1993 yılında California Üniversitesi araştırmacılarından Frances Rauscher ve ekip arkadaşları bir makale yayınladılar ve dünyanın değişmesine neden oldular. Üniversitenin bu araştırmacı ekibi, katılımcı öğrencileri üç gruba ayırarak her gruba farklı müzikler dinletti. Birinci gruba Mozart’tan “İki Piyano için Re Majör Sonat” eserini ve ikinci gruba sakinlik veren bir kaset dinlettiler. Üçüncü grup ise hiç bir şey dinletilmedi ve sessiz bir ortamda oturtuldular.
Gruplara Uzamsal Zeka Testi Yapıldı!
Daha sonra her üç gruba da uzamsal zeka testleri yapıldı. Mozart dinleyen grubun yüksek puanlar elde ettiği ve diğer iki grubun ise daha az puanlarla testleri tamamladıkları gözlemlendi. Gazeteciler bu konuyu ele aldılar ve abartılı başlıklar kullanarak kısa bir süre Mozart dilemenin sonucunda zekanın yüksek oranda ve kalıcı olarak geliştirdiğini açıkladılar.
Tabi bu durum hızla yayıldıktan sonra, bazı insanlar ise bebeklerin Mozart dinlemeleri halinde daha zeki hareketler sergilediklerini iddia ettiler.
Müzik Çocukların Zekasını Geliştirir mi?
Diğer bilim insanları da Rauscher’in deneylerinin sonuçlarını elde etmeye çalıştılar. Fakat düşünülenden daha az etkinin olduğunu ve deneylerde çoğunlukla bu etkinin hiç gözlenmediğini gördüler. Peki, müziğin çocukların zekalarını geliştirmede bir rolü var mı?
Müziğin çocukların zekasını geliştirmede rolü var ve hatta zeka geliştirmek için müzik kullanılabilir. Psikolog Glenn Schellenberg yaptığı bir araştırmada çocukları belli gruplara ayırmış ve bu gruplardaki çocuklara tuşlu çalgılar öğrenmelerini, drama kurslarına katılmalarını ve ayrıca ses eğitimi almalarını sağlamış. İkinci bir grup olarak kontrol grubu oluşturmuş ve bu gruptaki çocuklar ise hiçbir şekilde eğitim almayarak kursa dahi katılmamışlar.
Yapılan araştırmanın sonucu, tuşlu çalgılar ve ses eğitimi alan çocukların IQ seviyelerinin yükseldiğini, drama kursu alanlarla hiçbir şey yapmayanların da IQ seviyelerinin aynı kaldığını göstermiş. Bu durum ise dikkat ve hatırlama gerektiren eylemlerin, çocuklarda öz disiplin oluşturarak düşünme yeteneklerinin artmasında yardımcı olduğunu gösteriyor.
Bu konuda dünya genelinde yapılan çalışmalar ise hala devam ediyor.