Bilim insanları koronavirüse karşı yeni bir tedavi projesi geliştirdi. Geliştirilen projede koronavirüsün vücudumuzda neden bu derece tehlike oluşturduğunun araştırması yapılıyor. Yapılan araştırmalarda ise virüsün bağışıklık sisteminden kendini uzun süre gizlediğinin ortaya çıktığı söyleniyor.
Son aylarda dünyada pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasakları oldu ve yeni normal olarak adlandırılan önlemlerle birlikte yeni bir süreç başlatıldı. Hastalığın yayılmasının önlenmesi, koronavirüse karşı etkili tedavi yönteminin geliştirilmesi ve aşının bulunması içinde çalışmalar kuşkusuz devam ediyor. Bu doğrultuda yapılan çalışmalarda yeni bir keşif yapıldı ve virüsün ne derece tehlikeli olduğunun nedeni ortaya çıktı.
Bilim İnsanları Açıkladı: Virüs Kendini Bağışıklık Sisteminden Saklıyor!
Normalde bir patojen vücuda girdiği zaman beden buna tepki verir. Bağışıklık sistemi ise vücuda giren bu yabancı maddeleri ortadan kaldırmak için mücadele gösterir. Vücudun en doğal tepkisi budur. Koronavirüste de bu durum aynı şekilde işliyor ve bağışıklık sisteminin güçlü ve iyi olması halinde hastalık daha hafif atlatılabiliyor.
Eğer bağışıklık sistemi yavaş ve bir o kadarda güçsüz ise bu sefer virüs hücreleri ele geçiriyor ve kendisini kopyalayabiliyor. Bunun sonucunda da hastalık ağırlaşabiliyor. Ayrıca bağışıklık sistemimizin aşırı tepki vermesi halinde de fayda yerine zarar görülebiliyor ve süreç ölüme gidebiliyor.
Texas Üniversitesi Bilim Merkezi araştırmacılarına göre koronavirüs hücrelere girdikten sonra kendini gizlemenin yolunu bulunuyor.
Koronavirüs RNA Başlığını Değiştiriyor!
Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar sonucunda koronavirüsün nsp16 enzimini kullanarak RNA başlığını değiştirdiği ortaya çıktı. Virüsün başlığını değiştirip hücre içerisinde RNA kopyalama sürecini ele geçirdiği ve kendini kopyalamaya başladığı ifade ediliyor. Bu süreçte ise bağışıklık sisteminin bulabildiği bütün hastalıklı hücreleri ortadan kaldırdığı belirtiliyor.
Araştımacılar bu yeni enzimi kullanarak koronavirüsün kamuflaj edindiği ifade ediyorlar. RNA başlığı değiştiğinden dolayı da virüsün yabancı bir yapı olduğunun göze çarpmadığı söyleniyor. Yapılan bu keşifle birlikte nsp16 enziminin hedeflenebileceği ve koronavirüse daha hızlı bir müdahalenin mümkün olabileceği belirtiliyor.