamini seviyesini yüksek tutarsam koronavirüse yakalanmaktan kurtulurum. Covid-19’dan korunmanın yolları; koronavirüse yakalanmış kişilerle temasta bulunmamak, el temizliğine önem vermek, maske kullanımı konusunda titiz davranmak, düzenli uyumak ve sağlıklı beslenmekten geçiyor. Salgının başladığı günlerden itibaren Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca’nın ısrarla söylediği “maske, mesafe, hijyen” kurallarına uyarak kendi sağlığınızı ve çevrenizin sağlığınızı koruyabilirsiniz.