Çok Yönlü Aydın Attila İlhan ve Attila İlhan Şiirleri

Attila İlhan, eserleri ile Türk Edebiyatına adını altın harflerle yazdırmış önemli bir şairdir. Birçok alanda farklı konularda değerli yapıtlar ortaya koymuştur. Şiirleri ile birçok insana sırdaş olmuş ve hayatına dokunmuştur. Etkili kelimeleri ve duygusu ile her dönemde etkisini hissettirmektedir. Türk Edebiyatının birçok farklı alanında çok sevilen eserlere imza atan Attila İlhan kimdir? Yazdığı şiirleri ile […]

Attila İlhan, eserleri ile Türk Edebiyatına adını altın harflerle yazdırmış önemli bir şairdir. Birçok alanda farklı konularda değerli yapıtlar ortaya koymuştur. Şiirleri ile birçok insana sırdaş olmuş ve hayatına dokunmuştur. Etkili kelimeleri ve duygusu ile her dönemde etkisini hissettirmektedir.

Türk Edebiyatının birçok farklı alanında çok sevilen eserlere imza atan Attila İlhan kimdir? Yazdığı şiirleri ile milyonları büyüleyen bu büyük şairin en önemli eserleri hangileridir? İşte hakkında tüm merak edilenleri ile beraber Edebiyat dünyamıza damga vuran aydın…

Attila İlhan Hayatı

“An gelir,Paldır küldür yıkılır bulutlarGökyüzünde anlaşılmaz bir heybetO eski heyecan ölürAn gelir biter muhabbetÇalgılar susar heves kalmazŞatârâbân ölür”

Gibi dizelerle hafızalara kazınan ünlü şairin birçok şiiri şarkıya çevrilmiştir.

ARŞİV ODASI: Attila İlhan, 1991 - BBC TÜRKÇE

Ünlü şair, 15 Haziran 1925 yılında İzmir Menemen’de hayata gözlerini açtı. Başta şiir olmak üzere, roman, senaryo, eleştiri ve deneme yazıları ile Türk Edebiyatının usta kalemleri arasında yerini aldı.

Daha lise son sınıfta iken yazdığı bir şiiri ödüle layık görüldü. Üniversite eğitimine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başlamış ancak bu okulu gazetecilik nedeni ile bitiremeden bırakmıştır.

Attila İlhan ve Sanat Yaşamı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi yıllarında yazdığı şiirleri Gün ve Yığın gibi önemli dergilerde yayınlanmaya başladı. Ünlü şair, ilk şiir kitabı Duvar’ı da yine bu dönemde 1948 yılında yayımlamıştır. Aynı yıl Paris’e giden büyük şair, 1950’li yıllar boyunca İstanbul – Paris ve İzmir arasında hayatına devam etmiş. Ve bu dönem içerisinde yayınladığı eserleri ile Türkiye çapında tanınan bir yazar ve şair haline gelmiştir.

Gazetecilik hayatına başladıktan sonra, Vatan Gazetesinde 1953 yılında sinema eleştirileri yazmaya devam etmiştir. Sinema eleştirileri yanında Ali Kaptanoğlu lakabı ile film senaryoları da yazmıştır. Daha sonra İzmir’e taşınarak Demokrat İzmir Gazetesinde genel yayın yönetmenliği ve başyazarlık yapmıştır. Bu dönemde yayınladığı kitapları “Yasak Sevişmek” ve “Bıçağın Ucu” ile çok bilinen bir şair haline gelmiştir. 1968 yılında Biket İlhan ile evlenmiş ve 15 yıl boyunca da evli kalmıştır.

1973 yılında Ankara’ya taşınan ve Bilgi Yayınevi bünyesinde danışmanlık yapmıştır. Usta şair bu dönemde; “Yaraya Tuz Basmak”, “Fena Halde Leman” ve “Sırtlan Payı” gibi eserlerini de Ankara’da yayınlamıştır. 1981 yılında İstanbul’a taşınan yazar bu dönemde ise Gelişim Yayınları ve Milliyet Gazetesinde çalışmıştır. Daha sonra sırasıyla Güneş Gazetesi, Meydan Gazetesi ve Cumhuriyet Gazetesinde yazarlık yapmıştır.

Attila İlhan, yazdığı şiirler ve romanlar kadar kaleme aldığı film ve dizi senaryoları ile de tanınmıştır. Çok izlenilen ve beğenilen “Kartallar Yüksek Uçar”, “Yarın Artık Bugündür” ve “Sekiz Sütuna Manşet” gibi dizilerinde senaryolarına imza atmıştır.

İlk romanı olan “Sokaktaki Adam” ile başladığı roman yazarlığı serüveninde de tarihi olayları sosyal ve politik dengeler bağlamında ele almıştır.

Attila İlhan Ne Zaman Öldü?

Büyük şair, 1985 yılında geçirdiği ilk kalp krizi sonrasında kardiyolojik sorunlar yaşamaya başladı. 10 Ekim 2005 yılında evinde geçirdiği ikinci kalp krizi sonucunda hayata gözlerini kapadı.

Attila İlhan Eserleri

Büyük usta, sanat ve yazım hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü. Bu eserlerinin birçoğu kalbe dokunan şiirler oluşturuyor. Günümüz şairlerine de ışık olan bu eserler halen canlılığını korumaktadır. Şiirler, senaryolar ve romanlar büyük beğeni toplamıştır.

Şiir Alanında Yayınlanan Kitapları;

Attila İlhan - Ben Sana Mecburum ( kendi sesinden )Duvar (1948), Sisler Bulvarı (1954), Yağmur Kaçağı (1955),Ben Sana Mecburum (1960), Bela Çiçeği (1962), Yasak Sevişmek (1968),Tutuklunun Günlüğü (1973), Böyle Bir Sevmek (1977), Elde Var Hüzün (1982),Korkunun Krallığı (1987), Ayrılık Sevdaya Dahil (1993), Kimi Sevsem Sensin (2002)Ve şiir albümleri ise Ben Sana Mecburum (1999), Ne Kadınlar Sevdim (2001), An Gelir (2006) isimleri ile sevenleri ile buluşmuştur.

Film Senaryoları;

Yalnızlar Rıhtımı (1959), Ateşten Damla (1960),Şoför Nebahat (1960), Devlerin Öfkesi (1960),Rıfat Diye Biri (1962), Ver Elini İstanbul (1962)

Ve Dizi Senaryoları;

Paranın Kiri (1979), Sekiz Sütuna Manşet (1982),Kartallar Yüksek Uçar (1984), Yarın Artık Bugündür (1986),Yıldızlar Gece Büyür (1991-1992) ve yine 1992 ile 1993 arası yayınlanan Tele-Flaş’tır.

Roman Alanında Yazdığı Yapıtları;

Sokaktaki Adam (1953), Zenciler Birbirine Benzemez (1957),Kurtlar Sofrası (1963), Fena Halde Leman (1980),Haco Hanım Vay (1984),Sarışın Kurt (2007) ile Aynanın İçindekiler Serisi kapsamında yazdığı Bıçağın Ucu (1973),Sırtlan Payı (1974), Yaraya Tuz Basmak (1978),Dersaadet’te Sabah Ezanları (1981), O Karanlıkta Biz (1988),Allah’ın Süngüleri: Reis Paşa (2002) ve Gâzi Paşa (2005) isimli eserleridir. Ayrıca 1999 yılında yayınlanan öykü dalındaki Yengecin Kıskacı’da yine büyük usta tarafından kaleme alınmıştır.Yalnızlık Şiiri - Attila İlhan

Bu sayılan eserler dışında anı, gezi ve çeviri dalında da eserlere imza atan Attila İlhan, çok yönlü bir sanat insanı, düşünür ve aydındır.

Bu yazımızı 2005 yılında aramızdan ayrılan büyük şairin “Yalnızlık” adlı şiirindeki şu dizeler ile bitirelim;

“Eski bir mektep türküsü Karanlıkta sana doğru uzanmış ellerim, Gözlerim, gözlerini arıyor durmadan; Nerdesin?”

Exit mobile version